Özbekistan'da Türk-Özbek Hukuk Arastirma Merkezi kurulduBahtiyar Abdülkerimov

Özbekistan'da Türk-Özbek Hukuk Arastirma Merkezi kurulduBahtiyar Abdülkerimov

TASKENT (AA) - Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi ile Taskent Devlet Hukuk Üniversitesi, Özbekistan'da ortaklasa Türk-Özbek Hukuk Arastirma Merkezi kurdu.

Taskent Devlet Hukuk Üniversitesi bünyesinde kurulan merkezin açilis törenine Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Aydinli, Taskent Devlet Hukuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Islam Rustambekov ile çok sayida Özbek ve Türk bilim insani katildi.

Açilista konusan Rustambekov, bu merkezin taraflar arasindaki akademik baglari ve isbirliklerini gelistirmeye yönelik ortak çabalarinin güçlü bir kaniti oldugunu, ortak bir bilimsel ve egitim platformu açtiklarini duyurmaktan mutluluk duyduklarini belirtti.

Merkezin bilgi, uzmanlik ve deneyimleri paylasmak amaciyla bir araç olarak hizmet verecegini, ögrenci ve arastirmacilara isbirligi için essiz bir firsat sunacagini dile getiren Rustambekov, merkezin iki ülke arasinda daha fazla isbirligi ve anlayisin önünü açacagini ve yapay zeka ile ilgili önemli konularin tartisilmasi için bir platform ve iki üniversite arasindaki uzun ve verimli bir ortakligin baslangici olacagina inandiklarini kaydetti.

???????- "Bir olursak, beraber olursak büyük isler yapabiliriz"

Aydinli da iki ülke arasinda farkli hukuki alanlarda akademik gelismelerin desteklenmesine yönelik isbirliklerinin sürdügünü, 3 yildir devam eden isbirligi kapsaminda gelistirilen temel projelerden birinin Türk-Özbek Hukuk Arastirma Merkezi'nin kurulmasi oldugunu belirtti.

Taskent Devlet Hukuk Üniversitesi isbirligiyle dünyanin önde gelen hukuk fakültelerinin üzerinde çalistigi alanlarda çagdas bir yapi kurduklarini anlatan Aydinli, merkezin Özbekistan’daki hukuk reformlarini desteklemek, akademik degisim programlarini koordine etmek ve iki ülkenin hukuk sistemlerindeki benzerlik ve farkliliklari irdelemek, ayrica çesitli seminer ve projeler düzenlemek, Özbekistan’da yeni kurulan Bilisim Hukuku Fakültesine destek saglamak gibi amaçlarinin bulundugunu kaydetti.

Merkezin ihtiyaç duydugu enerji hukuku, uzay hukuku, uluslararasi tahkim hukuku, bilisim hukuku gibi yeni hukuk alanlarini destekleyeceklerini ifade eden Aydinli, "Bir olursak, beraber olursak büyük isler yapabiliriz. Dünyaya hukuk sistemleri açisindan beraber açilabiliriz. Bu, aslinda her iki ülke Cumhurbaskanlari Sevket Mirziyoyev ve Recep Tayyip Erdogan’in ortak iradesi. Dolayisiyla onlar büyük bir yol açtilar, biz de orada yürümeye çalisiyoruz." dedi.