Siirt'teki "isik hadisesi" bulut nedeniyle gerçeklesmediFecri Barlik

Siirt'teki "isik hadisesi" bulut nedeniyle gerçeklesmediFecri Barlik

SIIRT (AA) - Siirt'in Tillo ilçesinde 2

59 yil önce Ibrahim Hakki Hazretleri'nin yaptirdigi isik düzenegiyle, günesin ilk isinlarinin hocasi Ismail Fakirullah Hazretleri'nin basucunu aydinlatmasi hadisesi olumsuz hava kosullari nedeniyle izlenemedi.

Tillo Kaymakamligi ve Tillo Belediyesince düzenlenen program kapsaminda bazi vatandaslar ilçe meydaninda toplandi.

Belediye binasindaki ekrandan hadiseyi izlemek için günesin dogmasini bekleyen vatandaslar, havanin bulutlu olmasi nedeniyle saat 06.30 sularinda gerçeklesmesi beklenen olayi izleyemedi.

Vatandaslara dev ekrandan hadisenin gerçeklesmesini yansitan eski görüntüler izletildi.

Programa Vali Vekili Muhammed Sait Baytok, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Emrullah Büyük ve Il Müftüsü Vehap Kapicioglu da katildi.

- Isik hadisesi

Siirt'in Tillo ilçesinde hocasi Ismail Fakirullah'in 1734'te vefatinin ardindan çok üzülen Ibrahim Hakki Hazretleri, "Hocamin basucuna dogmayan günesi neyleyim?" diyerek arayisa girmisti. Ibrahim Hakki Hazretleri, hocasi için yan tarafinda kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklasik 3 kilometre uzaginda tepe üzerinde tas duvar yapmisti.

Her yil ekinokslarda dogan günesin, duvarin ortasinda bulunan pencereden süzülen ilk isinlari, kuledeki aynaya yansidiktan sonra isigin kirilmasi yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da Ismail Fakirullah Hazretleri'nin basucuna doguyor. 1960'li yillarda yapilan restorasyonda, pencerenin yerinin degismesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmisti. 2011'de degisik üniversitelerinden bilim insanlarinin yaptiklari çalismayla yeni bir pencere açilarak olayin tekrar izlenmesi saglanmisti.