TBMM Genel Kurulunda HDP ve IYI Parti'nin grup önerileri kabul edilmediSinan Uslu
TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda HDP ve IYI Parti'nin gündeme iliskin grup önerileri kabul edilmedi.
IYI Parti, "deprem felaketinin gölgesinde gerçeklestirilecek seçimlerin her türlü saibeden, tartisma, belirsizlik ve kavgadan uzak, güvenlikle sonuçlanmasi için alinacak tedbirler" konusundaki genel görüsme önergesinin bugün ele alinmasini Genel Kurula grup önerisi olarak getirdi.
IYI Parti Ankara Milletvekili Senol Sunat, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde on binlerce vatandasin hayatini kaybettigini, kayiplarin bulundugunu, 100 binden fazla kisinin yaralandigini söyleyerek, "Cumhurbaskani, seçimi 14 Mayis olarak ilan etti. Seçimler, 18 Haziran'da yapilsaydi belki birçok eksiklik giderilebilirdi." dedi.
Ölümler ve kayiplarin seçmen kütügünde yer alacagini savunan Sunat, afet bölgesinde oy kullanacak vatandaslar için parmak boyasi uygulamasi talep etti.
"Spekülasyonlara, saibeye açik bir durumun bulundugunu" öne süren Sunat, "Gelin, parmak boyasi için bir kanun teklifini hep birlikte oylayalim, anayasa degisikligi yapalim." dedi.
Sunat, Içisleri Bakani Süleyman Soylu ile Adalet Bakani Bekir Bozdag'i Meclise davet ederek, "Gelin, sorularimiza cevap verin. Genel görüsme açilsin." diye konustu.
HDP Agri Milletvekili Abdullah Koç, seçim güvenligi için Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan ilan edilen OHAL'in kaldirilmasi gerektigini söyledi.
Seçim standartlari açisindan demokratik olmayan bir seçimle karsi karsiya olduklarini iddia eden Koç, "Halkimiz sunu bilsin, bütün önlemleri alacagiz, bu iktidari önümüzdeki seçimde kesinlikle gönderecegiz." dedi.
- "En ufak kusku birakmayalim"
CHP Istanbul Milletvekili Zeynel Emre, altili masa olarak seçim güvenligi konusunda olusturduklari komisyonlarla çalisma yaptiklarini belirtti.
Seçmen sayisindaki degisimi, vatandaslik kazananlarin sayisini kontrol ettiklerini anlatan Emre, "Sandiga giderken insanlarin içinde en ufak kusku birakmayalim. Bundan niye kaçiniyorsunuz?" ifadesini kullandi.
CHP'nin 280 bin sandik görevlisi olacagini bildiren Emre, "Hepsini bugünden aradik, nerede görev yapacaklarini, hangi gün, hangi vasitayla oraya varacaklarini bile çalistik, belirledik. Biz üstümüze düseni yapacagiz, tek bir oyun çalinmamasi için mücadele edecegiz. Depremzedeler basta olmak üzere seçmenlere ve ülkemizde yasayan tüm yurttaslara sayginiz varsa bunu seffaf sekilde TBMM eliyle yürütelim. Bu nedenle genel görüsme açilmasini destekliyoruz." diye konustu.
- "Bir kusku imalati içinde olmayin"
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, seçimleri Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) yaptigini, Meclisin, seçimleri yönetmek gibi bir görevinin bulunmadigini kaydetti.
Her türlü öneri ve teklife açik olduklarini aktaran Özel, "Seçimleri, bütün siyasi partiler milletin huzurunda el birligiyle yapiyoruz. Seçim güvenligini, sandik güvenligini, sizden daha fazla istiyoruz." dedi.
Bütün siyasi partilerin ilçe seçim kurulunda, sandik kurulunda temsilcisi bulunduguna dikkati çeken Özel, "YSK'de alinan bütün kararlarda siyasi partilerin de temsilcileri bulunuyor. Alinan kararlarin hepsi oradaki temsilcilerin gözü önünde, seffaf sekilde isliyor. Deprem bölgesinde magdur olan vatandaslarimiz var, onlarin kayit altina alinmasi için çok ugras veriyoruz. Ayni ugrasi sizlerden de bekliyoruz. Gelin, deprem bölgesinde yasayan, baska yere göç eden vatandaslarimizin kolay sekilde seçmen kütüklerine kaydedilmesine, oylarini kullanmasina el birligiyle sizler de katkida bulunun." degerlendirmelerinde bulundu.
Içisleri Bakanliginin bu konuda kolaylastirici islemler yaptigini anlatan Özel, "AK Parti olarak tüm seçmenlerin oy vermesi yani en kutsal hakkinin yerine getirilmesi için üzerimize düsen görevi yapiyoruz. Burada bir kusku imalati içinde olmayin. Seçimler, 1950'den bu yana YSK gözetiminde yapiliyor. En iyi yaptigimiz islerden biri seçim. Deprem dolayisiyla hemen arkasinda 'Seçimler ertelenemez.' diyen sizlerdiniz. Cumhurbaskanimiz bu tarihi belirttikten sonra ne oldu da simdi 'Seçimler 18 Haziran'da olsaydi.' diyorsunuz?" sözlerini sarf etti.
Parmak boyasi uygulamasinin 2010'da yürürlükten kalktigini animsatan Recep Özel, "Su anda bunlari Filipinler, Etiyopya ve Uganda uyguluyor. Türkiye, Uganda degil. Türkiye, kimlik numarasina geçtikten sonra seçim sistemimizde mükerrer seçmen, bir baska kisinin yerine oy kullanma yok. Bütün siyasi partiler, sandiklara sahip çiksin. Sonra seçimin maglubiyetini bunlara baglamayin. Gelin, millete yaklasimlariniz, taahhütlerinizle yarisalim." görüsünü dile getirdi.
HDP'nin "depremin neden oldugu saglik sorunlari" ile ilgili arastirma önergesinin ön görüsmelerinin bugün yapilmasi önerisi de müzakerelerin ardindan kabul edilmedi.
Bu arada CHP'nin "balikçilarin, su ürünleri sektörünün ve paydaslarinin sorunlari" konusundaki grup önerisi, müzakereler tamamlandiktan sonra geri çekildi.