Kuzey Kore lideri Kim ülkenin ilk casus uydusunun firlatilmaya hazir oldugunu söylediDilara Karatas

Kuzey Kore lideri Kim ülkenin ilk casus uydusunun firlatilmaya hazir oldugunu söylediDilara Karatas

SEUL (AA) - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin ilk askeri casus uydusunun firlatilmasi için tüm hazirliklarin tamamlandigini açikladi.

Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansina (KCNA) göre, Ulusal Havacilik ve Uzay Gelistirme Idaresini ziyaret eden Kim, "çalisir durumda askeri kesif uydusuna sahip olmanin, Kuzey Kore'nin nükleer kapasiteli füzelerini etkili bir sekilde kullanmasi için çok önemli" oldugunu söyledi.

Kim, 1 No'lu askeri kesif uydusunun insa edildigini ve yetkililere, uydunun nisan sonuna kadar firlatilmasini umarak talimat verdigini belirtti.

Ülkenin ilk askeri casus uydusunu firlatmak için tüm hazirliklarin tamamlandigini aktaran Kim, Kuzey Kore'nin istihbarat toplama kapasitesini gelistirmek için birkaç uydu firlatilmasi gerektigini ifade etti.

- Kuzey Kore, ilk casus uydu için deneme yapmisti

Kuzey Kore, 19 Aralik 2022'de ilk casus uydunun gelistirilmesindeki nihai asama olarak görülen test uydusunu firlattigini açiklamisti.

Kuzey Kore haber ajansi KCNA, test uydusundan çekilen ve Güney Kore'nin baskenti Seul ile Incheon kentinin uzaydan görünüsünü gösteren düsük çözünürlüklü siyah-beyaz fotograflar yayinlamisti.

Casus uydu, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 2021'nin basinda parti toplantisinda hayata geçirmeyi planladiklarini duyurdugu gelismis askeri teknoloji ürünleri arasinda yer aliyordu. Bunlar arasinda multi-baslikli füze, kati yakitli uzun menzilli füze, su altindan firlatilan nükleer füze ve nükleer enerjiyle çalisan denizaltilar bulunuyordu.

Kim'in kiz kardesi Kim Yo-jong, ilk casus uydunun gelistirilmesindeki nihai asama olarak görülen test uydusu hakkindaki Güney Koreli uzmanlarin yorumlarini, "havlamaya" benzetmisti.