Kuzey Kore dünkü testinin "yeni tip kati yakitli kitalararasi balistik füze" oldugunu duyurduMehmet Alaca

Kuzey Kore dünkü testinin "yeni tip kati yakitli kitalararasi balistik füze" oldugunu duyurduMehmet Alaca

ANKARA (AA) - Kuzey Kore, dün Japon Denizi (Dogu Denizi) yönüne firlattigi kitalararasi balistik füzenin (ICBM), yeni tip kati yakitli "Hwasong-18" kitalararasi balistik füze oldugunu açikladi.

Yonhap'in Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansindan (KCNA) aktardigi haberine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un rehberliginde yapilan testin, "savas caydiriciliginin gelecekteki temel araçlari" olarak tanimlanan balistik füzenin yeni bir türü oldugu bildirildi.

Dün testi yapilan yeni kati yakitli "Hwasong-18" kitalararasi balistik füzesine dair uçus mesafesi ve maksimum irtifa gibi özelliklerin ayrintilari açiklanmadi.

Kim'in, yeni füzeye iliskin "nükleer karsi saldiri durusun etkinligini radikal biçimde gelistirecek ve saldirgan askeri stratejinin uygulanabilirliginde degisiklik yapacak" dedigi aktarildi.

Kuzey Kore liderinin, Pyongyang'in "ölümcül ve saldirgan karsi önlemler" alacagi taahhüdünde bulundugu kaydedildi.

- Güney, Kuzey'in füze denemesi yaptigini duyurmustu

Güney Kore ordusundan dün yapilan açiklamada, Kuzey'in Pyongyang yakinlarinda Dogu Denizi'ne orta veya daha uzun menzilli bir balistik füze firlattigini tespit ettigi bildirilmisti. Ateslenen füzenin yaklasik 1000 kilometre uçtugu belirtilmisti.

Ordu, denemenin ardindan füzenin "tespit edilmesi güç" ve "daha mobil bir füze" olduguna isaret etmisti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, füzeyi uzun menzilli olarak nitelendirirken Japonya Savunma Bakanligi ise kitalararasi balistik füze oldugunu kaydetmisti.

Denemenin, Kuzey Kore'nin bu ayki ilk balistik füze atisi oldugu duyurulmustu.

Askeri yetkililer, baskent Pyongyang yakinlarindan firlatilan füzenin "kati yakitla çalisan, muhtemelen yeni tip bir kitalararasi balistik füze" olmasi ihtimali üzerinde durmustu.

Kati yakitla çalisan kitalararasi balistik füzenin, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un orduya kazandirmak istedigi stratejik bir füze sistemi oldugu biliniyor.

Kuzey Kore, en son sivi yakitli kitalararasi balistik füze firlatisini 16 Mart'ta yapmisti.

Pyongyang yönetimi, 2022'nin basindan bu yana yaklasik 100 füze denemesi yapti.