Özhaseki, Deprem Gerçegi ve Kentsel Dönüsüm Surasi'nin sonuç bildirgesini açikladi:Özcan Yildirim- "Uzmanlar, 'kentsel dönüsüm için ise baslanacagi zaman ve devaminda üçte iki çogunluktan vazgeçelim, yüzde 50+1 ile yol alalim' dediler. Alinan en önemli kararlardan birisi bu. Madem ki depreme hazirlanacagiz, madem ki artik hayatimiz söz konusu, yüzde 50+1 ile yola çikalim, insaat ruhsatini da yüzde 50+1 ile alalim" - "Kuracagimiz Kaynak Gelistirme Genel Müdürlügü ile bütün hazine arazilerinin tar

Özhaseki, Deprem Gerçegi ve Kentsel Dönüsüm Surasi'nin sonuç bildirgesini açikladi:Özcan Yildirim- "Uzmanlar, 'kentsel dönüsüm için ise baslanacagi zaman ve devaminda üçte iki çogunluktan vazgeçelim, yüzde 50+1 ile yol alalim' dediler. Alinan en önemli kararlardan birisi bu. Madem ki depreme hazirlanacagiz, madem ki artik hayatimiz söz konusu, yüzde 50+1 ile yola çikalim, insaat ruhsatini da yüzde 50+1 ile alalim"
- "Kuracagimiz Kaynak Gelistirme Genel Müdürlügü ile bütün hazine arazilerinin tar

ANKARA (AA) - Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, kentsel dönüsüm karari için hak sahiplerinin yüzde 50+1'inin kararinin yeterli olmasi gerektigini söyledi.

Özhaseki, "Deprem Gerçegi ve Kentsel Dönüsüm Surasi"nin sonuç bildirgesini, Iller Bankasi Macunköy Sosyal Tesisleri'nde düzenledigi basin toplantisiyla açikladi.

Türkiye'nin yüzde 66'sinin ve nüfusunun yüzde 71'inin 1. ve 2. derece deprem riski altinda oldugunu belirten Özhaseki, Türkiye cografyasinda son bir asirda 6 ve üzeri siddete sahip 226 deprem yasandigina dikkati çekti.

Deprem sebebiyle son 100 yilda 130 binin üzerinde kisinin yasamini yitirdigini vurgulayan Özhaseki, bir daha can kayiplarinin yasanmamasi için kentsel dönüsüm çalismalarina hizla devam ettiklerini aktardi.

Depreme karsi yapilmasi gereken en önemli adimin kentsel dönüsüm oldugunu ve Türkiye genelinde 2012'den bugüne kadar 2 milyon bagimsiz bölümün kentsel dönüsüm projeleriyle yenilendigini bildiren Özhaseki, sunlari kaydetti:

"Su anda Türkiye genelinde yaklasik 400 bin bagimsiz bölümün dönüsüm süreci devam ediyor. 81 ilimizde afetlere hazirlik çalismalarimizi sürdürürken, Istanbul burada odak noktamizi olusturuyor. Istanbul'da 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alandan olusan toplam 7,5 milyon bagimsiz bölüm var. Istanbul'da 1,5 milyon bagimsiz bölüm risk altinda. 600 bin bagimsiz bölümün acil dönüsmesi gerekiyor."

- "Istanbul'u daha güvenli hale getirecegiz"

Istanbul için önlerinde dört adimdan olusan bir yol haritasinin bulundugunu dile getiren Özhaseki, su bilgileri paylasti:

"Birincisi; rezerv alanlarda 300 bin civarinda konut yapacagiz. Alanlari tespit ettik. Buralarda planlamalar devam ediyor. Ikincisi, Yarisi Bizden Kampanyasi kapsaminda 200 bin civarinda konutu dönüstürmeyi düsünüyoruz. Bir binada üç kisinin, bes kisinin basvurusuyla bu is olamayacagi için yüzde 100 anlasma saglayan, daha sonra üçte ikiyi saglayan, daha sonra da yüzde 50+1'e yaklasmis olanlardan devam ederek, tahminlerimize göre en az 200-300 bin konutu da bu sekilde dönüstürmeyi düsünüyoruz. Onlar insaatlarini yapacaklar, biz desteklemeye devam edecegiz. Üçüncü olarak da su anda devam eden 171 bin civarinda konut var, onlari daha da hizlandirip, önümüzdeki iki-üç yil içerisinde en riskli 600-700 bin konutu dönüstürmek suretiyle Istanbul'u daha güvenli hale getirecegiz. Bütün bu çalismalarin altinda yatan da yeni bir yasa hazirligi. Bunun için durmadan toplantilar yapiyoruz. Deprem Surasi'nda uzmanlarin katkilariyla bir taslak olusturduk. Bunu da Meclis'te degisik gruplarla görüsmeye basladik."

- Kentsel dönüsümde tebligatlar e-Devlet'ten yapilacak

"Deprem Gerçegi ve Kentsel Dönüsüm Surasi"nin, 110 uzmanin katilimiyla yapildigini ve Sura'nin sonuç bildirgesinde önemli kararlarin yer aldigini aktaran Özhaseki, söyle devam etti:

"Uzmanlar, 'kentsel dönüsüm için ise baslanacagi zaman ve devaminda üçte iki çogunluktan vazgeçelim, yüzde 50+1 ile yol alalim' dediler. Sadece binanin yikilma safhasinda degil, insaatin ruhsat asamasinda 'yüzde 50+1 yeterli olsun' dediler. Bu bizim için çok önemli. Sura'da alinan en önemli kararlardan birisi bu. Madem ki depreme hazirlanacagiz, madem ki artik hayatimiz söz konusu, yüzde 50+1 ile yola çikalim, insaat ruhsatini da yüzde 50+1 ile alalim."

Bakan Özhaseki, kentsel dönüsüm süreçlerindeki tikanmalarin önemli bir sebebinin de tebligatlardan kaynakli olduguna dikkati çekerek, sunlari dile getirdi:

"Eger vatandas tebligati almak istemiyorsa bundan kaçiniyorsa iki-üç sene bu tebligati yapamiyorsunuz. Eger kisi yurt disindaysa bu süre bes yila kadar da uzuyor. Bundan dolayi, tebligatin artik eski usul degil, e-Devlet üzerinden yapilmasi, binanin üzerine asilmasi ve muhtarliklarda ilan edilmesinin yeterli olmasi hususunda hemfikir olundu. Bu sürecin kisaltilmasinin en önemli yollarindan birisi de bu olacak."

Sura'da, Yarisi Bizden Kampanyasi'nin mali yardim hükmünün açiklanmasi yönünde görüslerin de yer aldigina dikkati çeken Özhaseki, "Önümüzdeki bir ay içerisinde Yarisi Bizden Kampanyasi'nin nasil çalisacagini, bizim nasil yardim edecegimizi, sürecin nasil isleyecegini daha da netlestirmis olacagiz. Insallah bu konudaki mevzuat da çikmis olacak." diye konustu.

- Kentsel dönüsüm anlasmazliklarinda arabulucu sistemine geçilecek

Kentsel dönüsümdeki anlasmazliklari çözmek için arabuluculuk sisteminin uygulanmasinin istendigini anlatan Özhaseki, sözlerini söyle sürdürdü:

"Çok dogru bir karar. Bu sisteme geçecegiz. Bunun yasal alt yapisini hazirliyoruz. Bununla birlikte, kentsel dönüsüm davalarina bakan özel mahkemelerin olmasi. Çünkü iyi niyetli olmayan birkaç kisi, degisik mahkemelerde ayni tip dilekçe vererek yürütmeyi durdurma kararlari almak suretiyle isi senelerce sürüncemede tutup, binlerce vatandasin magdur olmasina sebebiyet verebiliyor. Tek katli köy evleri konusunda çelik sisteme geçilmesini israrla dile getiriyorlar. Bundan sonra yapacagimiz 100 bin kadar köy evini çelik karkas ve onun kendine has modüler sistemle insa etmeyi düsünüyoruz."

- Arsalarin halka arziyla hedef konut maliyetlerini düsürmek

Bu adimlarin atilmamasi halinde kentsel dönüsümün hizli bir sekilde yapilamayacagini, iyi niyetle yola çikan birçok vatandas ve müteahhidin magdur olacagini kaydeden Özhaseki, "Bu isin uzamamasi adina, insanlarin magdur olmamasi adina, bir depremde yeniden dizlerimize vurmamak adina bizim çok hizli hareket etmek gibi bir mecburiyetimiz var." ifadesini kullandi.

Yerinde dönüsüm için su ana kadar kendilerine 215 bin kisinin basvurdugunu animsatan Özhaseki, bu sayinin kendileri için çok önemli oldugunu vurguladi.

Özhaseki, Bakanlik bünyesinde Kaynak Gelistirme Genel Müdürlügü kurulacagini duyurarak, sunlari aktardi:

"Kuracagimiz Kaynak Gelistirme Genel Müdürlügü ile bütün hazine arazilerinin taranmasi, özel olarak planlamasi, bunun ardindan da halka arzi söz konusu. Çok açik ilanla, rekabetçi ortamda, binlerce arazi, kullanmak isteyen vatandaslara satilacak. Burada iki türlü faydamiz olacak. Birincisi buradan elde ettigimiz geliri gerek deprem bölgesine gerekse de Istanbul basta olmak üzere kentsel dönüsümde kaynak olarak kullanacagiz. Bu halka arzin ikinci faydasi da fazla arsa arz etmekle birlikte yükselen konut maliyetlerinin düsecegini düsünüyoruz."