CHP'li Gürer: "Deprem dolayisiyla tarimda olusan kayiplari önlemek hayati önem tasiyor"Zehra Aydin Turapoglu

CHP'li Gürer: "Deprem dolayisiyla tarimda olusan kayiplari önlemek hayati önem tasiyor"Zehra Aydin Turapoglu

TBMM (AA) - CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Deprem dolayisiyla tarimda olusan kayiplari önlemek ve verimliligi arttirmak için gerekli önlemleri almak hayati önem tasimaktadir." dedi.

Gürer, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütünün depremler nedeniyle Türkiye'nin tarimsal üretiminin yüzde 20'sinden fazlasinin zarar gördügünü açikladigini aktardi.

AK Parti iktidarlarinda tarimda olusan sorunlara depremle yenilerinin eklendigini ileri süren Gürer, deprem nedeniyle arz açiginin artmasinin, ihracatta ve ithalatta dengelerin bozulmasinin olasi görüldügünü ifade etti.

Tarim arazilerinin yüzde 16,9'unun, meyvecilik yapilan alanlarin yüzde 26'sinin, tarla ve tarim alanlarinin yüzde 16,2'sinin deprem bölgesinde yer aldigina, büyükbas hayvan varliginin yüzde 13'ünün, küçükbas hayvan varliginin da yüzde 17,8'inin deprem illerinde olduguna isaret eden Gürer, Tarim ve Orman Bakanligi verilerine göre depremde 8 bin 241 büyükbas, 64 bin 260 küçükbas, 42 bin kanatli hayvanin öldügünü kaydetti.

Gürer, hayvan yetistiricilerinin 602 milyon 500 bin lira zarari oldugunun tahmin edildigini söyledi.

Depremde tarimsal altyapinin ciddi sekilde zarar gördügünü dile getiren Gürer, "Tarim sektöründeki hasarin 24 milyar liradan fazla oldugu tahmin edilmektedir. Deprem dolayisiyla tarimda olusan kayiplari önlemek ve verimliligi arttirmak için gerekli önlemlerin alinmasi hayati önem tasimaktadir." diye konustu.