Fransiz Içisleri Bakani'ndan Paris Belediyesine, grevdeki çöpçüleri "zorla çalistir" baskisiAlaattin Dogru

Fransiz Içisleri Bakani'ndan Paris Belediyesine, grevdeki çöpçüleri "zorla çalistir" baskisiAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin, Paris Belediyesinden, kentte olusan çöp yiginlari nedeniyle grevdeki temizlik isçilerine zorla ise baslattirma prosedürü uygulamasini talep etti.

Fransiz basinindaki haberlere göre, Darmanin, Emniyet Müdürüne, belediyenin baskent Paris'te olusan binlerce ton çöpü kaldirmasi için asgari personelle çalisma ve zorla ise baslattirma prosedürünü uygulamasi talimati verdi.

Kamu sagligi riski ve tepkiler üzerine bu tedbire basvurmak zorunda kalan Darmanin, ayrica çöp yiginlarinin en çok oldugu semtlerden Paris'in 7. Bölgesinin Belediye Baskani Rachida Dati'ye tebligat göndererek müdahale edilmedigi takdirde Bakanligin devreye girecegi uyarisinda bulundu.

Fransiz basini da emeklilik reformuna tepki olarak temizlik isçilerinin 9 gündür grevde olmasi nedeniyle Paris'te 7 bin tondan fazla çöpün biriktigini aktardi.

Paris Belediyesi, temizlik isçilerinin hükümetin emeklilik reformunu protesto etmek için baslattigi is birakma eylemlerini, olusan "çöp yiginlarina" ragmen destekleyecegini açiklamisti.

Paris Belediye Baskani Anne Hidalgo ise dün grevlerine destek verme karari aldiklari belediye çalisanlarinin gösterilere katilimi için konsey toplantilarini ertelediklerini duyurmustu.

Hükümet ise kentte çöp yiginlarinin kamu sagligini tehdit eder hale geldigi gerekçesiyle karara tepki göstermisti.

Temizlik isçileri, baskentte olusan "çöp yiginlarina" ragmen grevlerini 20 Mart Pazartesi'ye kadar sürdürme karari aldiklarini duyurmustu.

- Tartismali emeklilik reformu

Fransa Basbakani Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta, Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasinda yer alan emeklilik reformunun hayata geçirilecegini açiklamisti.

Emeklilik yasinin 62 oldugu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yasinin kademeli olarak her yil 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çikarilacagini ifade eden Borne, 2027'de emeklilik maasinin tamamini alabilmek için 43 yil prim ödeme sarti getirilecegini söylemisti.

Tartismali reforma karsi ülke çapinda 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi.

Reformun, "emeklilik yasini kademeli olarak 62'den 64'e çikarmayi öngören" en tartismali maddesini 9 Mart'ta onaylayan Senato, 12 Mart'ta reformun diger maddelerini kabul etmisti.

Bugün Karma Komisyon'da görüsülecek reforma iliskin tasari, bir daha Senatoda oylamaya sunulacak, ardindan nihai oylama için Ulusal Meclise gönderilecek.