Rusya Merkez Bankasi'nin Isviçre'de tutulan varliklari 8 milyar dolardan fazlaMuhammet Ikbal Arslan

Rusya Merkez Bankasi'nin Isviçre'de tutulan varliklari 8 milyar dolardan fazlaMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Isviçre Devlet Ekonomi Sekreterligi (SECO), Rusya Merkez Bankasi'nin toplam 7,4 milyar Isviçre frangi (8,3 milyar dolar) rezervi ve varliginin Isviçre'de tutuldugunu bildirdi.

SECO, Avrupa Birligi'nin (AB) Rusya'ya yönelik 10. yaptirim paketinin yeni raporlama yükümlülükleri kapsaminda, ülkedeki Rusya Merkez Bankasi varliklarina iliskin verileri yayinladi.

Buna göre, Isviçre genelinde 7,4 milyar Isviçre frangi (8,3 milyar dolar) degerinde Rusya Merkez Bankasi varligi tutuluyor.

Söz konusu varliklarin yönetilmesine iliskin islemlerin, Rusya-Ukrayna savasinin ardindan yasaklandigi belirtilerek, Isviçre hükümetinin Rusya Merkez Bankasi varliklari ve rezervlerinin miktari hakkinda bugün bilgilendirildigi aktarildi.

Açiklamada, Rusya Merkez Bankasi'nin Isviçre'deki varliklarinin, yaptirim uygulanan Rus is insanlari veya Rus sirketlerine ait oldugu için dondurulan 7,5 milyar frank degerindeki varliklarla karistirilmamasi gerektigi aktarilarak, Rusya Merkez Bankasi rezervleri ve varliklarini bildirmenin zorunlu olmaya devam edecegi ve rakamlarin 3 ayda bir düzenli olarak açiklanacagi bildirildi.

Yurt disinda tutulan Rusya Merkez Bankasi varliklarina kalici olarak el konulmasi ve bu varliklarin Ukrayna'nin yeniden insasi için kullanilmasi konusunda AB genelinde tartismalar oldugu hatirlatilan açiklamada, Isviçre hükümetinin bu tartismalari "yakindan" takip ettigi kaydedildi.

Isviçre, Rusya-Ukrayna savasinin baslamasindan bir yil sonra, Subat 2023'te AB tarafindan Rusya'ya yönelik 10. yaptirim paketine katilarak "tarihi tarafsizligina" son vermisti.