"Ata Dedeler" suç örgütü davasina devam edildiCemil Murat Budak,Tanju Özkaya

"Ata Dedeler" suç örgütü davasina devam edildiCemil Murat Budak,Tanju Özkaya

ANKARA (AA) - Kamuoyunda "Ata Dedeler" olarak bilinen, kendilerini devletin sözde "ticari istihbarat ayagi" olarak göstererek dolandiricilik yaptiklari iddia edilen 43 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Ankara 5. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, bazi tutuklu ve tutuksuz saniklar ile avukatlari katildi.

Mahkeme Baskani Yasar Sezikli, dava dosyasina gelen evraki okuduktan sonra bir önceki celsede savunmasi alinmayan saniklara söz verilecegini bildirdi.

Sanik Ersoy Ö, bir belediyede isçi olarak çalistigini, arkadasinin kendisine devlet adina ticari istihbarat yapilanmasina katilmayi teklif etmesi üzerine bu yapilanmaya dahil oldugunu anlatti.

Manisa ve Ankara'daki toplantilara katildigini aktaran Ersoy Ö, saniklar Salice F, Ali E, Hidayet K. ve Bahtiyar Ç'nin bu toplantilarda konusmaci olduklarini ve bu durumun kendisinde güven duygusu olusturdugunu ifade etti.

Ersoy Ö, "Ben kimseye 'devlet görevlisiyim' demedim, istihbaratçi olarak tanitmadim. Magdurum, beratimi talep ediyorum." diye konustu.

Sanik Kenan G. de arkadasinin kendisine devletin ticari istihbaratina personel alinacagini söyledigini, bunun üzerine bu yapiya katildigini söyledi. Kenan G, söyle savunma yapti:

"Mustafa Bey beni aradi, 'Türkiye Cumhuriyet Devleti adina ariyorum' deyince tüylerim diken diken oldu. Izmir Bornova'da bir restoranda oturduk. Bin yillik 'ak sakalli' yapilanmasi oldugunu, devletin bu sekilde ayakta kaldigini ve yeniden yapilanmaya gidildigini anlatti. 5 ayri pasaport 5 ayri kimlik vereceklerini, bunun için de 10 bin liralik bir 'protokol harci' yatirilacagini söyledi. Salice F'nin hesabina parayi gönderdim. Abim avukat oldugu için durumu ona anlattim. 'Geçmis olsun kardesim, dolandirilmissin' dedi. Daha sonra Hidayet ve Bahtiyar beylerin yapida oldugunu görünce 'Devletin en nadide kurumuna seçilmissin hayirli olsun' dedi. Ilk toplantida abim de bu yapiya dahil oldu. Abim 'Küba dedesi' ben de 'Türkiye masasi' üyesi oldum. Ben de arkadaslarimi bu yapiya dahil ettim."

Magdur oldugunu savunan Kenan G, beraatini talep etti.

Avukatlarin beyaninin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme, eksik hususlarin giderilmesi için ilgili kurumlara müzekkere yazilmasina karar verdi. Durusmaya, 6 Kasim'da devam edilecek.

- Iddianame

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginin, kendilerini "Ata Dedeler" olarak tanitan suç örgütüne yönelik operasyonu kapsaminda 20 Ocak 2022'de 43 kisi gözaltina alindi.

Iddianameye göre, kamu görevlilerinin de aralarinda bulundugu bir grup, kendilerini "devletin ticari istihbarat ayagi" olarak tanitarak, örgüte yeni üye kazandirip haksiz kazanç karsiliginda bürokrasideki islerinin kisa sürede çözülecegi vaadinde bulundu.

Saniklar, kisileri örgüte katilis asamalarina göre, "elçi", "elçi yardimcisi", "büyük ata dede", "ata dede", "bas dede", "dede", "sözcü dede", "masa baskani", "masa üyesi", "saha baskani", "saha üyesi" seklinde kodladi.

Örgüt üyeleri ayrica zamanla kendilerine katilan prestijli kisilerin mesleki konum ve kariyerleri üzerinden sagladigi güvenle maddi menfaat elde etti.

Saniklarin "suç islemek amaciyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak ve zincirleme sekilde örgütün faaliyetleri kapsaminda nitelikli dolandiricilik" suçlarindan cezalandirilmalari isteniyor.???????