"Ahsap Baba" etkilendigi hayat hikayelerini ahsaba isliyorEsra Agaçyetistiren- Ahsap oyma ustasi Ali Bayram:- "Agaci kullanarak ona sekil vermiyoruz. Içinden ne çikarsa, ahsabin konusmasina bagli olarak, agaç bizden ne istiyorsa onu yapmaya çalisiyoruz"

"Ahsap Baba" etkilendigi hayat hikayelerini ahsaba isliyorEsra Agaçyetistiren- Ahsap oyma ustasi Ali Bayram:- "Agaci kullanarak ona sekil vermiyoruz. Içinden ne çikarsa, ahsabin konusmasina bagli olarak, agaç bizden ne istiyorsa onu yapmaya çalisiyoruz"

ANKARA (AA) - ESRA AGAÇYETISTIREN - "Ahsap Baba" isimli atölyesinde hobisini sanata dönüstüren Ali Bayram, etkilendigi hayat hikayelerini ahsap üzerine isliyor.

Ahsap oyma sanatçisi Bayram, Ulucanlar'da bulunan sanat sokagindaki atölyesinde, hayatina yön veren olaylari sanatina yansitiyor. Emekli hava astsubay olan Bayram, hobi olarak basladigi ahsap oymaciliginin tutkuya dönüsme serüvenini AA muhabirine anlatti.

Hikayelerin kendiliginden ortaya çiktigini ve agaç parçalarina sekiller vererek bunlari ahsaba aktardigini belirten Bayram, agaci yontarken kendi nefsini de yonttugunu, bunu felsefe edinerek yola çiktigini kaydetti.

Konya'da yasadigi yillarda Mevlevi kültüründen etkilenerek hissettigi duygulari ahsaba yansittigini anlatan Bayram, yapilan eserin bir hikayesi varsa ömür boyu iz birakabilecegini ifade etti.

- "Ayda bebek enkazdan gülerek çikmisti, ondan çok etkilendim"

Bayram, 30 Ekim 2020'deki Izmir depreminde enkazdan itfaiyecinin parmagini tutarak çikan Elif bebek ve gülümseyerek çikan Ayda bebegin hikayesinden çok etkilendigini ifade etti. Elif ve Ayda bebeklerin hikayesini ahsaba isledigini söyleyen Bayram, sunlari kaydetti:

"Ayda bebek 6 gün sonra enkazdan çikan küçük sarisin bir kiz çocuguydu ve hiç aglamamisti. Aglamis olsaydi tozun topragin altinda göz altlarinda tortular olurdu ama çiktiginda çok saglikliydi ve gülerek çikmisti. Herkes bir seyler söyledi, kimi sans dedi kimi mucize dedi. 6 gün enkazin altinda kalan çocugun sanki oraya 10 saniye önce konmus gibi durusunu hiç kimse konusmadi. Eserimin altinda nabiz ve kalp atislari, ritim sekli var. Dünyada fay hatti kirildigi zaman deprem oluyor, bizim ölümümüz de o içimizdeki ritmin kesilmesiyle olur. Onun sahibi de Yaradan oldugu için onun eliyle olur. Bunu vurgulamak için eserimi yaptim."

- "Seyit Onbasi"ni muskasina kadar isledim

Bayram, iki bebegin bir agaç kovugunda birbirine bakismasindan esinlenerek yaptigi "insan olmak" adli eserini iki yilda tamamladigini, bu süreçte Mevlana'nin ögütlerinden de etkilendigini ifade etti. "Tüketirken üretin" sloganiyla hareket ettigini vurgulayan Bayram, tüm eserlerinin atik malzemelerden yapildigini ve böylelikle ekonomik degeri olmayan ürünleri birlestirerek geri dönüsüme katki sagladigini belirtti.

Her bir odun parçasinin kendisi için manevi degeri bulundugunu ifade eden Bayram, onlarla farkli bir iletisim kurdugunu, bunu baskalarina anlatmanin zor oldugunu söyledi.

Bayram, "Seyit Onbasi" eserini boynundaki muskasina kadar ceviz agacindan yaptigini söyleyerek, "Agaci kullanarak ona sekil vermiyoruz. Içinden ne çikarsa, ahsabin konusmasina bagli olarak, agaç bizden ne istiyorsa onu yapmaya çalisiyoruz." diye konustu.