Agri'da devlet destekli projelerle tarimsal ürün çesitliligi artiyorAbdullah Söylemez

Agri'da devlet destekli projelerle tarimsal ürün çesitliligi artiyorAbdullah Söylemez

AGRI (AA) - Agri Valiligi, Tarim ve Orman Bakanligi ile DAP Bölge Kalkinma Idaresince kentte tarimsal ürün çesitliliginin artirilmasi amaciyla tohum ve sivat dagitimi ile makine tanitim töreni gerçeklestirildi.

Vali Osman Varol, Tarim Park'ta düzenlenen törende, tarimsal üretimin, ülkede en fazla önem verilmesi gereken temel alanlardan biri oldugunu söyledi.

Kentte, tarim ve hayvanciliga ciddi kaynaklar ayirdiklarini belirten Varol, Agri'da insanlarin özellikle kadimden beri tarim ve hayvancilikla ugrastigini, bugüne kadar Il Özel Idaresinden tarim ve hayvanciliga 120 milyon lira kaynak ayirdiklarini bildirdi.

Agri'nin, özellikle hayvancilikta zamaninda ülkede gündemi ve fiyatlari belirleyen kent oldugunu vurgulayan Varol, "Ama sonrasinda yasanan bazi sikintilar nedeniyle bu alanda normal dönemine göre biraz geri kalmis ancak yeniden bu alandaki hareketi artirip potansiyelini gerçeklestirme çabasinda olan, bu isi bilen insanlarin yasadigi bir sehrimiz." dedi.

Çilegin yetisip yetismeyecegi bilinmezken çevre illerde Agri çileginin konusuldugunu dile getiren Varol, "Hayvancilikla ilgili koyun projemiz ciddi bir ses getirdi ve hayvan varligimiza önemli sayida katkisi oldu. Özellikle ürün çesitlendirilmesine çok kiymet veriyoruz. Bölgemizde çok fazla aliskanligi olmayan ürünler desteklenerek bu alanda çiftçimize de bir bilinç olusturuldu. Tarim ve Orman Bakanligimizin ulusal bazda yaptigi desteklerden de çok ciddi bir sekilde istifade ediyoruz. Bunlari hepiniz biliyorsunuz. Hem dogrudan yapilan parasal destekler hem çesitli ürünlerle ilgili hem de hayvancilikla ilgili yapilan destekler devam ediyor." diye konustu.

Dogu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Osman Demirdögen ise tarimin makinelestirilmesi ve gençlerin bu meslege daha fazla katilim saglamasi için ellerinden gelen destegi verdiklerini ve bugüne kadar Agri'ya 51 milyon lira hibe sagladiklarini aktardi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Kenan Engin de Tarim ve Orman Bakanliginca finanse edilen 800 milyon lira bütçeli ve yüzde 75 hibeli projelerle 158 çiftçiye nohut, mercimek ve yaglik ayçiçegi yetistiriciligi destegi saglanacagini kaydetti.

Il Özel Idaresi tarafindan finanse edilen 3 milyon 225 bin lira bütçeli yüzde 80 hibeli projelerle de silajlik misir, patates ve çilek yetistiriciliginde 319 çiftçiye destek saglanacagini söyleyen Engin, söyle devam etti:

"DAP Bölge Kalkinma Idaresi tarafindan finanse edilen yaklasik 8 milyon bütçeli yüzde 100 hibeli projelerle 4 seker pancari hasat makinesi, 4 silaj paketleme ünitesi, 4 koyun banyolugu, 3 pnomatik ekim mibzeri, 7 ara çapalama makinesi ve 500 sivat temini yapilmistir. Temini yapilan makine ekipmanlar Tarim Park envanterine kaydedilecek ve bu sayede Tarim Park envanterinde 161 makine ekipmana ulasilmis olacaktir. Ayrica temini yapilan sivatlar ise 180 köyümüzün meralarina dagitilacaktir. Bugün gerçeklestirdigimiz projeler neticesinde, yaklasik 12 milyon lira bütçe ile 477 çiftçimize 5 bin 310 dekar alanda bitkisel üretim, 22 adet tarimsal makine ve 500 adet sivat ilimize kazandirilacaktir."

Konusmalarina ardindan çiftçilere tohumluk bitkisel ürünler dagitildi.

Programa AK Parti Agri Milletvekili Ruken Kilerci, Ibrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, il protokolü ve çiftçiler katildi.