MEB, 2023 LGS kapsamindaki merkezi sinav kilavuzunu yayimladiSelma Kasap- Milli Egitim Bakani Mahmut Özer: - "LGS kapsaminda merkezi sinav, 4 Haziran 2023'te, deprem bölgesindeki iller dahil ülke genelinde yapilacak" - "(Deprem nedeniyle OHAL ilan edilen) 10 ilde kayitli olan ögrencilerimiz, istemeleri halinde diger illerde sinava girebilecekler" - "Sinav basvurulari, yurt disinda e-Okul sistemine kayitli olmayan ögrenciler ile deprem nedeniyle olaganüstü hal ilan edilen illerdeki ögrenciler har

MEB, 2023 LGS kapsamindaki merkezi sinav kilavuzunu yayimladiSelma Kasap- Milli Egitim Bakani Mahmut Özer:
- "LGS kapsaminda merkezi sinav, 4 Haziran 2023'te, deprem bölgesindeki iller dahil ülke genelinde yapilacak"
- "(Deprem nedeniyle OHAL ilan edilen) 10 ilde kayitli olan ögrencilerimiz, istemeleri halinde diger illerde sinava girebilecekler"
- "Sinav basvurulari, yurt disinda e-Okul sistemine kayitli olmayan ögrenciler ile deprem nedeniyle olaganüstü hal ilan edilen illerdeki ögrenciler har

ANKARA (AA) - Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Liselere Geçis Sistemi (LGS) kapsaminda 4 Haziran'daki merkezi sinavin deprem bölgesindeki iller dahil ülke genelinde yapilacagini bildirdi.

2022-2023 egitim ögretim yili sonunda Sinavla Ögrenci Alacak Ortaögretim Kurumlarina Iliskin Merkezi Sinav Basvuru ve Uygulama Kilavuzu, "www.meb.gov.tr" internet adresinden açiklandi.

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, LGS kilavuzuna iliskin yaptigi açiklamada, su bilgileri paylasti:

"LGS kapsaminda merkezi sinav, deprem bölgesindeki iller dahil ülke genelinde 4 Haziran 2023'te yapilacak. Sinav basvurulari, yurt disinda e-Okul sistemine kayitli olmayan ögrenciler ile deprem nedeniyle olaganüstü hal ilan edilen illerdeki ögrenciler hariç, merkezi olarak Bakanlik tarafindan 3-13 Nisan'da yapilacak. Deprem nedeniyle olaganüstü hal ilan edilen iller olan Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye, Sanliurfa'daki ögrencilerimiz için de özel önlemler aldik. 10 ilde kayitli olan ögrencilerimiz, istemeleri halinde diger illerde sinava girebilecekler. Bu durumda olan ögrencilerimiz, basvuru döneminde sinava girecegi il ve ilçe tercihini yapabilecekler. Deprem nedeniyle olaganüstü hal ilan edilen illerde bulunan ögrencilerden, il ve ilçe tercihinde bulunmayanlarin sinava girecegi okullari, Bakanlik olarak belirleyecegiz."

- Sinavda degisiklik yok

LGS merkezi sinavinda oturumlar, sinav süreleri, soru sayilari ve ders dagilimlarinda herhangi bir degisiklik yapilmadigini bildiren Özer, "Geçen yil oldugu gibi 2023 yilinda da sinav uygulamasi iki oturum halinde gerçeklestirilecek. Ögrencilere hepsi çoktan seçmeli toplam 90 soru sorulacak. Daha öncede duyurmustuk; bu yil ögrencilerimiz ikinci dönem konularindan sorumlu olmayacaklar. Ögrencilerimize simdiden basarilar diliyorum." ifadelerini kullandi.

- Sinav giris belgeleri 26 Mayis'ta ilan edilecek

Kilavuzda, resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokullari ve geçici egitim merkezlerinin 8'inci siniflarinda ögrenim gören ögrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okullari, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarina ögrenci seçmek amaciyla yapilacak merkezi sinavla ilgili usul ve esaslara yer verildi.

Resmi, özel ve imam hatip ortaokullarinin 8'inci sinifinda ögrenim gören tüm ögrenciler, 3 Nisan 2023'ten itibaren merkezi sinav basvurularina dair bilgilerini e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden görebilecekler.

Basvuru islemleri elektronik ortamda gerçeklestirileceginden bilgileri güncel olmayan ögrenciler, bu durumu, kayitli olduklari okul müdürlüklerine bildirecek. Okul müdürlükleri, ögrencilerin bilgilerini (fotograf, MERNIS-nüfus kayitlari, zorunlu yabanci dil, muafiyet durumlari, denklik kayitlari, sinav tedbir hizmeti gibi) 13 Nisan 2023'e kadar kontrol ederek gerekli güncelleme islemlerini tamamlayacak. Ögrencilerin elektronik ortamdaki bilgilerinin güncelliginden okul müdürlükleri sorumlu olacak.

Ögrencinin sinav giris yeri, salonu, sira numarasi gibi bilgiler, 26 Mayis'ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'nden ilan edilecek.

Fotografli sinav giris belgesi, 26 Mayis'tan itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafindan alinacak, mühürlenerek onaylandiktan sonra ögrencinin sinava girecegi salon ve sirada hazir bulundurulacak.

Nakil, zorunlu ikamet degisikligi, yurt disindan gelmis olanlar, tayin nedeniyle yer degisikligi gibi mücbir sebepten baska illerde bulunan ögrencilerin velileri, ögrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgeler ile sinava girmek istedikleri il veya ilçe milli egitim müdürlüklerine 30 Mayis'a kadar basvuru yapacak.

Dilekçeler, sinav öncesinde olusturulacak Bölge Sinav Yürütme Komisyonlari tarafindan degerlendirilerek basvurusu uygun görülen ögrencilerin sinava katilmalari saglanacak.

Dogal afet, karantina, yangin ve benzeri olaganüstü durumlarda Bölge Sinav Yürütme Komisyonunun teklifi üzerine MEB Ölçme, Degerlendirme ve Sinav Hizmetleri Genel Müdürlügü'nün uygun görüsü ile ögrencinin sinav yeri degistirilebilecek.

- Sinav sonuçlari 26 Haziran'da ilan edilecek

Kilavuza göre, sinavin birinci oturumu Türkiye saatiyle 09.30'da, ikinci oturumu ise saat 11.30'da baslayacak. Birinci oturumda ögrencilere Türkçe, T.C. inkilap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabanci dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanitlama süresi verilecek. Ikinci oturumda ise ögrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve ögrencilerin yanitlamasi için 80 dakika süreleri olacak.

Merkezi sinav sonuçlari 26 Haziran'da "https://www.meb.gov.tr" internet adresinde ilan edilecek. Ögrencilere sinav sonuç belgesi, posta yoluyla gönderilmeyecek.