Sivas'ta açik hava müzesini andiran kent meydani FPV dron ile görüntülendiSerhat Zafer

Sivas'ta açik hava müzesini andiran kent meydani FPV dron ile görüntülendiSerhat Zafer

SIVAS (AA) - Selçuklu ve Osmanli dönemine ait çok sayida tarihi eseri bünyesinde barindiran ve adeta açik hava müzesini andiran Sivas'in tarihi kent meydani, FPV dron ile görüntülendi.

Kent meydanindaki Atatürk Kongre Müzesi, Çifte Minareli Medrese, Sifahiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Kale Cami ile tarihi valilik ve jandarma binalari, FPV dron ile kaydedildi.

Özellikle yaz döneminde ziyaretçi akinina ugrayan, açik hava müzesini andiran kent meydanindaki tarihi eserler, yüzyillardir ayakta kalmasiyla dikkati çekiyor.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "en büyük eserim" dedigi Cumhuriyet'in temellerinin atildigi kentte, 1892 yilinda insa edilen, Sivas Kongresi'nin yapildigi Atatürk Kongre Müzesi, kent meydanindaki önemli eserler arasinda yer aliyor.

Tarihi meydandaki Buruciye Medresesi, saglam kalmis muhtesem taç kapisiyla Sivas'in ve Anadolu'nun en ünlü yapilari arasinda bulunuyor. Selçuklu Sultani III. Giyaseddin Keyhüsrev döneminde yapilan medrese Hamedan (Iran) yakinlarindaki Burucerd'den gelme Muzaffer Burucerdi tarafindan fizik, kimya, astronomi ögretimi yapilmak amaciyla insa edildi. Mimari belli olmayan yapi, Anadolu'da simetrisi en düzgün medrese planina sahip olma özelligini tasiyor.

Sehirdeki en önemli Selçuklu eserleri arasinda yer alan Çifte Minareli Medrese de dikkati çeken eserler arasinda yer aliyor. Taç kapinin hemen üzerinde üç yönden akan yazittan, medresenin, Ilhanli Veziri Sahip Semseddin Mehmet Cüveyni tarafindan 1271/1272 yilinda yaptirildigi anlasiliyor.

Yapinin günümüze ulasan tek özgün yani, Anadolu'nun en yüksek taç kapisina sahip görkemli ön cephesi olarak dikkati çekiyor. Taç kapi üzerinde yükselen iki minare ise adeta Sivas'in sembolü olarak biliniyor.

Çifte Minareli Medrese'nin karsisindaki, Selçuklu Sultani I. Izzeddin Keykavus tarafindan 1217 yilinda yaptirilan Sifahiye Medresesi, Anadolu Selçuklu tip okullarinin ve hastanelerinin en eskisi olarak dikkati çekiyor.

Sifahiye Medresesi de Selçuklu Dönemi'nde hastalarin tedavi edildigi ve ayni zamanda tip tahsilinin de yapildigi en önemli medreselerden biri olarak biliniyor.

Yine kent meydaninda bulunan Kale Camisi ile tarihi valilik ve jandarma binalari, sehrin geçmisine isik tutan önemli eserler arasinda yer aliyor.