IBB Baskani Imamoglu, "Istanbul Yenileniyor Güçlendirme Projesi"ni anlatti:Irem Demir- "Istanbul Büyüksehir Belediyesi hizli tarama testinde riskli çikan yapilar için hemserilerimiz 'Istanbul Yenileniyor Platformu'na güçlendirme talebinde bulunmak üzere basvurabilecekler. Böylece depreme hazirlik konusunda vatandaslarimiza ekonomik ve hizli bir seçenek daha sunmus oluyoruz" - "Istanbul'da yasayacagimiz böylesi bir depreme hazirliksiz yakalandigimiz anda ne yazik ki ekonomik anlamda bir diz çökm

 IBB Baskani Imamoglu, "Istanbul Yenileniyor Güçlendirme Projesi"ni anlatti:Irem Demir- "Istanbul Büyüksehir Belediyesi hizli tarama testinde riskli çikan yapilar için hemserilerimiz 'Istanbul Yenileniyor Platformu'na güçlendirme talebinde bulunmak üzere basvurabilecekler. Böylece depreme hazirlik konusunda vatandaslarimiza ekonomik ve hizli bir seçenek daha sunmus oluyoruz"
- "Istanbul'da yasayacagimiz böylesi bir depreme hazirliksiz yakalandigimiz anda ne yazik ki ekonomik anlamda bir diz çökm

ISTANBUL (AA) - Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu, IBB'nin hizli tarama testinde riskli çikan yapilar için vatandaslarin "Istanbul Yenileniyor Platformu"na güçlendirme talebinde bulunabileceklerini söyleyerek, "Böylece depreme hazirlik konusunda vatandaslarimiza ekonomik ve hizli bir seçenek daha sunmus oluyoruz." dedi.

IBB tarafindan üniversite isbirligi ve KIPTAS koordinasyonunda hayata geçirilen "Istanbul Yenileniyor Güçlendirme Projesi Tanitim Toplantisi"nda Haliç Kongre Merkezi'nde yapildi.

Imamoglu, toplantida, 6 Subat'taki depremlerin herkes için çok mühim bir yol ayrimi oldugunu, kisilerin karar verme mecburiyetinde bulundugunu belirterek, bilimin önerdigi somut çözümler etrafinda birlesilmesini ve hizli hareket edilmesi gerektigini vurguladi.

Elverisli yapilarin KIPTAS koordinasyonunda ve üniversitelerle bilim insanlariyla teknik uzmanlarla isbirligi içinde güçlendirilmesine basladiklarini aktaran Imamoglu, sunlari söyledi:

"Istanbul Büyüksehir Belediyesi hizli tarama testinde riskli çikan yapilar için hemserilerimiz 'Istanbul Yenileniyor Platformu'na güçlendirme talebinde bulunmak üzere basvurabilecekler. Böylece depreme hazirlik konusunda vatandaslarimiza ekonomik ve hizli bir seçenek daha sunmus oluyoruz. Bu isin öncülügünü yapmak zorundayiz. Üniversiteler tarafindan onaylanan, en uygun ve ekonomi güçlendirme projelerinin KIPTAS gözetiminde uygulanacagi bir güçlendirme sistemini hayata geçiriyoruz. Mevzuat ve statik açidan güçlendirilmesi uygun yapilarin günümüz teknolojisi ve kosullarinda hibrit yöntemlerle güçlendirilmesini amaçlayan bu sistem KIPTAS'in koordinasyonunda, üniversitelerle isbirligi içerisinde yürütülecek."

Imamoglu, sistemin ilk etapta hizli tarama testinde yapi analiz sonucuna göre en olumsuz durumdaki E sinifindaki binalar için hayata geçirilecegini dile getirerek, hizli tarama testinde E sinifi çikan yapilardaki hak sahiplerinin mutlaka uzlasmak zorunda olduklarini kaydetti.

Her bir vatandasin bu konuda hassasiyetle davranmasi gerektiginin altini çizen Imamoglu, vatandaslarin bireysel çikarlar degil fedakarliklar yaparak bu sürece dahil olmalari, birbirlerini ikna etmeleri gerektigini söyledi.

- "KIPTAS sürecin takibini, düzenleyiciligini ve denetleyiciligini yapacak"

Uzlasma masalarinda mali ve maddi çikar, fitne, fesat islerinin bir kenara koyulmasi gerektigini belirten Imamoglu, söyle devam etti:

"Canlarini kurtarmak için bu yolculuga çikmak zorunda olduklarini unutmayacaklar. Dolayisiyla, iste bu ruhsat ve yapi kayit belgesi gibi birçok hususun ruhsat belgeleriyle birlikte var oldugu bir sistemle hayata geçirilen bu süreç baslayacak. Vatandaslarla proje firmalari bir araya getirilecek. Üniversite tarafindan onaylanan projeler dogrultusunda bir maliyet sunulacak. Maliyeti kabul etmeleri halinde hak sahipleri uygulama firmasiyla bir araya getirilecek. Sözlesmeler yapilip süreç baslayacak. KIPTAS, bütün bu sürecin takibini, düzenleyiciligini, denetleyiciligini sürdürecek. Basindan sonuna kadar vatandasina güvence saglayacak."

Imamoglu, amaçlarinin olasi bir deprem öncesi Istanbul'u mümkün oldugu kadar dayanikli hale getirip, insanlarin hayatini güvence altina almak oldugunu kaydetti.

Meselenin sadece Istanbul olmadigini belirten Imamoglu, "Istanbul'da yasayacagimiz böylesi bir depreme hazirliksiz yakalandigimiz anda ne yazik ki ekonomik anlamda bir diz çökme süreci yasayabiliriz. Bu bir milli güvenlik sorunu haline gelebilir. Milletimize bunu asla yasatmayacagiz. Bir an önce yola çikmak zorundayiz. Vatandaslar kendi sorunlarina ne kadar sahip çikarsa, yöneticiler de bu sürece ancak o kadar sahip çikabilir." dedi.