KEIPA Parlamento Baskanlari Zirvesi'nde baris ve istikrarin önemine vurgu yapildi Dildar Baykan Atalay,Tugba Altun,Mustafa Deveci,Mehmet Sah Yilmaz,Muhammet Tarhan,Ruslan Rehimov- Sirbistan Cumhuriyeti Ulusal Meclis Baskani Vladimir Orlic:- "KEIPA hiç olmadigi kadar önemli çünkü bu karmasik zamanlarda bile bir araya gelip bulusabiliyoruz, isbirligini güçlendirebiliyoruz"- Azerbaycan Milli Meclisi Baskan Vekili Ali Hüseyinli:- "30 yil önce genis Karadeniz bölgesinin gereksinimleri geregi kurul
ANKARA (AA) - Karadeniz Ekonomik Isbirligi Parlamenter Asamblesi'nin (KEIPA) "30. yil dönümü Parlamento Baskanlari Zirvesi'nde" baris ve istikrarin önemi vurgulandi, KEIPA'nin uluslararasi alandaki etkinligi dile getirildi.
Ankara'da bir otelde düzenlenen zirvede, Sirbistan, Kuzey Makedonya ve Azerbaycan'i temsil eden yetkililer, söz aldi.
Sirbistan Cumhuriyeti Ulusal Meclis Baskani Vladimir Orlic, dün Belgrad'da bir ilkögretim okuluna düzenlenen silahli saldiri nedeniyle büyük aci içinde olduklarini belirterek, TBMM Baskani Mustafa Sentop ve diger konusmacilara bassagligi dilekleri için tesekkür etti.
KEIPA üyeleri olarak Karadeniz Bölgesi'ni refah ve baris bölgesi olarak temsil etme görevlerinin bulundugunu dile getiren Orlic, zorlu bir dönemden geçildigini, bu nedenle hem küresel hem de bölgesel seviyede alinmasi gereken önemli kararlar oldugunu kaydetti.
Orlic, Karadeniz bölgesinin çok karmasik ve jeopolitik bir konumda oldugunu belirterek, "Bu yüzden bu bölgedeki herkes için istikrar ve baris olmasi çok önemli. KEIPA hiç olmadigi kadar önemli çünkü bu karmasik zamanlarda bile bir araya gelip bulusabiliyoruz, isbirligini güçlendirebiliyoruz. Kurulusumuzun amaci da bu zaten." dedi.
KEIPA ruhunu güçlendirmek istediklerini söyleyen Orlic, "KEIPA, Karadeniz'de her zaman baris, isbirligi refahi desteklemistir ve bunu desteklemeye devam edecek." ifadesini kullandi.
- "Dijitallesme ve inovasyon gibi yeni isbirligi alanlari da kesfetmeliyiz"
Kuzey Makedonya Meclisi Baskani Talat Caferi, 1993'te basladigindan bu yana KEIPA'nin parlamenter diplomasi için Karadeniz'de bir forum görevi gördügünü belirterek, isbirligi, diyalog ve üye ülkeler arasindaki anlayisin bu çalismalarin parçasi oldugunu söyledi.
Caferi, yillar içerisinde KEIPA'nin fikir, iyi uygulama ve deneyim paylasimi için bir platform ve ortak girisimlerin ve projelerin gelistirilmesi için de kolaylastirici görevi gördügünü kaydederek, bunlarin da bölgenin ekonomisine, sosyal ve kültürel gelisimine katkida bulundugunu dile getirdi.
KEIPA'daki çesitliligin iliskileri ve tartismalari zenginlestiren bir deger oldugunu aktaran Caferi, bölgedeki zorluk ve firsatlari da bu diyalog sayesinde karsilikli olarak ele alabildiklerini ifade etti.
Caferi, Rusya'nin Ukrayna'ya açtigi savasin, Karadeniz bölgesinde temel bir güvenlik konusu olduguna isaret ederek, "(Rusya) Uluslararasi hukuku da ihlal etmektedir. KEIPA, bu noktada Rusya'yi kinama konusunda ses çikarmis, Rusya'ya hemen Ukrayna'daki askeri operasyonlarini durdurma çagrisi yapmistir. Güçlerini çekme ve Ukrayna'nin egemenlik ve toprak bütünlügüne saygida bulunma çagrisi yapmistir. Bu noktada genel kurul, Rusya'nin bu tutumuna karsi çok güçlü bir tutum sergilemis ve de çabalariyla Ukrayna'daki hükümeti, bölgede baris ve istikrarin tekrar saglanmasi için desteklemistir." ifadelerini kullandi.
Kuzey Makedonya'nin KEIPA üyeliginin Karadeniz bölgesindeki gelisime, kalkinmaya ve büyümeye de katki sagladigini aktaran Caferi, kurulusun girisimlerinde yer almaya devam edeceklerini ve hedeflerine ulasmada çalismalarini destekleyeceklerini anlatti.
Caferi, ticaret, enerji, turizm ve kültür gibi kilit alanlarda isbirliginin güçlendirilmesi gerektigini kaydederek, "Dijitallesme ve inovasyon gibi yeni isbirligi alanlari da kesfetmeliyiz. Isbirligimizi güçlendiren demokrasi, insan haklari ve hukukun üstünlügü degerlerini tesvik etmeliyiz. Bu degerler sadece bizim için degil, bölgenin istikrari ve güvenligi için de önem arz etmektedir." dedi.
- "Zengezur Koridoru'nun açilmasi bölgemizde ekonomik kalkinmaya yardimci olacaktir"
Azerbaycan Milli Meclisi Baskan Vekili Ali Hüseyinli ise yaptigi konusmada, "30 yil önce genis Karadeniz bölgesinin gereksinimleri geregi kurulan KEIPA baris, istikrar ve isbirligi ideallerinin gerçeklestirilmesine yönelen ciddi bir girisim olmustur." ifadesini kullandi.
Karadeniz'in dünya politikasinda ve ekonomisinde artan rolünün, Karadeniz ailesinin önemini gündeme getirdigini vurgulayan Hüseyinli, Azerbaycan'in bu iliskilere büyük önem verdigini kaydetti.
Hüseyinli, "Azerbaycan, enerji projeleri ile bölgemizin ve Avrupa'nin yeni ekonomik haritasini çizmistir. Azerbaycan, 30 yildan fazla süre Ermenistan isgalinin acisini çekmistir. Nihayet 2020'de Vatan Savasi'nda Karabag isgalden kurtuldu, tarihi adalet saglandi." dedi.
Azerbaycan'in su anda Karabag'da imar ve ihya çalismalari yaptigini ve Ermenistan'a baris önerdigini belirten Hüseyinli, "Uluslararasi hukuk geregi tüm Karabag ve Laçin Koridoru, Azerbaycan topragidir. Azerbaycan'in Laçin Koridoru'nda kurdugu sinir kontrol noktasi da Azerbaycan topraklari dahilindedir. Burada kaynak gösterilen 1991 yilindaki Alma Ata Anlasmasi ile taraflar Sovyet Birligi dönemindeki sinirlari kabul etmistir. Azerbaycan sinirlarini, burada yer alan tüm devletler, ayni zamanda Ermenistan da tanimistir." diye konustu.
Hüseyinli, Laçin Koridoru'nda kurulan sinir kontrol noktasinda hiçbir engelleme olmadigini ve sivil Ermenistan vatandaslarinin Azerbaycan'a bu sivil geçisten geçebilecegini belirterek, "Fakat artik teröristler giremez. Ermenistan tarafinin da kendi yükümlülüklerini yerine yetirmesi lazim, ilk önce Karabag'da kalan silahli güçleri tam çikarmalidir. Ikincisi, Azerbaycan'in bati illeri ile Nahçivan arasinda yolun açilmasidir. Yani Zengezur Koridoru'nun açilmasidir. Zengezur Koriduru'nun açilmasi bölgemizde ekonomik kalkinmaya yardimci olacaktir ve bölge halklari arasinda barisa katki sunacaktir." görüsünü paylasti.
(Sürecek)