AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Canikli'den muhalefete ekonomik program elestirisi:Özcan Yildirim- "Ziraat Bankasi ve Halk Bankasi, 7'li masanin öngörüsüz politikalariyla küçültülerek, etkisiz hale gelir"

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Canikli'den muhalefete ekonomik program elestirisi:Özcan Yildirim- "Ziraat Bankasi ve Halk Bankasi, 7'li masanin öngörüsüz politikalariyla küçültülerek, etkisiz hale gelir"

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Nurettin Canikli, Ziraat Bankasi ve Halk Bankasinin "7'li masanin öngörüsüz politikalariyla küçültülerek, etkisiz hale gelecegini" ifade etti.

Canikli, yaptigi yazili açiklamada, Altili Masa'yi olusturan partiler ile HDP'yi "7'li masa" olarak nitelendirerek, Altili Masa'nin ortak ekonomik programina yönelik elestirilerde bulundu.

Söz konusu partilerin mutabakat metnindeki ekonomik programinda, Ziraat ve Halk bankalarinin küçültülmesi, faaliyet alaninin daraltilmasina yer verildigini belirten Canikli, sunlari kaydetti:

"Mutabakat metninde, kamu bankalariyla ilgili olarak 'Ziraat Bankasini çiftçinin, Halk Bankasini esnaf ve KOBI'lerin bankasi yapacaklarina yer veriyorlar. Burada hedef, Ziraat Bankasinin bankacilik faaliyetlerini sadece tarimla ve çiftçilerle sinirlandirmaktir. Bu durumda Ziraat Bankasi, tarim disindaki bir alana ve çiftçilerin disindaki hiçbir gerçek ve tüzel kisiye kredi ve finansman imkani sunamayacak, yatirim yapamayacaktir. 2023'ün ocak ayi sonu itibariyla Ziraat Bankasi nakdi kredilerin yüzde 26,4'ünü tarim sektörüne, yüzde 73,6'sini tarim disi sektörlere kullandirmistir. Ziraat Bankasi, tarimin ve çiftçilerin tüm kredi taleplerini karsilamakta, artan kaynaklarini basta imalat sektörü olmak üzere diger sektörlere kullandirmaktadir. Benzer bir tablo Halk Bankasi için de geçerli. Halk Bankasinin nakdi kredilerinin yüzde 46'si esnaf ve KOBI'lerce kullanilmakta, yüzde 54'ü ise diger sektörlerin finansman ihtiyaçlari için aktarilmaktadir."

- "Ziraat, küçültülürse yabanci sermayeli bankalar piyasaya hakim olur"

Canikli, Ziraat ve Halk bankalarinin reel sektörün yatirim amaçli finansman/kredi ihtiyacini düsük faiz oraniyla karsilayan iki devlet bankasi olduguna dikkati çekerek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Ziraat Bankasi ve Halk Bankasi 7'li masanin öngörüsüz politikalari ile küçültülerek, etkisiz hale gelir. 7'li masanin Ziraat Bankasi ve Halk Bankasinin para piyasalarinda etkili bir aktör olmaktan çikartilmaya çalisilmasi sadece neo-liberal politikalarin uygulamaya konulmasi çabasindan ibaret degildir. Ziraat Bankasinin zayiflatilmasi ve yüzde 75 oranda küçültülmesi halinde yabanci sermayeli bankalar para piyasasina hakim olacaklardir. Ziraat Bankasi disarida birakildiginda yabanci sermayeli bankalarin agirligi yüzde 50'nin üzerine çikar. Bu durumda para piyasalarindaki kurallar tamamen yabanci sermayeli bankalar tarafindan belirlenir hale gelmektedir."