Depremzede çiftçiye yaklasik 5 milyar liralik destek saglandiMustafa Çalkaya- Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci: - "Depremden etkilenen çiftçilerimizin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için her türlü destegi veriyoruz, vermeye devam edecegiz" - "Depremden etkilenen kirsal kesime ilk etapta 83 bin 149 köy evi insa edilecek. Bu köyler ayni zamanda cazibe merkezi olacak"

Depremzede çiftçiye yaklasik 5 milyar liralik destek saglandiMustafa Çalkaya- Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci:
- "Depremden etkilenen çiftçilerimizin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için her türlü destegi veriyoruz, vermeye devam edecegiz"
- "Depremden etkilenen kirsal kesime ilk etapta 83 bin 149 köy evi insa edilecek. Bu köyler ayni zamanda cazibe merkezi olacak"

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen çiftçilere bugüne kadar yaklasik 5 milyar liralik destek sagladiklarini belirterek, "Çiftçilerimizin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için her türlü destegi veriyoruz, vermeye devam edecegiz." dedi.

Kirisci, AA muhabirine, 6 Subat tarihli depremlerden sehir merkezlerinin yani sira kirsalin da önemli ölçüde etkilendigini söyledi.

Tarimsal üretimin kalesi olan kirsalin bu süreçte hizla ayaga kalkmasinin büyük önem tasidigini vurgulayan Kirisci, bu kapsamda bölgedeki yaralarin sarilabilmesi için Bakanlik olarak imkanlari seferber ettiklerini bildirdi.

Kirisci, bölgedeki tarimsal faaliyetleri dikkatle takip ettiklerini ve gerekli tedbirleri aldiklarini, köy köy hasar tespit çalismasi yaptiklarini ifade etti.

Geçen yildan itibaren ayni olarak ödenmesi kararlastirilan mazot ve gübre desteklerinin depremden etkilenen illerde nakit verildigini hatirlatan Kirisci, söyle konustu:

"Depremden etkilenen çiftçilerimizin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için her türlü destegi veriyoruz, vermeye devam edecegiz. Geçen ay Türkiye genelinde 15 milyar 274 milyon liralik tarimsal destegi üreticilerimize aktardik. Bu desteklerin yaklasik 3,4 milyar lirasi depremden etkilenen 11 ilimizdeki üreticilere dagitildi. Ayrica deprem bölgesindeki üreticilerimize 1,4 milyar lira civarinda da yem destegi sagladik. Diger desteklerimiz de dikkate alindiginda bu zamana kadar deprem bölgesinden etkilenen illerdeki çiftçilerimize yaklasik 5 milyar liralik tarimsal destek aktardik."

- Sahra veteriner klinikleri devrede

Kirisci, depremin olumsuz etkilerini dikkate alarak bazi desteklemelerde basvuru sürelerini uzattiklarini, Toprak Mahsulleri Ofisinin de afet bölgesinde hububat ve baklagilde kota ve cins ayrimi gözetmeksizin alim yapacagini dile getirdi.

Programli asilama faaliyetleri için asilarin düzenli sekilde bölgeye ulastirildigina dikkati çeken Kirisci, sahra veteriner kliniklerinin de hizmet verdigini anlatti.

- 83 bin 149 köy evi yapilacak

Kirisci, sehir merkezleri gibi köyleri de bir yil içinde ayaga kaldirmayi hedeflediklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Depremden etkilenen kirsal kesime ilk etapta 83 bin 149 köy evi insa edilecek. Bu köyler ayni zamanda cazibe merkezi olacak. Köy evlerimizi ahiriyla, bahçesiyle, parkiyla kendi özgün mimarisine uygun sekilde yaparak, hak sahiplerine teslim edecegiz. Köylerimizi ve sehirlerimizi yeniden kurarken tarim arazilerinin amaci disinda kullanilmasina asla izin vermeyecegiz."