Ingiltere, petrol ihracatinda alternatif yollar bulmasi için Kazakistan’a yardima hazirMeiramgul Kussainova- Iki ülke arasinda yenilenebilir hidrojen ve nadir toprak elementleri alaninda stratejik ortaklik mutabakat zapti imzalandi

Ingiltere, petrol ihracatinda alternatif yollar bulmasi için Kazakistan’a yardima hazirMeiramgul Kussainova- Iki ülke arasinda yenilenebilir hidrojen ve nadir toprak elementleri alaninda stratejik ortaklik mutabakat zapti imzalandi

ASTANA (AA) - Ingiltere Disisleri Bakani James Cleverly, petrol ve gaz ihracatinda yeni yollar bulmasi için Kazakistan’a yardim etmeye hazir olduklarini söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Kazakistan’a gelen Cleverly, 2004’ten bu yana ülkeye ziyaret gerçeklestiren ilk Ingiltere Disisleri Bakani oldu.

Cleverly, Astana ziyareti sirasinda Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev tarafindan kabul edildi. Görüsmede siyasi, ticari, ekonomik, yatirim ve insani alanlarda ikili isbirligini ileri seviyeye tasima olasiliklari ele alindi.

Cleverly, Kazakistan Basbakani Alihan Ismailov ile de bir araya geldi. Görüsme sonrasi iki ülke hükümetleri arasinda yenilenebilir hidrojen ve nadir toprak elementleri alaninda stratejik ortaklik mutabakat zapti imzalandi.

- "Kazak-Ingiliz isbirliginin daha da gelistirilmesine özel önem verildi"

Cleverly, daha sonra Kazakistan Disisleri Bakan Yardimcisi Roman Vasilenko ile görüstü ve ikili ortak basin toplantisi düzenledi.

Vasilenko, görüsmede ülkesinin çok yönlü dis politikasinda Ingiltere ile isbirligine öncelik verdiklerini ve ikili iliskilerin stratejik ortaklik ruhuna sahip oldugunu vurguladi.

Söz konusu ziyaretle iki ülke iliskilerinde yeni bir sayfa açildigini dile getiren Vasilenko, “Önde gelen Ingiliz üniversitelerinin ülkemizde subelerinin açilmasi dahil ulastirma, lojistik, egitim konularinda Kazak-Ingiliz isbirliginin daha da gelistirilmesine özel önem verildi.” ifadesini kullandi.

Bugün iki ülke arasinda yenilenebilir hidrojen ve nadir toprak elementleri alaninda stratejik ortaklik mutabakat zaptinin yani sira ekonomik kalkinmanin etkin yönetimine iliskin de bir mutabakat zaptinin imzalandigini kaydeden Vasilenko, ayrica stratejik ortaklik ve isbirligi alaninda yeni bir anlasmaya iliskin ikili müzakerelerin tamamlanmak üzere oldugunu söyledi.

Cleverly de Kazakistan’in egemenligi ve bagimsizligina saygi duyduklarini belirterek, “Ingiltere, Kazakistan ekonomisini çesitlendirmek ve hidrokarbonlarini dünya pazarina tasimak için isbirligi yapmaya hazir.” dedi.

Özellikle mevkidasiyla Kazak petrol ve gazinin ihracatindaki kesintileri de konusma firsatlarinin oldugunu anlatan Cleverly, “Bu baglamda Ingiltere’nin ‘Orta Koridor’ Projesi'ni (Uluslararasi Trans Hazar Güzergahi) desteklemek ve Kazak petrol ve gazinin ihracati için alternatif yollar bulmak amaciyla neler yapabilecegimizi ele aldik.” diye konustu. ???????

Kazakistan temaslari kapsaminda Cleverly, baskent Astana’da eski Ingiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in heykelinin açilis törenine katilacak.