Rusya-Ukrayna Savasi, Endonezya'nin turizm cenneti adasi Bali'yi de etkilediBüsra Selvi Ögütcen- Balili yetkililer, hükümetten Rusya ve Ukrayna'dan gelenlere uygunsuz davranislarda bulunduklari, vize süresini astiklari ve yasa disi çalistiklari iddiasiyla kapida vize verilmemesini istedi - Tayland'in Phuket Adasi da Ruslarin akin ettigi yerlerden oldu

Rusya-Ukrayna Savasi, Endonezya'nin turizm cenneti adasi Bali'yi de etkilediBüsra Selvi Ögütcen- Balili yetkililer, hükümetten Rusya ve Ukrayna'dan gelenlere uygunsuz davranislarda bulunduklari, vize süresini astiklari ve yasa disi çalistiklari iddiasiyla kapida vize verilmemesini istedi
- Tayland'in Phuket Adasi da Ruslarin akin ettigi yerlerden oldu

ANKARA (AA) - Rusya-Ukrayna Savasi, Endonezya'nin turizm cenneti adasi Bali'yi de etkiledi.

CNN'in haberine göre, Endonezya'nin dünyaca bilinen ve en fazla turist çeken adasi Bali'yi Avustralyali turistlerin ardindan en çok Ruslar ve onlarin ardindan da Ukraynalilar ziyaret etti.

Kovid-19 salgini nedeniyle getirilen kisitlamalarin kaldirilarak ziyarete açilmasinin ardindan 2022'de Bali Adasi'na yaklasik 58 bin Rus geldi. Bali'ye sadece ocakta 22 bin 500 Rus ziyarette bulundu.

Bali'ye gelen Ukraynalilarin sayisi ise 2022'de 7 bini asarken ocakta 2 bin 500'e yaklasti.

- Kapida vize verilmemesi çagrisi

Balili yetkililer, hükümete yaptiklari çagrida Rusya ve Ukrayna'dan Endonezya'ya gelenlerin uygunsuz davranislarda bulunduklarini, vize süresini astiklarini ve yasa disi çalistiklarini öne sürerek, bu ülkelerin vatandaslarina kapida vize verilmemesini istedi.

Endonezyali yetkililer de vize süresi dolan birçok Rus turistin son aylarda sinir disi edildiginin ve bunlardan bir kisminin ülkede çalistiginin belirlendigini kaydetti.

Endonezya Turizm Bakani Sandiaga Uno, kapida vize uygulamasinin ilgili taraflarla görüsülecegini ifade etti.

Öte yandan, adadaki Ukraynalilar, vukuata karisanlarin çogunlukla Ruslar oldugunu öne sürerek, yetkililerin bu çagrisiyla kendilerinin de Ruslarla ayni kefeye konuldugunu savundu.

Bali Valisi Wayan Koster, düzenledigi basin toplantisinda, Rusya ve Ukrayna'daki savasa dikkati çekerek, bu ülkelerin vatandaslarinin da Bali'ye akin ettiklerini dile getirdi.

Bali'nin Kuta bölgesinde görevli olan ve adinin açiklanmasini istemeyen bir polis de "Ne zaman bir yabancinin uygunsuz davranislari olduguna dair ihbar alsak bunlar neredeyse hep Rus oluyor." iddiasinda bulundu.

Polis, ülkeye gelen yabancilarin hukuktan üstünmüs gibi davrandiklarini öne sürerek, bunun son bulmasi gerektigini savundu.

Gözde turizm merkezlerinden Bali'ye birçok ülkeden gelen turistler, uygunsuz davranislarin yani sira kamusal alanda çiplaklik ve kutsal mekanlara saygisizlik gibi hareketlerle ilgili haberlere konu oluyor.

- "Ülkeleri istila edildigi için gelmek zorunda kaldilar"

Ukrayna'nin Bali Fahri Konsoloslugu Sözcüsü Nyoman Astama, Endonezya'daki Ukraynalilarin çogunun kadin oldugunu ve tatil amaciyla degil aileleriyle bir araya gelebilmek ve ülkeleri istila edildigi için burada olduklarini belirtti.

Astama, subat itibariyla Bali'de 8 bin 500 Ukraynalinin bulundugunu söyledi.

Rusya'nin Cakarta Büyükelçiligi yetkilileri ise konuyla ilgili açiklama yapmadi.

Bali'deki bazi Ruslar, yaptiklari degerlendirmelerde, savas nedeniyle ülkelerinden kaçarak buraya geldiklerini belirtti.

Bali'deki Ukraynalilar da adanin kendileri için güvenli bir yer olduguna dikkati çekerek, bölgede Rus askerlerinin olmayisindan memnuniyet duyduklarini ifade etti.

Bali kanunlarina ve kültürüne saygili olduklarinin altini çizen Ukraynalilar, yerel medyada kanunlari ihlal edenlerin Ruslar olduguna dair haberler görmenin mümkün oldugunu savundu.

- Tayland'in Phuket Adasi

Güneydogu Asya'nin tatil gözdelerinden Tayland'in Phuket Adasi da Bali gibi Ruslarin akin ettigi yerlerden. Phuket'e gelen Ruslar, uzun süre kalabilme hedefiyle gayrimenkul yatirimlari yapti.

Rusya'nin St. Petersburg kentinden Phuket'e gelen ve adinin açiklanmasini istemeyen eski bir bankaci, bir ev aldigini belirterek, "Kimse savasin ortasinda kalmak ve yasamak istemiyor." dedi.

Rusya'ya dönme ve orada cezalandirilma ihtimalini düsünmenin stres verici oldugunu kaydeden eski bankaci, Moskova'ya kiyasla daha güvenli ve masraflarin daha düsük oldugu bir yerde yatirim yapmanin mantikli olduguna isaret etti.