Tarim ve Orman Bakani Kirisci, tarim sektörü temsilcileri toplantisinda konustu: (2)Canan Tükelay,Zehra Melek Çat- "Orman alanimizi genisleterek dünya ortalamasi olan yüzde 30'un üzerine çikaracagiz" - "Orman yanginlariyla etkin mücadele için hükümetlerimiz döneminde kurdugumuz hava filomuzu güçlendirecek, yapay zeka uygulamalarini yayginlastiracagiz"
AFYONKARAHISAR (AA) - Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, orman alanlarini genisleterek dünya ortalamasi olan yüzde 30'un üzerinde çikaracaklarini belirterek, "Orman yanginlariyla etkin mücadele için hükümetlerimiz döneminde kurdugumuz hava filomuzu güçlendirecek, yapay zeka uygulamalarini yayginlastiracagiz." dedi.
Kirisci, tarim sektörü temsilcileriyle bir termal otelde bir araya geldigi toplantida, dünyada görülen küresel iklim degisikligi, salgin, savaslar ve dogal afetlerin gidanin önemini her geçen gün artirdigini söyledi.
Ülkelerin, artik tarimsal üretimde korumaci politikalar uygulamaya basladigini aktaran Kirisci, gelecek 30 yil içinde, ülke nüfusunun yüzde 25 artacagini, artan nüfus, tüketiciler, gida sanayicileri ve tarim ürünleri ihracatçilari açisindan talep artisina neden olacagini dile getirdi.
Kirisci, artik devletlerin gida konusunda daha çok korumaci bir yapiya bürünmeye basladigini kaydetti.
Ülkelerin gelismislik düzeyi ne olursa olsun, dünya için tarim, ikamesi mümkün olmayan ve hayati önem tasiyan bir sektör olmaya dogru hizla ilerledigini vurgulayan Kirisci, kendilerinin de artik tarimsal politikalari bu dogrultuda planladiklarini, vizyoner projelerle sektöre yön verdiklerini bildirdi.
Tarim-orman sürdürülebilirligi için vizyon projeleri belirlediklerini, hayata geçirmek için çalismaya basladiklarini anlatan Kirisci, tarimsal örgütleri kendi aralarinda yaristiracaklarini söyledi.
- "Büyükbas varligimiz yüzde 86 artisla 188 bin basa çikti"
Ülkede lif ve tohum üretimi amaciyla izinli olarak üretilen kenevir, yapilan degisiklikle ilaç etkin maddesi olarak da üretilebilecegine deginen Kirisci, "Uluslararasi anlasmalara uygun olarak halen hashas üretim ve isleme süreçlerini basariyla yürüten TMO kontrolünde ilaç etkin maddesi için kenevir üretilmesi ve islenmesi saglanacak. Gerektiginde ülke arz ve talep durumuna göre Cumhurbaskaninca belirlenen kota dogrultusunda, TMO kontrolünde gerçek veya tüzel kisilere yaptirilabilecek, kenevir üretiminin tüm asamalari etkin sekilde kontrol edilecek ve izlenecek." diye konustu.
Büyükbas varliginin yüzde 86 artisla 188 bin basa çiktigini, küçükbas varliginin yüzde 55 artisla 1,2 milyon basa çiktigini belirten Kirisci, söyle konustu:
"Arili kovan varligimiz yüzde 136 artisla 50 bin adete çikti. Su ürünlerinde iç su avciligi ve yetistiricilik faaliyetleri yüzde 266 artisla 684 tona çikti. Kirsal Kalkinma Alaninda Genç Çiftçi Projesi kapsaminda; 927 projeye 167 milyon lira hibe, ORKÖY kapsaminda; 3 bin 891 aileye 321 milyon lira hibe ve kredi, IPARD-TKDK kapsaminda ise bugüne kadar 1024 projeye 1 milyar 157 milyon lira hibe destegi sagladik. Kirsal Kalkinma Destekleri kapsaminda ise bugüne kadar 370 projeye 424 milyon lira hibe destegi sagladik. Sulama alaninda 86 projeyi hizmete alarak toplam 711 bin dekar araziyi sulamaya açtik. Bu sayede yaklasik 2,1 milyar lira zirai gelir artisi sagladik. Arazi toplulastirma faaliyetleri kapsaminda ise toplam 13 yerlesim yerindeki 292 bin dekar araziyi toplulastirdik. 229 derenin islahi ve taskin projesini yaparak vatandaslarin can ve mal güvenligini sagladik."
Orman köylerde yasayan vatandaslarin gelirlerini artirmak amaciyla Gelir Getirici Orman Projesi kapsaminda ceviz ve badem gibi agaç fidanlari dikerek gelir getirici ormanlar kurduklarini aktaran Kirisci, "Vatandaslari tabiatla bulusturmak maksadiyla, 1 milli park, 7 tabiat parki, 2 tabiat aniti, 20 devlet avlagi, 27 genel avlak, 2 yaban hayati gelistirme sahasi, 3 örnek avlak sahasi, 1 tabiati koruma alani, 4 ulusal öneme haiz sulak alan tesis ettik." dedi.
- Karadeniz dogal gazindan gübre
Karadeniz'den çikan dogal gaz ile Filyos Endüstri Bölgesi'nde 1 milyon 855 bin ton kapasiteli gübre fabrikalari kurulacagini vurgulayan Kirisci, söyle devam etti:
"2023’te insasina baslanacak olan fabrikalarin, kisa sürede tamamlanmasi planlanmakta ve bu sayede sektöre 31,5 milyar lira sabit yatirim yapilacak. Bugünkü fiyatlarla yeni kurulacak gübre fabrikalarinda üretilecek gübrenin maliyetinin 19 milyar liranin üzerinde olacagini öngörüyoruz. Kurulacak yeni tesislerle ülkemizin kurulu gübre kapasitesi yüzde 26 artarak 9 milyon tonun üzerine çikacaktir. Kurulacak üre tesisiyle 2022 yilinda yapilan 4 milyon 263 bin 896 ton gübre ithalatinin yüzde 56'sini olusturan 2 milyon 369 bin 530 ton üre gübresinde kurulu kapasite 550 bin tondan 1 milyon 131 bin tona çikarak ithalata olan bagimliligimiz azalacaktir. Söz konusu tesislerde üretilecek gübre ülkemiz gübre tüketiminin üçte birini karsilayacak kapasitededir. Ülkemizde geçtigimiz subat ayinda ilk defa görülen Sat-2 serotipi sap hastaligina karsi önemli bir mücadele yürüttük. 8 Mart 2023'de ülke genelinde kesim, ithalat ve ihracat amaçli yapilan sevkler disindaki hayvan hareketlerine kisitlama getirdik. 37 günde sat-2'ye karsi asi gelistirdik ve sahada uyguladik. Bu sayede hastaligi kontrol altina almayi basardik."
Son 20 yilda 85 milyon dekar sulanabilir arazinin yüzde 80'i olan 70 milyon dekarini sulanabilir hale getirdiklerini animsatan Kirisci, Tarimsal Sulama Amaçli Su Kullanim Hizmet Bedelinin Desteklenmesine Iliskin Karar ile 2023 yili tarimsal sulama ücretlerinin yüzde 50'sinin devlet tarafindan karsilanacagini kaydetti.
Yerinde tüketim anlayisini gelistirmek için Kent Tarimi uygulamalarini yayginlastiracaklarini anlatan Kirisci, "Jeotermal kaynaklarimizi kullandigimiz gibi rüzgar, günes ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarimizi kullanarak Tarima Dayali OSB’lerin sayilarini artiracagiz. Bu kapsamda önümüzdeki 5 yilda 5 milyon ton sebze üretip, 200 bin kisiye yerinde istihdam olusturacagiz. Yerli ve milli tohumculugumuzu gelistirmek için Ihtisas Tohum Üretim Bölgeleri olusturacagiz. Karadeniz dogal gazindan yerli üre gübresi üretmeye baslayarak gübrenin disa bagimliligini azaltacagiz." diye konustu.
Kirisci, çig süt ve kirmizi et üreticilerimizin gelirlerini garanti altina alacak modeli hayata geçireceklerini söyledi.
Gençlere ve kadinlara ilave destekler saglayacaklarini anlatan Kirisci, sözlerini söyle tamamladi:
"Ayrica genç ve kadin çiftçilerin sosyal güvenlik primlerine destek olacagiz. Orman alanimizi genisleterek dünya ortalamasi olan yüzde 30'un üzerine çikaracagiz. Bütün illerde Millet Ormanlari kuracagiz. Orman yanginlariyla etkin mücadele için hükümetler döneminde kurdugumuz hava filomuzu güçlendirecek ve yapay zeka uygulamalarini yayginlastiracagiz. Arazi toplulastirmada tescil edilen alan büyüklügünü 68 milyon dekardan 100 milyon dekara çikaracagiz. Denizlere dökülen sularimizin, su potansiyelinin yetersiz oldugu iç bölgelere aktarilmasini yayginlastiracagiz."
(Bitti)