Kosova Savasi'nda kaybolan 1600'den fazla kisi Pristine'de anildiEren Beksaç

Kosova Savasi'nda kaybolan 1600'den fazla kisi Pristine'de anildiEren Beksaç

PRISTINE (AA) - Kosova Savasi'nda (1998-1999) kaybolan 1600'den fazla kisi, baskent Pristine’de "27 Nisan Ulusal Kayip Kisiler Günü" dolayisiyla düzenlenen etkinliklerle anildi.

Kosova Meclisi bahçesindeki kayip kisiler aniti önünde düzenlenen anma törenine, Kosova Meclis Baskani Glauk Konjufca, Basbakan Albin Kurti, kurum ve kurulus temsilcileri ile Kosova Savasi'nda kaybolmus kisilerin aileleri katildi.

Basbakan Kurti, gazetecilere yaptigi açiklamada, Sirbistan'daki bes toplu mezardan simdiye kadar yaklasik 950 cesedin çikarildigini ancak 1600'den fazla kisinin hala kayip oldugunu söyledi.

Suçlu, infazci ve faillerin parmakliklar arkasinda olmasi gerektigini dile getiren Kurti, "Sadece kayip kisiler ve ailelerini degil, tüm toplumumuzu ilgilendiren kayip kisiler konusunun 2 Mayis'ta (Kosova ile Sirbistan liderleri arasinda) yapilacak toplantida ivedilikle ele alinmasini bekliyorum. Kayip kisiler, kayginin üzüntüden ve öfkenin yas tutmaktan daha büyük oldugu özel bir durum. Bu nedenle 18 Mart'ta Ohri'de söyledigimiz gibi, 2 Mayis'ta Avrupali ??arabulucularin bu konuyu acilen ele almalarini bekliyorum." diye konustu.

Konjufca da Sirp soykiriminin en korkunç suçlarindan birinin binlerce Arnavut vatandasinin kaçirilmasi ve vahsice ortadan kaybolmasi oldugunu kaydederek "1600'den fazla insan hala kayip, nerede olduklarini bilmedigimiz için degil, tam olarak biliyoruz. Kaçirilan ve zorla kaybedilenlerden kimin sorumlu oldugunu da biliyoruz: Sirbistan devleti. Bulunanlarin çogunun Sirbistan tarafindan insa edilen kurumlarda bulunmus olmasi, Sirbistan'in onlarin tam olarak nerede olduklarini bildigini gösteriyor." ifadelerini kullandi.

Kosova Savasi sirasinda kaybolan insanlarin ailelerini temsil eden Bayram Çerkini, savasta kaybolanlarin akibetini netlestirmek için kurumlarin yeterince çaba göstermedigini vurgulayarak "Kayip kisiler konusu her yerde birincil öncelikte olmali çünkü biz insan ariyoruz, çocuk ariyoruz. 132 çocuk hala kayip. Simdi o anneler, besikler bos. Kosova Cumhuriyeti'nde uyuyamayan çok anne var, esim de uyumuyor, gece oglum geldi diye bagiriyor, yat diyorum çünkü o gelmedi, o da Allah askina merdivenleri duyuyorum diyor. Bütün annelerde bu aci var." dedi.

Öte yandan, Kosova Insan Haklari Gençlik Girisimi de sembolik bir eylem gerçeklestirerek kayip kisiler anitina Arnavutça, Bosnakça, Türkçe, Rumence ve Ingilizce bilgilendirme tabelasi yerlestirdi.

Kosova Savasi'nda hayatini kaybetmis ancak hala cesedine ulasilamayan çogunlugu Arnavut, 1600'den fazla kisinin oldugu tahmin ediliyor.