Nijerya, Sudan'dan 3 bin 500 vatandasini tahliye edecekAdam Abu-bashal

Nijerya, Sudan'dan 3 bin 500 vatandasini tahliye edecekAdam Abu-bashal

ABUJA (AA) - Nijerya, ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda çatismalarin yasandigi Sudan'dan, 3 bin 500 vatandasini tahliye edecek.

Diasporadaki Nijeryalilar Komisyonu (NIDCOM) Baskani Abike Dabiri-Erewa, konuk oldugu bir televizyon programinda, hükümetin Sudan'daki Nijerya vatandaslarinin tahliyesini baslattigini belirtti.

Sudan'dan 3 bin 500 Nijeryali vatandasinin tahliye edilecegini kaydeden Dabiri-Erewa, Nijerya vatandaslarinin otobüslerle Misir'in baskenti Kahire'ye ulastiktan sonra uçakla Nijerya'ya getirilecegini ifade etti.

Öte yandan Nijerya Disisleri Bakani Geoffrey Onyeama, Sudan'da devam eden çatismalarda hayatini kaybeden Nijeryali olmadigini söyledi.

Onyeama, Sudan'daki vatandaslarinin tahliyesinde, ögrencilere ve kadinlara öncelik verilecegini belirtti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile paramiliter güç HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Saglik Bakanligi, ordu ile HDK arasinda 15 Nisan'da baslayan çatismalarda düne kadar 512 kisinin öldügünü, 4 bin 193 kisinin yaralandigini bildirmisti.