Arastirma: Iklim krizi hem kurakligi hem selleri artiriyorSaadet Firdevs Apari

Arastirma: Iklim krizi hem kurakligi hem selleri artiriyorSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - Yeni bir arastirmaya göre, küresel sicakliklarin rekor seviyelere yükseldigi son 20 yilda hem kuraklik hem seller artti.

CNN’in haberine göre, NASA'da görevli bilim insanlarinin yaptigi yeni bir arastirma, giderek daha sik, yaygin ve yogun yasanan kuraklik ve sellerin, iklim kriziyle baglantili oldugunu ortaya koydu.

Arastirmada, iklim krizi hiz kazandikça bu gibi felaketlerin artacagi belirtildi.

Arastirmanin bas yazari Matthew Rodell, 2002'den 2021'e kadar olan 20 yillik NASA uydu verilerine bakarak dünyadaki suyla ilgili asiri olaylarin boyutunu, süresini ve ciddiyetini analiz etti.

Bu kapsamda, yaklasik yüzde 70'i alti ay veya daha kisa süren ve yaklasik yüzde 10'u bir yildan fazla süren 505 asiri yagis olayi ve 551 asiri kuraklik olayi incelendi.

Bilim insanlari, rekor sicaklik egiliminin basladigi 2015'ten bu yana bu asiri olaylarin yogunlugunun ve sikliginin arttigini ortaya koydu.

Rodell, "Bunun küresel isinmayla ilgili olabilecegini düsündük çünkü son 7 yilda en yüksek sicakliklarin kaydedildigini biliyoruz. Bu olaylarin dünya çapindaki sikligi ile yüksek sicakliklar arasinda önemli bir korelasyon vardi." dedi.

Çalismada bu çikarimin dogrulugundan emin olmak için analizler yaptiklarini belirten Rodell, analizlerin sonucunda iklim krizinin etkilerinin diger dogal göstergelerden daha güçlü oldugunu bulduklarini söyledi.

Rodell, çalismanin insanlarin, küresel sicakliktaki her küçük artisin önemli oldugunu ve dünyayi isitan kirliligin yükselisinin dizginlenmesi gerektigini anlamalarina yardimci olacagini umdugu aktardi.

Arastirmanin detaylari Nature Water dergisinde yayimlandi.