PORTRE Halk türkülerinin sevilen sesi: Emre SaltikFatih Türkyilmaz

PORTRE Halk türkülerinin sevilen sesi: Emre SaltikFatih Türkyilmaz

ISTANBUL (AA) - AYÇA ARACIÇAM - Türk halk müzigi ve baglama sanatçisi bestekar Emre Saltik'in vefatinin üzerinden 6 sene geçti.

Sanat kariyeri boyunca birçok türküye ses veren Saltik, 30 Agustos 1960'ta Tunceli'nin Ovacik ilçesinde dünyaya geldi.

Ailesiyle birlikte 1980'de Istanbul'a geldikten sonra 1984'te Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuari Türk halk müzigi bölümünden mezun oldu.

- Ilk albüm çalismasini 1987'de "Selam Sana Filistin" ile yapti

Müzige olan ilgisini genç yasta kesfeden sanatçi, seslendirdigi türkülerin yani sira albüm çalismalariyla da müzik alanina birçok katkida bulundu. 1987'de çikan "Selam Sana Filistin" albüm çalismasini, 1997'de türkülere yogunluk verdigi ilk derleme albümü olan "Türkülerden Kaçamazdim" izledi.

Türk halk müziginin yaygin hale gelmesinde önemli katkilar saglayan Saltik, ayni zamanda Türk halk müzigi sanatçisi, baglama virtüözü Arif Sag ile "Arif Sag Müzik Okulu"nda (ASM) egitmenlik yapti.

- "Var olma gerekçelerimizden birisi kültürdür"

Halk türküleri üzerine verdigi bir röportajda kültürün önemine ve toplumsal gerekliligine deginen Saltik, su ifadeleri kullanmisti:

"Kültüre sahip çikacak anlayislari ne kadar çogaltirsak, geçmisten gelen tecrübe ve birikimlerle birlikte iyi bir sekilde Istanbul disina da yayilmasi en büyük beklentimdir. Hiçbir kültür yalniz basina bir unsur olamaz. Onun arka planinda mutlaka geçmis bir derinligi vardir. Köprüler, sadece bizim olusturdugumuz bir kültür merkezinin veya bugün yeniden hayata geçen Tohum Kültür Merkezi’nin olusturacagi bir köprüdür. Bu köprünün altindan yine insanlar ve sular geçecektir. Sadece istiyorum demekle olmuyor, o isin ne kadar içinde olursaniz, bizzat içine girerseniz küçük de olsa rol almalisiniz."

Türk halk müziginin usta sesi, kalp krizi nedeniyle yogun bakima alindigi hastanede 11 Mart 2017’de yasamini yitirmisti. Saltik'in cenazesi, Büyükçekmece'deki Güzelce Mezarligi’na defnedildi.

Sanatçinin yayimlanmis albümleri söyle:

"Beton Gülü" (1989), "Bu Üçüncü Ölmem" (1990), "Dayan Yürek" (1993), "Türkülerden Kaçamazdim" (1997), "Gelmedin Gülüm" (1998), "Türkülü Yürekler 2" (1999), "Yikilsin Sebebim" (2000), "Dag Gülüm" (2002), "Derdimin Dermani Türküler" (2004), "Bu Benim Sevdam"(2007), "Daglara Sor Beni" (2010), "Ask Od'unun Aleviyiz" (2015)