Saglik Bakani Koca'dan, deprem bölgesinde ishal salgini iddialarina iliskin açiklama:Utku Simsek- "Bölgede salgin hastaliga isaret eden bir durum kesinlikle yoktur"

Saglik Bakani Koca'dan, deprem bölgesinde ishal salgini iddialarina iliskin açiklama:Utku Simsek- "Bölgede salgin hastaliga isaret eden bir durum kesinlikle yoktur"

ANKARA (AA) - Saglik Bakani Fahrettin Koca, depremden etkilenen bölgelerde saglik hizmetleri ve halk sagligi tedbirlerinin en üst seviyede yürütüldügünü, salgin hastaliga isaret eden bir durumun kesinlikle olmadigini bildirdi.

Koca, sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamayla, bazi basin ve yayin organlarinda yer alan, depremden etkilenen illerde ishal salgini yasandigi iddialarina yanit verdi.

Açiklamasinda, Iskenderun Arsuz'da kurulan saglik müdahale alaninda bashekim oldugunu öne süren Dr. Hasan Sami Özvarinli tarafindan, son 24 saat içinde 500 hasta bakildiginin ve bunlarin en az yarisinin ishal ve kusma sikayeti oldugunun iddia edildigini animsatan Koca, bahse konu alanin, Bakanlik ve görevli personeli degil, gönüllüler tarafindan açilarak hizmet verilen bir saglik müdahale alani oldugunu belirtti.

Koca, "Kendisini 'bashekim' olarak tanitan Dr. Hasan Sami Özvarinli, açiklamasini yayinlanmadan bir gün önce 17 Mart'ta alani Istanbul Büyüksehir Belediyesine devrederek terk etmistir. Devir evrakini 'IYI Parti Genel Baskani Danismani' olarak imzalamistir. Ardindan basinda yer alan açiklamalari yaparak olay yerinden uzaklasmistir." ifadesini kullandi.

Bakan Koca, ilgili alanda yapilan incelemelerde bir kadin hastaliklari ve dogum uzmani ile Türkiye'de geçerli bir unvani bulunmayan ortopedist oldugu iddia edilen bir kisi, Rusya'da tip fakültesi 4. sinif ögrencisi olan bir kisi ve 3 hemsirenin alanda görev yaptiginin görüldügü bilgisini verdi.

- "Ishal sikayeti sebebiyle hiçbir hasta sevki olmamistir"

Söz konusu alanin gönüllü çalisilan bir yer oldugunu vurgulayan Koca, bu sebeple bir sorunla karsilasilmamasi için faaliyete geçtigi günlerden beri Bakanlik tarafindan görevlendirilmis 1 ambulans ve 112 ekibi ile 1 UMKE ekibinin 24 saat kesintisiz hizmete hazir tutuldugunu ifade etti.

Koca, açiklamasinda sunlari kaydetti:

"Burada amaç, ilgili alana gelen ve sevk ihtiyaci olabilecek herhangi bir hasta olmasi durumunda derhal sevkini gerçeklestirmek ve acil müdahalede bulunabilmektir. Hal böyleyken, ilgili alandan ishal sikayeti sebebiyle hiçbir hasta sevki olmamistir. Ilgili alanin kayitlarinda da bir sevk bilgisi yoktur."

Bölgede salgin hastalik oldugu iddiasi üzerine ilgili alanda tutulan hasta kayitlarinin da incelendigini aktaran Koca, "Kayitlara göre bir önceki gün iddia edildigi gibi 500 degil 332, son 24 saatte ise 251 hastanin bakildigi görülmüstür. Ayrica son 24 saatte yalnizca 1 hastanin ishal sikayeti, 1 hastanin kusma, 1 hastanin da bulanti sikayeti ile basvurdugu görülmüstür." bilgisini verdi.

- "Salgin olduguna isaret eden hiç bir bulgu saptanmamistir"

Ilgili sahsin beyaninin asilsiz oldugunun kayitlarla sabit oldugunu belirten Koca, açiklamasinda sunlara yer verdi:

"Bu durum bir salgini isaret etmedigi gibi, geçmis normal dönemlerin vaka oranlari ile tam uyumludur. Özetle salgin olduguna isaret eden hiç bir bulgu saptanmamistir. Bakanligimiz ekipleri son üç gün içinde ishal sikayeti olan tüm hastalara ulasmis ve durumlarini kontrol etmistir. Ishal sikayeti olan 12 hastamizin tamaminin durumunun iyi oldugu belirlenmistir."

Bölgede salgin riskinin erken tespiti için sendromik sürveyans çalismalarinin araliksiz devam ettigini ve deprem felaketi yasanan hiçbir ilde salgin durumu olmadiginin altini çizen Koca, açiklamasina söyle devam etti:

"Deprem sonrasi Halk Sagligi Komisyonumuz da bölge verilerini anlik izlemekte ve salgin hastaliga isaret eden bir durum olmadigini teyit etmektedir. Özetle, IYI Parti Genel Baskani Danismani unvanini kullanan ve kendisini sözde bashekim olarak tanitan Dr. Hasan Sami Özvarinli'nin iddialari sorumsuzca ve tamamen mesnetsizdir. Nedeni anlasilamayan ve kitleleri yanlis yönlendiren bu tür eylemlerin, korku ve endiseye yol açmasi, salgin hastalik kadar tehlikelidir. Halk sagligini riske ederek bu tür sorumsuzca davranis sergileyenler hakkinda gerekli takibat yapilacaktir. Vatandaslarimiz müsterih olsun. Bir kez daha ifade etmekte yarar görüyorum. Depremden etkilenen bölgelerde saglik hizmetleri ve halk sagligi tedbirleri en üst seviyede yürütülmektedir. Bölgede salgin hastaliga isaret eden bir durum kesinlikle yoktur."