"Deprem hafizali kentler" Sakarya ve Kocaeli, riskli yapilari dönüstürmekte kararliÖmer Faruk Cebeci,Sengül Azbay- Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce: - "Yatay mimaride taviz yok. Zeminin durumuna göre yatay mimariyi koruyacagiz" - Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin: - "Nerelerin riskli alan ilan edilecegi, nerelerde dönüsüm çalismalarinin yapilacagi, bunlarin fizibilitelerinin tamami bitti diyebilirim"

"Deprem hafizali kentler" Sakarya ve Kocaeli, riskli yapilari dönüstürmekte kararliÖmer Faruk Cebeci,Sengül Azbay- Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce:
- "Yatay mimaride taviz yok. Zeminin durumuna göre yatay mimariyi koruyacagiz"
- Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin:
- "Nerelerin riskli alan ilan edilecegi, nerelerde dönüsüm çalismalarinin yapilacagi, bunlarin fizibilitelerinin tamami bitti diyebilirim"

SAKARYA/KOCAELI (AA) - ÖMER FARUK CEBECI / SENGÜL AZBAY - Sakarya Büyüksehir Belediyesi ile Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, yapi stoklarini yenileyerek ve dayanikli hale getirerek 17 Agustos 1999 Marmara Depremi'ni yasayan kentleri olasi afetlere karsi korumayi hedefliyor.

Sakarya'da 2020'de kurulan Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Dairesi Baskanligi bünyesinde, Afet ve Risk Yönetimi, Deprem ve Zemin Arastirma ile Kentsel Dönüsüm sube müdürlükleri 28 personelle faaliyet yürütüyor.

Afete hazirlik kapsaminda 4 kat ve üstü olasi riskli yapilarin dönüsümü, eski yapi stokunun dayanikli hale getirilmesi ve yenilenmesi için çalisan birim, riskli yapilarin yeniden insasini tesvik amaciyla "yönlendirici imar plan notu hükümleri"ni de hazirladi.

Kocaeli de Kentsel Dönüsüm Daire Baskanligi bünyesinde yapi stokunun yenilenmesi açisindan önem tasiyan kentsel dönüsüm çalismalari 7 ayri noktada devam ediyor, mahkeme sürecindeki agir hasarli binalarin yikimi için de ciddi mücadele veriliyor.

Hukuki süreci devam eden 7 bina disindaki tüm agir hasarli binalarin yikiminin tamamlandigi Kocaeli'de, 250 orta hasarli bina yikildi, diger yapilarin sahipleriyle görüsmeler sürüyor.

- "Risk gördügümüz 10 bin küsur binamiz var"

Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, AA muhabirine, kentin deprem hafizasinin bulundugunu, bu nedenle tüm planlamalari olasi depremin yikimlarini önlemeye yönelik hazirladiklarini anlatti.

Büyüksehir Belediyesi bünyesinde Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Dairesi Baskanligini kurduklarini, kentteki 251 bin binanin envanterini çikardiklarini aktaran Yüce, 4 ve 5 katli 10 bin, 1 ve 3 katli 241 bin bina bulundugunu bildirdi.

Yüce, Sakarya'da 8 katli 1, 7 katli 15, 6 katli 260 bina oldugu bilgisini vererek, "Dolayisiyla riskli gördügümüz 10 bin küsur binamiz var, binalarin tespitleri yapildi." diye konustu.

- "Su ana kadar 150 vatandasimiz müracaat etti"

Bina risk analizi için vatandaslara çagrida bulunan Yüce, sunlari söyledi:

"Sakaryali hemsehrilerim, binalarinizin risk analizini yaptirmayla ilgili lütfen bize müracaat edin. Talep edin. Deyin ki, 'Ben binamin risk analizini yaptirmak istiyorum.' Biz de belediye olarak size yardimci olalim. Yani ekonomik, teknik destek verelim ve sizin yaninizda olalim. Bütün vatandaslarimizin müracaatlarini bekliyoruz. Su ana kadar 150 vatandasimiz müracaat etti. Onlarla ilgili çalismalari baslatiyoruz."

Bu konuda önemli kararlar aldiklarini, acil toplanma merkezlerinin ve mekan planlamasinin olusturuldugunu, afet durumunda çadir ve ihtiyaç alanlarinin kurulacagi yerlerin de belirlendigini vurgulayan Yüce, bina stoku, kontrolü ve kentsel dönüsümle ilgili kararlari aldiklarini, kentsel dönüsümle ilgili birkaç yer belirlediklerini belirtti.

Yüce, kentsel dönüsümde kazmayi vurmaya hazirlandiklarini ve kentsel dönüsüme katilan ev sahiplerinin kalacagi konteyner kentler olusturacaklari bilgisini vererek, "Yatay mimaride taviz yok. Zeminin durumuna göre yatay mimariyi koruyacagiz." dedi.

- Büyükakin: "Agir hasarli binalarin yikimiyla ilgili ciddi mücadele veriyoruz"

Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin da kenti depreme hazirlama konusunda sürekli çalismalar yürüttüklerine deginerek, olasi depremin ardindan "Afet Mutfagi" olarak hizmet verecek merkezin de bunlardan biri oldugunu anlatti.

Büyükakin, insaati devam eden merkezin yaklasik 5 bin metrekare kapali alani oldugu bilgisini vererek, "Burasi günde 36 bin kisiye 3 ögün yemek çikartabilecek, 100 bin kisiye çorba verebilecek merkeze dönüsecek. Ayni zamanda ekmek üretimi için de kullanilabilecek. Bunlar modüler tasarimlar." dedi.

Mutfagin yaninda afet aninda konteynerlerin kurulabilecegi altyapinin da düzenlendigini belirten Büyükakin, yaklasik 80 konteynerlik alanin da altyapisini hazir ettiklerini söyledi.

Büyükakin, kentteki agir hasarli binalarin yikimiyla ilgili de ciddi bir mücadele verdiklerine isaret ederek, mahkeme süreci devam eden 7 bina disindaki tüm agir hasarlilari yiktiklarini, orta hasarlilardan da 250 binanin yikiminin gerçeklestirildigini aktardi.

Büyükakin, diger taraftan tarama faaliyetlerinin devam ettigini anlatarak, "Özellikle zemin incelemelerimiz devam ediyor. Onun disinda bölgeye iliskin kayitlardan yaptigimiz çalisma var. Etüt çalismalarinin tamamini bitirmis, Çevre Bakanligina onaylatmis durumdaydik. Bununla ilgili daire baskanligi kuruldu. Kentsel Dönüsüm Daire Baskanligi çalismalarini tamamliyor. Nerelerin riskli alan ilan edilecegi, nerelerde dönüsüm çalismalarinin yapilacagi, bunlarin fizibilitelerinin tamami bitti diyebilirim." ifadelerini kullandi.

Ne yaptiklarini bilerek dogru adimlari attiklarini vurgulayan Büyükakin, "Isin uzmanlariyla çalisiyoruz. Bu disiplinlerarasi çalisma. Sadece insaat mühendisinin isi degil. Jeolojiyle ilgili çalismalar yapacak jeofizik mühendislerinin de orada olmasi gerekiyor. Diger mühendislik alanlarindan, mimarlardan destek alinmasi gerekiyor. Olayin bir de hukuki ve ekonomik tarafi var. Onlara da hakim olarak dogru adimlar atmak gerekiyor. Ne yaptigimizi bilerek, adim adim o çalismalari yapiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.