Ingiltere'de enflasyonu yüzde 2,9'a düsürme planiGökhan Kurtaran- Ingiltere Maliye Bakani Jeremy Hunt, Ingiliz hükümetinin “Bahar Dönemi” bütçesine iliskin konusmasinda, son aylarda yüksek enflasyonun ekonomideki sorunlarin temelini olusturdugunu belirterek, enflasyonun 2023 sonunda 10,7'den 2,9'a düsürülecegini kaydetti

Ingiltere'de enflasyonu yüzde 2,9'a düsürme planiGökhan Kurtaran- Ingiltere Maliye Bakani Jeremy Hunt, Ingiliz hükümetinin “Bahar Dönemi” bütçesine iliskin konusmasinda, son aylarda yüksek enflasyonun ekonomideki sorunlarin temelini olusturdugunu belirterek, enflasyonun 2023  sonunda 10,7'den 2,9'a düsürülecegini kaydetti

LONDRA (AA) – Ingiltere Maliye Bakani Jeremy Hunt, Ingiliz ekonomisinin bu yil teknik resesyona girmeyecegini belirterek, enflasyonun da yil sonunda yüzde 2,9’a düsürülecegini belirtti.

Bakan Hunt, Ingiliz hükümetinin “Bahar Dönemi” bütçesine iliskin olarak parlamentoda yaptigi konusmada, hükümetinin hane halkinin faturalarinin azaltilmasi için enerji sirketleri yoluyla yapilan devlet desteginin devam ettirilecegini belirterek gelecek üç ay boyunca hane halkinin enerji faturalarinin yillik 2 bin 500 sterlin seviyesinde tutulacagini kaydetti.

Bakan Hunt, konusmasinda Bütçe Sorumluluk Ofisi’nin (OBR) tahminlerine göre ekonominin bu yil sonunda yüzde 0,2 daralabilecegini fakat buna ragmen ekonominin iki çeyrek pespese daralmayacagini, böylece ülke ekonomisinin teknik resesyona girmeyecegini belirtti

Son aylarda yüksek enflasyonun ekonomideki sorunlarin temelini olusturdugunu belirten Hunt, OBR’nin tahminlerine göre enflasyonun 2023 sonunda yüzde 10,7'den 2,9'a düsürülecegini kaydetti.

Bakan Hunt, ülkede intiharlarin azaltilmasi için faaliyet gösteren sivil toplum kuruluslarina gelecek iki yil için 10 milyon sterlin, diger tüm sivil toplum kuruluslarina ise 100 milyon sterlin kaynak tesis edilecegini söyledi.

Hunt, Ingiliz hükümetinin enflasyonun düsürülmesinin ardindan ikinci en büyük önceliginin kamu borcunun azaltilmasi oldugunu belirterek, hükümetin toplam kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasila’ya (GSYH) oraninin gelecek yil yüzde 92,4’e düsürülmesinin öngörüldügünü kaydetti.

Maliye Bakani Jeremy Hunt, yakit vergisinin ise gelecek 12 ay boyunca sabit tutulacagini belirterek, publarin da daha az vergi ödeyecegini söyledi.

Ingiltere’nin gelecek 5 yil için savunma bütçesinin 11 milyar sterlin artirildigini hatirlatan Bakan Hunt, böylece ülkenin savunma bütçesinin toplam GSYH içerisindeki payinin 2025 yilinda yüzde 2,25'e ulasacagini kaydetti.

Bakan Hunt, bu oranin en kisa zamanda yüzde 2,5’a çikarilmasini hedeflediklerini belirtti.

Bakan Hunt, yilda 250 bin sterlinin üzerinde geliri olan sirketlerin nisan ayindan itibaren yüzde 19 yerine 25 seviyesinde kurumlar vergisi ödeyecegini söyledi.

Bakan, ülkedeki sirketlerin yaklasik yüzde 10’unun yüzde 25 bandinda kurumlar vergisi ödemesinin tahmin edildigine dikkati çekti.

Maliye Bakani Jeremy Hunt konusmasinda, nükleer enerji yatirimlarinin yenilenebilir enerji yatirimlari gibi “çevresel olarak sürdürülebilir” yatirimlar olarak tanimlanacagini, bu sekilde nükleer enerji alaninda da yatirimcilarin kamu tesviklerinden faydalanabileceginin altini çizdi.