Tarihle doganin bulustugu Likya Yolu dogaseverleri agirliyor Hatice Yerebakan- Mugla'nin Fethiye ilçesinden Antalya'ya uzanan 540 kilometrelik güzergah, tarihi ve kültürel geziler ile deniz keyfini bir arada yasamak isteyenleri zamanda yolculuga çikariyor- Tarihi yolu 2,5 yasindaki ogullariyla yürüyen Vanya:- "Daha önce Fas, Almanya, Fransa ve Italya'da yürüdük ama bu yol kesinlikle favorimiz"
ANTALYA (AA) - Mugla'nin Fethiye ilçesinden Antalya'ya uzanan 540 kilometrelik "dünyanin en iyi 10 uzun mesafe yürüyüs rotasindan biri" kabul edilen Likya Yolu, yerli ve yabanci dogaseverlerin rotasinda yer aliyor.
Likya medeniyetinde "isiklar ülkesi" olarak isimlendirilen Likya medeniyetine ev sahipligi yapan güzergah, tarihi ve kültürel geziler ile deniz keyfini bir arada yasamak isteyenleri adeta zamanda yolculuga çikariyor.
Fethiye ile Antalya arasinda yer alan antik yola, sirt çantalariyla yürüyüs yapan dogaseverler ilgi gösteriyor.
Adini Likya Uygarligi'ndan alan ve o dönemde de kullanilan patikalardan bir kisminin isaretlenip haritalanmasiyla olusturulan yürüyüs rotasinda, Patara, Xhantos, Aperlae, Kaleköy (Simena) ve Olimpos'un da aralarinda bulundugu çok sayida antik Likya kenti yer aliyor.
Genellikle Akdeniz'e paralel uzanan 540 kilometrelik Likya Yolu, "dünyanin en iyi 10 uzun mesafe yürüyüs rotasindan biri" olarak gösteriliyor.
Yerli ve yabanci çok sayida dogasever, kirmizi ve beyaz yol çizgilerinin yani sira üst üste konulan "baba"larla isaretli olan Antik Likya Yolunu daha çok mart, nisan, mayis, eylül, ekim ve kasim aylarinda yürümeyi tercih ediyor.
Kamp malzemelerinin bulundugu sirt çantalariyla yola çikan doga tutkunlari, parkuru bir ayda tamamlayabiliyor. Bazi dogaseverler ise daha kisa sürelerle yolu etaplara ayirarak yürümeyi tercih ediyor.
- Alman çift 2,5 yasindaki çocuklariyla antik yolu yürüdü
Alman çift Vanya ve Christian da 8 yil önce 10 gün süreyle yürüdükleri ve hayran kaldiklarin Likya Yolu'nu bu sefer sirtlarinda çantayla tasidiklari 2,5 yasindaki ogullari Milan ile yürüdü.
Christian, AA muhabirine, ogullari Milan'in 15 kilogram oldugunu ve bu sekilde yürümenin biraz zor oldugundan Likya Yolu'nu günübirlik yürümeyi tercih ettiklerini söyledi.
Vanya ise Likya Yolu'nu çok sevdiklerini belirterek, "Daha önce pek çok ülkede Fas, Almanya, Fransa ve Italya'da yürüdük ama bu yol kesinlikle favorimiz." dedi.
Likya Yolu'nu yürüyenlerden Fransiz Elizabeth de 10 gün önce Türkiye'ye geldigini, 5 gün Istanbul'da kaldigini, ardindan Izmir'deki Efes Antik Kenti ile Mugla'nin Bodrum ilçesini gezdigini ifade etti.
Likya Yolu'nu gezi kitabinda gördüklerini ve bunun üzerine arastirma yaptiklarini anlatan Elizabeth, "Likya Yolu'nda olmaktan mutluyum. Biraz yoruldum çünkü bu yolda yürümenin zorlugu var. Türkiye'de böyle bir yer görebilecegimi hayal etmemistim ve bu patikayi yürüdügüm için mutluyum." dedi.
- Tarihi Likya Yolu dronla görüntülendi
Anadolu Ajansi (AA) ekibi, Likya Yolu'nun Kas-Demre arasini dronla görüntüledi. Görüntülerde, Limanagzi, Ufakdere, Üzümlü ve Üçagiz koylarinin essiz görüntülerinin yani sira Simena, Aperlae ve Theimussa antik kentleri, Likya Uygarligi'nin simgesi haline gelen kaya ve lahit mezarlar yer aldi.