AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Canikli, Altili Masa'nin ekonomik vaatlerini degerlendirdi:Özcan Yildirim- "Altili Masa'nin mutabakat metninde tanimlanan ekonomik programi, IMF ile stand-by düzenlemesini içermektedir. Uygulayacaklari ekonomik modelin merkezinde IMF bulunmaktadir" - "Kiliçdaroglu, açik bir sekilde IMF ile stand-by düzenlemesi yapacaklarini itiraf etmektedir. 650 bin deprem konutunun insasi için gereken finansman ihtiyaci IMF disindaki uluslararasi finans kuruluslarinca karsilana

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Canikli, Altili Masa'nin ekonomik vaatlerini degerlendirdi:Özcan Yildirim- "Altili Masa'nin mutabakat metninde tanimlanan ekonomik programi, IMF ile stand-by düzenlemesini içermektedir. Uygulayacaklari ekonomik modelin merkezinde IMF bulunmaktadir"
- "Kiliçdaroglu, açik bir sekilde IMF ile stand-by düzenlemesi yapacaklarini itiraf etmektedir. 650 bin deprem konutunun insasi için gereken finansman ihtiyaci IMF disindaki uluslararasi finans kuruluslarinca karsilana

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Nurettin Canikli, "Altili Masa'nin mutabakat metninde tanimlanan ekonomik programi, IMF ile stand-by düzenlemesini içermektedir. Uygulayacaklari ekonomik modelin merkezinde IMF bulunmaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

Canikli, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, Altili Masa'nin mutabakat metninin ekonomiyle ilgili bölümünde uluslararasi döviz rezervlerinin güçlendirileceginin vurgulandigina dikkati çekerek bunun yöntemlerine dair bilgiler verdi. Bu yöntemler arasinda yurt disindan gelen sicak paranin da bulundugunu belirten Canikli, söyle devam etti:

"Sicak para, Türkiye'de elde ettigi getiri ile nispeten düsük kurdan ve daha büyük miktar dolar elde edecek sekilde yurt disina, geldigi ülkeye dönecek. Iste bu noktada Altili Masa hem Avrupa'dan ve hem de ABD'den kocaman bir aferin alacaktir. Türkiye'ye yönelik kisa vadeli sermaye hareketleri (sicak para girisi), TL'nin degerlenmesine, hatta bir noktadan sonra asiri degerlenmesine neden olur. Asiri degerli TL, dis ticaret açigi ve buna bagli olarak cari açigi büyütür. TL cinsinden ucuzlayan ithal mallara olan talep artar, ucuz ithal mallari ile rekabet edemeyen yerli üreticiler üretimlerini azaltmaya ve/veya durdurmaya baslar, hatta en azindan bir kismi ithalatçi olur. Ülkenin cari açiginin (döviz açigi) büyümesi sicak paranin çikisini hizlandirir. Dövize talep artar, TL deger kaybeder, dolarin fiyati yükselir, bu da fiyat geçiskenligi yoluyla enflasyon oranini yükseltir. Bir sonraki adimda sicak para çikisini durdurmak ve yeni girisleri saglamak için faiz oranlari önemli oranda tekrar yükseltilir. Bu döngü bu sekilde devam eder."

Türkiye'nin geçmiste IMF ile iliskiler nedeniyle çok büyük ekonomik bedeller ödemek zorunda kaldigini animsatan Canikli, "Altili Masa'nin mutabakat metninde tanimlanan ekonomik programi, IMF ile stand-by düzenlemesini içermektedir. Uygulayacaklari ekonomik modelin merkezinde IMF bulunmaktadir. Muhtemel siyasi tepkiler nedeniyle mutabakat metninde açikça yazilmamis olsa da Altili Masa'nin hedef ve vaatleriyle uyumlu ekonomik program, IMF tarafindan önerilen sablon ekonomik program ile örtüsmektedir." ifadelerini kullandi.

- "Altili Masa'nin ekonomi yöneticileri 'otomatik pilot' konumuna geçecek"

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun deprem konutlari için yurt disindaki kuruluslardan kredi temin edecekleriyle ilgili açiklamasinin da IMF ile stand-by düzenlemesi yapilacagini teyit ettigini vurgulayan Canikli, su degerlendirmelerde bulundu:

"Kiliçdaroglu'nun bu açiklamasi, Altili Masa'nin mutabakat metnindeki ekonomik program ile uyumludur. Kiliçdaroglu çok açik bir sekilde IMF ile stand-by düzenlemesi yapacaklarini itiraf etmektedir. 650 bin deprem konutunun insasi için gereken finansman ihtiyaci IMF disindaki uluslararasi finans kuruluslari (Dünya Bankasi, Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi vb) tarafindan karsilanamaz. Bu büyüklükteki kredi sadece IMF tarafindan saglanabilir. IMF'in, 20. Stand-by düzenlemesi çerçevesinde Türkiye'ye 50 milyar dolar kredi kolayliginda bulundugunu varsayalim. IMF'den kullanilan kredinin faiz orani yaklasik yüzde 6 civarinda olacaktir. Yani her yil Türkiye bu kredi için IMF'ye 3 milyar dolar faiz ödemesi yapacaktir. Ayrica, ekonomi yönetimi fiilen IMF tarafindan gönderilen uzmanlara devredilecek, ekonomiyle ilgili en siradan kararlar dahi IMF'in uzmanlarinin onayi olmadan uygulanamaz hale gelecektir. Altili Masa'nin ekonomi yöneticileri ise 'otomatik pilot' konumuna geçeceklerdir."