Izmir'de 2008 yilinda cesedi bulunan gencin zanlisina 17 yil sonra müebbet hapis cezasiMeriç Ürer- 2006'da kaybolduktan 2 yil sonra ormanlik alanda cesedine ulasilan 21 yasindaki Semih Dizbay'i öldürdügü gerekçesiyle yargilandigi davada 2 kez beraat eden ancak Yargitay tarafindan yeniden yargilama istenilen sanik hakkinda bu kez müebbet hapis cezasi verildi- Gerekçeli karardan: "Bu sonuca varmamizin en önemli delili, sanigin telefonunun baz istasyon verileri olup maktulün mahalleden kaçirilip a

Izmir'de 2008 yilinda cesedi bulunan gencin zanlisina 17 yil sonra müebbet hapis cezasiMeriç Ürer- 2006'da kaybolduktan 2 yil sonra ormanlik alanda cesedine ulasilan 21 yasindaki Semih Dizbay'i öldürdügü gerekçesiyle yargilandigi davada 2 kez beraat eden ancak Yargitay tarafindan yeniden yargilama istenilen sanik hakkinda bu kez müebbet hapis cezasi verildi- Gerekçeli karardan: "Bu sonuca varmamizin en önemli delili, sanigin telefonunun baz istasyon verileri olup maktulün mahalleden kaçirilip a

IZMIR (AA) - MERIÇ ÜRER - Izmir'de, 2008 yilinda ormanlik alanda cesedi bulunan 21 yasindaki Semih Dizbay'in ölümüne iliskin davada 2 kez beraat eden ancak yeniden yargilamada müebbet hapis cezasi alan Muharrem H. hakkinda verilen bu kararda, sanigin olay gününe ait cep telefonu sinyalleri en önemli delil oldu.

Izmir'in Gültepe semtinde yasayan Semih Dizbay, 24 Ekim 2006'da bayram günü bakkaldan ekmek almak için evinden çikti ancak kendisinden bir daha haber alinamadi. Anne Birsen Dizbay'in kayip basvurusuyla baslatilan arama çalismalarinda 2 yil boyunca bir sonuç çikmadi.

Semih Dizbay'in cesedi 21 Ocak 2008 günü Bornova ilçesi Evka 4 semtindeki ormanlik alanda bir avcinin insana ait kafatasi görmesi ve bu durumu jandarmaya bildirmesi üzerine topraga gömülü halde bulundu. Aile, ogullarinin kiyafetinden cesedi teshis etti.

Baslatilan sorusturma kapsaminda Dizbay ile ayni semtte oturan ve cesedinin bulundugu yere 760 metre uzakliktaki at çiftliginde çalisan Muharrem H. ve akrabasi Hakan H. gözaltina alindi, haklarinda iddianame hazirlandi. Semih Dizbay ile Muharrem H'nin kiz meselesi yüzünden husumetli oldugu iddianamede yer aldi.

Muharrem H. ve Hakan H. yapilan yargilamalarda 2 kez delil yetersizligi nedeniyle beraat etti. Bu süreçte beraat hükümleri Yargitay tarafindan bozuldu, dosya da yeniden yerel mahkemeye gönderildi.

Yargitay, "maktulün kayboldugu saatte saniklarin telefonlarinin baz istasyon bilgileri ile ayni bölgede olup olmadiklari konusunda arastirma yapilmadigi, taniklara soru sorma hakkinin verilmedigi ve olayi iliskin olabilecegi degerlendirilen telefon konusmalarinin aydinliga kavusturulmadigi" gibi gerekçelerle hükmün bozuldugunu bildirdi.

Izmir 9. Agir Ceza Mahkemesi'nde 31 Mart'ta görülen karar durusmasinda, Muharrem H. müebbet hapis cezasina çarptirildi, Hakan H. ise beraat etti.

- Bilirkisi raporu

Kararda, baz istasyon bilgilerine iliskin alinan bilirkisi raporuna atifta bulunuldu.

Raporda, "Muharrem H'nin, maktulün kaçirildigi saatlerde oturduklari ayni mahalle Gültepe'de oldugu, maktulün kayboldugu zaman diliminde sanigin araba ile hareket halinde oldugu, güzergahinin çalistigi at çiftligi ile cesedin bulundugu bölgeye yönelik oldugu, sanigin maktulle kavga etmelerine sebep gösterilen Arzu ile uzun süren telefon görüsmelerinin bulundugu." belirtildi.

Sanigin çalistigi at çiftliginin sahibi S.T'nin, "Muharrem, 2006 yilinin son aylarina dogru özellikle geceleri elinde av tüfegi ve yaninda bulunan kurt köpegi ile çiftlik evinin üst tarafinda bulunan yani olay yeri olan ormanlik alana dogru sürekli gidip geliyordu, genellikle geceleri uyumuyordu." ifadeleri kararda yer aldi.

Heyetin kararinda, delil olarak Muharrem H'nin maktul Semih Dizbay'in kayboldugu andan itibaren baslayan ve hareketli güzergahta oldugunu ve maktulün cesedinin bulundugu bölgeye kadar gittigini gösteren telefon baz istasyon haritasi da bulunuyor.

- En önemli delil telefon sinyalleri

Hükmün gerekçesinde su ifadelere yer verildi:

"Maktulün kaçirilip öldürülmesi sürecinde Muharrem'in cezalandirilmasi yönündeki kararimiza sadece 'biz öyle hissediyoruz' seklinde hisle degil, ayrintili tespitlerimizden dolayi oy çogunlugu ile varildi. Maktulün, Muharrem ve öngörümüze göre arkadasi veya arkadaslari tarafindan önce kaçirildigini, devaminda çalismis oldugu at çiftligi bölgesini çok iyi bildiginden at çiftligine kus uçusu 750 metre mesafedeki karsi tepede ormanlik alana götürerek cesedi gömdügünü düsünüyoruz. Bu sonuca varmamizin en önemli delili, sanigin telefonunun baz istasyon verileri olup maktulün mahalleden kaçirilip at çiftligi ve cesedin bulundugu bölgeye gelen sinyal verileridir."

Baskanligini Haki Öncü'nün yaptigi heyetten bir üye hakimin muhalefet serhi koydugu kararda, "Maktulün sanik tarafindan öldürüldügüne dair her türlü süpheden uzak, kesin ve inandirici delil elde edilemedigi düsüncesiyle sanigin beraatine karar verilmesi gerektigini düsündügümden çogunlugun sanik Muharrem'in mahkumiyeti ve sanigin tutukluluk halinin devamina yönelik karara istirak etmiyorum." ifadeleri yer aldi.

- "Bir hafta sonra asker elbisesi giyecekti, havaci olacakti"

Anne Birsen Dizbay, AA muhabirine, adaletin yerini bulmasi için yillarca mahkemelere gidip geldigini, çikan kararla da mutlu oldugunu söyledi.

Bayramda ekmek almaya yolladigi oglunun 2 yil sonra kemikleriyle karsilasmasinin kendisine tarifsiz bir aci yasattigini belirten Dizbay, 17 yilin kendisi için çok zor geçtigini ifade etti.

Adaletin yerini buldugunu anlatan Dizbay, duygularini söyle dile getirdi:

"Bir kiz için degdi mi, burada 20 yasinda filiz gibi delikanli yatiyor. Bir hafta sonra asker elbisesi giyecekti, havaci olacakti. En çok istedigi seydi. 'Birazcik su serpildi, acin biraz dindi mi' diyeceksin, asla...Buradan kalkip yanima gelmeyecek, ancak ben gidecegim onun yanina. Her geldigimde ayak ucunda dua ettigim, çocugumla dertlestigim zaman hep 'adalete güvenmem lazim, bir gün muhakkak çikacak ortaya' diyordum. Bu mahkeme bana sürpriz oldu, cezasini çeksin, bir damla acimiyorum. 2 yil boyunca emniyetin kayip bürosuna gittim. Her gittigimde ceset gösteriyorlardi. Adli tipta cesetler gördüm. Semih'in gözlükleri, ayakkabilari, esyalari, kemikleri. Mavi beyaz kazagi, siyah beyaz esofmani tanidim. Adalet yerini buldu ama bu olayi Muharrem'in tek basina yaptigina inanmiyorum."