Kirgizistan'da "7 Nisan Halk Devrimi" kurbanlari anildiNazir Aliyev Tayfur

Kirgizistan'da "7 Nisan Halk Devrimi" kurbanlari anildiNazir Aliyev Tayfur

BISKEK (AA) - Kirgizistan'in baskenti Biskek'te 13 yil önce güvenlik güçlerinin protestoculari dagitmak amaciyla açtigi ates sonucu hayatini kaybedenler için resmi anma töreni düzenlendi.

Tarihe "7 Nisan Halk Devrimi" olarak geçen olaylard yasamini yitirenlerin kabirlerinin yer aldigi Ata-Beyit Ulusal Tarih ve Anit Kompleksi'ndeki törende çelenk sunuldu ve dua okundu.

Törene Cumhurbaskani Sadir Caparov, Meclis Baskani Nurlanbek Sakiyev, Bakanlar Kurulu Baskani Akilbek Caparov, eski Cumhurbaskani Sooronbay Ceenbekov, Müftü Zamir Rakiyev, bölge valisi ve bazi bakanlar katildi.

Caparov, yayimladigi mesajda, "Bugün, 7 Nisan Halk Devrimi'nin 13. yil dönümü. Bu olay, siyasi açidan önemlidir. Kirgiz halki, haksiz yönetime karsi çikmis ve adaletsiz düzeni degistirmek için ayaklanmisti. Ne yazik ki 7 Nisan Halk Devrimi'nin bedeli çok yüksekti ve yurttasimizin hayatina mal oldu. Halkin özgürlügü için mücadele veren evlatlarimizin parlak anilari her zaman Kirgiz halkinin kalbinde yasayacaktir." ifadelerini kullandi.

- 7 Nisan Halk Devrimi

Kirgizistan'da 7 Nisan 2010'da demokratiklesme ve sosyal taleplerle baslayan yönetim karsiti gösterilerin sonunda iktidar devrilmis, güvenlik güçlerinin açtigi ates sonucu 100'e yakin kisi yasamini yitirmisti.

Dönemin Devlet Baskani Kurmanbak Bakiyev, ülkeden kaçarak Belarus'a siginmisti.

Kurulan geçici yönetimin basina Roza Otunbayeva getirilmisti.