Pakistan'da bazi eyalet yönetimleri güvenligin saglanmasi için orduyu göreve çagirdiMuhammet Nazim Tasci- Pakistan'da dün baslayan protestolarda 5 kisi öldü, gözaltina alinan göstericilerin sayisi 1200'ü geçti

Pakistan'da bazi eyalet yönetimleri güvenligin saglanmasi için orduyu göreve çagirdiMuhammet Nazim Tasci- Pakistan'da dün baslayan protestolarda 5 kisi öldü, gözaltina alinan göstericilerin sayisi 1200'ü geçti

ISLAMABAD (AA) - Pakistan'da eski Basbakan Imran Han’in dün tutuklanmasinin ardindan baslayan protestolarda can kayiplari yasanmasi üzerine eyalet yönetimleri güvenligin saglanmasi için orduyu göreve çagirdi.

Ulusal basindaki haberlere göre, Pesaver’deki protesto gösterilerinde 4 kisi hayatini kaybetti, 27 kisi yaralandi.

Dünden bu yana düzenlenen protestolarda toplam 5 kisi öldü, 40'in üzerinde kisi yaralandi.

Yasanan siddetli çatismalarin ardindan Hayber Pahtunhva, Belucistan ve Pencap eyaletleri, güvenligin saglanmasi için orduyu göreve çagirdi. Federal Içisleri Bakanligi, üç eyaletin talebini onayladi.

Ülke genelinde mobil internet hizmetleri durduruldu. Twitter, YouTube ve Facebook gibi sosyal medya platformlarina erisim kisitlandi.

- 1200'ün üzerinde protestocu gözaltina alindi

Pencap'ta su ana kadar 945 protestocu gözaltina alindi.

Eyalette 130 polis yaralanirken, 25 polis araci atese verildi, 14 devlet binasi hasar aldi.

Pakistan'da dünden bu yana gözaltina alinan göstericilerin sayisi 1200'ü geçti.

- 239 milyon dolarlik yolsuzluk suçlamasi

Geçen haziranda koalisyon hükümeti, Han ve esinin Pakistan'in önemli emlak zenginlerinden Malik Riaz'dan bir egitim enstitüsü insa etmek üzere milyarlarca rupi degerinde arazi aldiklarini iddia etti.

Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB), Han'in PTI hükümetinin Riaz ile bir anlasma yaptigini ve bu anlasmanin ulusal hazineyi 239 milyon dolardan fazla zarara ugrattigini belirtiyor.

Aralik 2019'da Riaz, "kirli para" ile ilgili bir sorusturma kapsaminda aralarinda 239 milyon dolar degerinde mülklerin de bulundugu mal varligini Birlesik Krallik Ulusal Suç Ajansina teslim etmeyi kabul etti.

Pakistan Içisleri Bakani Rana Sanaullah ise Ingiliz yetkililerin kara para aklamayla baglantili olarak Pakistan’a 239 milyon dolari iade ettigini ancak Han’in parayi ulusal hazinede tutmak yerine Riaz'a verdigini dile getirmisti.

- NAB karariyla tutuklama

Han hakkindaki tutuklama karari, Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafindan verilmisti.

Söz konusu gelisme, Han'in üst düzey istihbarat yetkilisini, kendisine yönelik suikastin arkasinda olmakla suçlamasinin ardindan gelmisti.

Pakistan ordusu, dün, eski Basbakan Imran Han'in kendisine yönelik suikastin arkasinda üst düzey bir istihbarat yetkilisinin olduguna yönelik iddialarini "sorumsuzca ve asilsiz" olarak nitelendirmisti.

Han, koalisyon hükümeti erken seçim ilan etmedigi gerekçesiyle 28 Ekim 2022'de Lahor'dan Islamabad'a yürüyüs baslatmisti.

Vezirabad'da 3 Kasim 2022'de konvoyuna ates açilmasi sonucu Han, iki bacagindan yaralanmisti. Saldirida bir kisi ölmüs, 13 kisi yaralanmisti.

Pakistan'da parlamentoda 10 Nisan'da yapilan güven oylamasinda 174 "hayir" oyuyla Imran Han hükümeti düsmüstü.