Introtema, Türkiye'yi dünyanin telif pazarlarina yön veren bir ülke konumuna getirmeyi amaçliyorAise Hümeyra Akgün- Türk edebiyatindan Necip Fazil Kisakürek, Mustafa Kutlu, Peyami Safa, Tarik Bugra ve Cengiz Dagci gibi birçok ismin eserlerinin dünya genelinde farkli dillerde yayimlanmasini saglayan Akdem Telif Haklari ve Tercüme Ajansi, yeni dönemde Introtema markasi ile faaliyet gösterecek - Akdem Telif Haklari ve Tercüme Ajansi kurucusu Dr. Muhammed Agirakça: - "Yeni dönemimizde edebiyatimizi
ISTANBUL (AA) - Türk edebiyatinin dünyada taninmasi adina bes yil önce yola çikan Akdem Telif Haklari ve Tercüme Ajansi, yeni dönemde Introtema olarak faaliyetlerini sürdürecek.
Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda yapilan tanitim toplantisinda konusan Akdem Telif Haklari ve Tercüme Ajansi kurucusu Dr. Muhammed Agirakça, 5 yil önce "Türk edebiyatini dünyaya nasil tanitabiliriz?" sorusuyla yola çiktiklarini söyledi.
Agirakça, gün geçtikçe ekiplerinin büyüdügünü belirterek "Biz her telif sattigimizda, Türk edebiyatindan bir eseri baska yayinciya verdigimizde bizim ekibin gözleri parladi ve yeni bir seyler yapmanin heyecanini duyduk. Tercüman arkadaslar bulduk, onlarla bir ekip olduk. Birlikte yola çiktik, bu mutlulugu yasadik. Aslinda biz is yapmaktan öte dostluklar kurduk." dedi.
- "Dünyanin telif pazarlarina yön veren bir ülke olmak istiyoruz"
Introtema olarak önlerine büyük hedefler koyduklarini isaret eden Agirakça sunlari kaydetti:
"Bugüne kadar biz Türk edebiyatini 29 farkli ülkeye sunduk. Ama dünya çok büyük, yapacak çok isimiz var. Ekibimiz yetmiyordu ve daha büyük isleri nasil yapabiliriz diye hayal ettik. Tek basina bir seyler olmadigini biliyoruz. Ortakliklar yaparak yayincilarimizla beraber omuz omuza yürüyerek çok büyük mesafeler kat edecegimize inaniyoruz. Biz Introtema olarak aslinda bir baslangiciz. Bir introyuz, girisiz. Çok kisa sürede sizlere güzel haberler aktarmak istiyoruz. Yeni dönemde sadece Türk edebiyatini dünyaya tanitan bir ajans olmak istemiyoruz. Yeni dönemimizde edebiyatimizi dünyaya tanitirken yasadigimiz gururu, bir Türkiye markasi ajansi olarak dünya kültür tarihine bir anlamda sunmak istiyoruz. Tüketici degil bir anlamda üretici yapida olmak istiyoruz. Sadece pazar olarak görülen bir ülke degil, dünyanin telif pazarlarina yön veren bir ülke olmak istiyoruz."
Toplantiya konuk olan Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdür Yardimcisi Taner Beyoglu ise Akdem Telif Haklari Ajansinin bugüne kadar Türk edebiyatinin disa açilimi konusunda kiymetli katkilar sundugunu isaret ederek "Daha profesyonel ve kurumsal bir yapilanma içinde çok daha büyük basarilara imza atacaklarindan eminim. Sektörümüz açisindan hayirli olmasini temenni ediyorum." ifadesini kullandi.
- Introtema hakkinda
Türk edebiyatindan Necip Fazil Kisakürek, Mustafa Kutlu, Peyami Safa, Tarik Bugra ve Cengiz Dagci gibi birçok ismin eserlerinin dünya genelinde farkli dillerde yayimlanmasini saglayan Akdem, yeni dönemde Introtema markasi ile faaliyet gösterecek.
Akdem Telif Haklari ve Tercüme Ajansi, 2018 subat ayinda kuruldu ve bes yillik sürede zarfinda 2 bin 424 kitabin telif satisini gerçeklestirerek farkli dillerde yayimlanmasi sagladi.
Olusturdugu genis tercüman agi ile is birligi içerisinde 914 kitabin tercümesini tamamlayan Akdem, 47 ülkede 30 dile yapilan telif satislarinin yüzde 84'ünü Türkiye'den gerçeklestirdi.
Türkiye'den 46 yayinevini dünya genelinde, dünya genelinden ise 91 yayinevini Türkiye'de ve dünyanin belli cografyalarinda temsil eden ajans, bu süre zarfinda 50'yi askin uluslararasi etkinlige katildi. Ajans, farkli uluslararasi etkinliklerin koordinasyonunda yer alarak dünya genelinde 5 bini askin yayinci ile iletisim kurdu.
Akdem bu yil ise uluslararasi arenada daha güçlü bir yer edinmek ve daha nitelikli bir hizmet sunmak adina bir gelisim ve dönüsüm sürecine basladi. Telif haklari ve tercüme alaninda küresel anlamda bir aktör olmak adina baslatilan bu çalismalara 23 kisilik bir ekip ile Istanbul Atasehir'de Introtema Telif Haklari ve Tercüme Ajansi markasiyla devam edilecek.
Bu yil 30'u askin uluslararasi etkinlige katilmayi hedefleyen ajans, Türk yayinciligini yurt disinda daha iyi temsil etmenin yani sira farkli ülkelerden yazarlari ve yayinevlerini de dünyaya tanitmayi ve bunu bir Türkiye markasi olarak gerçeklestirmeyi amaçliyor.