ABD, TikTok'un sahibi ByteDance'den hisselerini satmasini talep ettiDilara Karatas

ABD, TikTok'un sahibi ByteDance'den hisselerini satmasini talep ettiDilara Karatas

WASHINGTON (AA) - ABD, Çinli sosyal medya platformu TikTok'un sahibi ByteDance'den hisselerini satmasini talep ederek aksi halde uygulamanin ülkede kullanimina yasak getirilebilecegini bildirdi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesindeki haberde, söz konusu talebin, Hazine Bakanligina bagli Yabanci Yatirimlar Komitesi (CFIUS) tarafindan yapildigi belirtildi.

Haberde TikTok uygulamasinin sahibi ByteDance'in hisselerinin yüzde 60'inin küresel yatirimcilara, yüzde 20'sinin sirket çalisanlarina ve kalan yüzde 20'sinin de kurucularina ait oldugu kaydedildi.

Bu kapsamda ByteDance'in hisselerini satmadigi sürece, ABD'de TikTok uygulamasinin kullanimina yasak getirilebilecegi aktarildi.

TikTok Sözcüsü Brooke Oberwetter, yaptigi açiklamada, "Eger amaç ulusal güvenligi korumaksa elden çikarmak sorunu çözmez. Uygulamanin sahibinin degismesi, veri akisi veya erisimi üzerinde herhangi bir yeni kisitlama getirmez." ifadelerini kullandi.

Oberwetter, "Ulusal güvenlikle ilgili endiseleri ele almanin en iyi yolu, halihazirda uygulamakta oldugumuz saglam üçüncü taraf izleme, inceleme ve dogrulama ile Amerikali kullanici verilerinin ve sistemlerinin seffaf, ABD merkezli bir sekilde korunmasidir." dedi.

- ABD'de devlet kurumlarinda TikTok yasagi

ABD'de 28 Subat'ta, tüm federal kurumlara ait telefonlarda TikTok yasaginin uygulanmasi için 30 gün süre taninmisti.

Beyaz Saray, Savunma Bakanligi, Iç Güvenlik Bakanligi ve Disisleri Bakanligi da dahil olmak üzere birçok devlet kurumu, Kongrede aralik ayinda yapilan oylamayi beklemeden TikTok'u yasaklamisti. ABD Senatosu, 15 Aralik 2022'de "ulusal güvenlik endiseleri" nedeniyle federal hükümet çalisanlarinin devlete ait cihazlara TikTok indirmesini yasaklayan tasariyi oy birligi ile kabul etmisti.

ABD Temsilciler Meclisi, 28 Aralik 2022'de üyeleri ve çalisanlarinin kullandigi resmi cihazlara TikTok uygulamasinin indirilmesine ve kullanimina yasak getirmisti. Maryland, Nebraska, Güney Carolina, Güney Dakota, Indiana ve Texas da dahil olmak üzere birçok eyalette de TikTok kullanimini yasaklayan benzer yasalar çikarilmisti.

TikTok Üst Yöneticisi Shou Zi Chew'ün 23 Mart'ta Kongre'de konuya iliskin ifade vermesi bekleniyor.

- TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari nedeniyle gündemde

TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari nedeniyle Çin yanlisi görüslerin yayilmasinda kullanilabilecegi ve kullanici bilgilerine erisilebilecegi endisesiyle ciddi kisitlamalarla karsi karsiya kaliyor.

Avrupa Birligi (AB) yürütme organi AB Komisyonu, 23 Subat'ta güvenlik endiseleri nedeniyle çalisanlarina TikTok yasagi getirmisti.

Norveç'te Adalet Bakani, devletin tahsis ettigi telefona TikTok uygulamasi yükledigini bildirmemesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalmisti.

Danimarka Savunma Bakanligi, siber güvenlik tedbirleri kapsaminda çalisanlarina resmi hizmette kullanilan cihazlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok'u kullanmasina yasak getirmisti.