Polonya ve Litvanya'dan "Putin'in Belarus'a nükleer silah yerlestirme kararina" tepkiMurat Temizer

Polonya ve Litvanya'dan "Putin'in Belarus'a nükleer silah yerlestirme kararina" tepkiMurat Temizer

VARSOVA (AA) - Litvanya Disisleri Bakani Gabrielius Landsbergis, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in Belarus'a taktik nükleer silah yerlestirme kararini "zayiflik" olarak nitelendirdi.

Landsbergis, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, Rusya'nin aldigi karari elestirdi.

Rusya'ya güçlü tepki verilmesi gerektigini vurgulayan Landsbergis, "Rusya, bu kararla güç degil zayiflik gösteriyor. Ciddi yaptirimlar, Baltik bölgesine asker konuslandirilmasi ve NATO'nun dogu kanadini güçlendirmek dayanisma ve kararliligi gösterecektir." ifadelerini kullandi.

Polonya Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada da "Putin'in karari, Rusya'nin Ukrayna'ya yönelik saldirganligina iliskin gerilimi daha da artiriyor. Bu, Belarus'u Rusya'nin savasina çekmeye yönelik bir adim." degerlendirmesinde bulunuldu.

Rusya Devlet Baskani Putin, 25 Mart'ta, Belarus'a taktik nükleer silah yerlestireceklerini belirterek "Bunu nükleer silahlarin yayilmasinin önlenmesiyle ilgili uluslararasi yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacagiz." demisti.

NATO ve Avrupa Birligi (AB), Rusya'nin bu kararini "sorumsuzca" bulduklarini bildirmisti. Ukrayna Disisleri Bakanligi da Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin olaganüstü toplanmasi talebinde bulunmustu.