Sberbank CEO'su Gref: "Rusya'nin ithalat ve ihracatinda yuanin payi artacak"Emre Gürkan Abay

Sberbank CEO'su Gref: "Rusya'nin ithalat ve ihracatinda yuanin payi artacak"Emre Gürkan Abay

MOSKOVA (AA) - Rusya'nin en büyük bankasi Sberbank'in Üst Yöneticisi (CEO) German Gref, Rusya'nin ticaretinde yuanin payinin arttigini belirterek, "Rusya'nin ithalat ve ihracatinda yuanin payi artmaya devam edecek. Geçtigimiz yil boyunca yuanin payi Rusya'nin ihracatinda yüzde 2'den yüzde 18'e, ithalatinda yüzde 5'ten yüzde 27'ye yükseldi." dedi.

Gref, Sanghay'da düzenlenen ve Rusya ile Çin'den yetkililerin katildigi toplantida degerlendirmelerde bulundu.

Sberbank müsterilerinin, dost ülke para birimlerine daha fazla ilgi gösterdiklerine isaret eden Gref, "Yuan bu anlamda tartismasiz lider konumunda. Bu yil yuan cinsinden islem sayisinda geçen yila göre 10 kat artis bekliyoruz." diye konustu.

Gref, Rusya'nin ticaretinde de yuanin payinin arttigini belirterek, "Rusya'nin ithalat ve ihracatinda yuanin payi artmaya devam edecek. Geçtigimiz yil boyunca yuanin payi Rusya'nin ihracatinda yüzde 2'den yüzde 18'e, ithalatinda yüzde 5'ten yüzde 27'ye yükseldi." dedi.

Rusya Merkez Bankasi verilerine göre, Rusya'nin, ihracatinda "zehirli" olarak degerlendirdigi dolar ve avronun payi, geçen yil ihracatta yüzde 87'den yüzde 48'e, ithalatta ise yüzde 65'ten yüzde 46'ya düstü.