Avustralya'daki yanginlarda 15 bin hektar alan zarar gördüSaadet Firdevs Apari

Avustralya'daki yanginlarda 15 bin hektar alan zarar gördüSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - Avustralya'nin Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde 5 Mart'ta baslayan ve henüz tamaminin kontrol altina alinamadigi yanginlarda su ana kadar 15 bin hektar alan zarar gördü.

Yerel basinda yer alan haberlere göre, yanginlarda ayrica çok sayida bina yandi, yüzlerce hayvan telef oldu.

Yetkililer, simdiye kadar 15 bin hektar arazinin zarar gördügü yanginlarda, 400 koyun ve 300 büyükbasin da telef oldugunu bildirdi.

Yanginin ilerleyen günlerde basta Crudine, Pyramul ve Hargraves olmak üzere komsu bölgelere yayilabilecegi konusunda uyari yapildi.

Siddetli rüzgarin alevlerin hizla yayilmasina sebep oldugu yangini kontrol altina alma çalismalarina yaklasik 200 itfaiyeci ve 14 uçagin katildigi aktarildi.

Avustralya'nin NSW eyaletinde 6 Mart'ta hava sicakliginin 40 santigrat derecenin üzerine çikmasiyla, Ocak 2021'den bu yana en sicak günlerin yasandigi belirtilmisti.

Avustralya'nin NSW, Queensland, Victoria ve Güney Avustralya eyaletlerinde Eylül 2019'da baslayan ve yaklasik 6 ay süren esi görülmemis ölçekteki orman yanginlarinda dogrudan etkilenen 34, duman gibi zararli etkilerden dolayi da 445 kisi hayatini kaybetmisti.

Ülke tarihine "Kara Yaz" (Black Summer) olarak geçen yanginlarin yok ettigi 18 milyon hektardan fazla alanda 3 bin 500 ev, 5 bin 852 bina yanmis, çok sayida hayvan telef olmustu.