Paris'te elektrikli skuter kiralama hizmetine referandumda "hayir" çiktiAlaattin Dogru

Paris'te elektrikli skuter kiralama hizmetine referandumda "hayir" çiktiAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa'nin baskenti Paris'te, elektrikli skuter kiralama hizmetinin devam edip etmemesi için yapilan referandumda yüzde 89,3 "hayir" çikti.

Fransiz basinindaki haberlere göre, Parisliler, kentte yaklasik 200 noktada kurulan sandiklarda, yerel saatle 09.00-19.00'da elektrikli skuter kiralama hizmetine "evet" veya "hayir" demek için oy kullanmaya gitti.

Belediyenin girisimiyle yapilan ve kent sakinlerinin yüzde 8'inin katildigi referandumda yüzde 89,3 "hayir" çikti. Böylelikle "Avrupa'da elektrikli skuter kiralama hizmetinin yasaklandigi ilk sehir" Paris oldu.

- 1 Eylül'e kadar yasak uygulamaya konulacak

Belediye Baskani Anne Hidalgo, Twitter'dan yaptigi açiklamada, 100 binden fazla kisinin oy kullandigini belirterek "Bu, yerel demokrasi için büyük bir zaferdir." ifadesini kullandi.

Hidalgo, yasagin 1 Eylül'e kadar yürürlüge girecegi bilgisini paylasti.

- Sirketler, her ay yaklasik 400 bin kullanicinin etkilenecegini savundu

Paris'te elektrikli skuter kiralama hizmeti veren Dott, Lime ve Tier Mobility sirketleri, katilimin az olmasi nedeniyle referandumu elestirerek temsiliyet oraninin kapsayici olmadigini açikladi.

Sirketler, yasaktan her ay yaklasik 400 bin kullanicinin etkilenecegini savundu.

- Caddelere birakildigi, yaya geçislerini engelledigi için tepki gösteriliyordu

Fransa'da yilda 2,5 milyon kisi, elektrikli skuter hizmetinden yararlansa da skuterler, caddelere birakildigi ve yaya geçislerini engelledigi gerekçesiyle tepki çekiyordu.

Daha çok gençlerin ve turistlerin tercih ettigi elektrikli skuterler kazalara da karisiyordu.

Kentte skuterlerin yani sira bisiklet, günlük hayatta en çok tercih edilen iki tekerlekli ulasim araci olarak öne çikiyor.