"Kanto kraliçesi" Nurhan Damcioglu, Izmir'de son yolculuguna ugurlandiTezcan Ekizler

"Kanto kraliçesi" Nurhan Damcioglu, Izmir'de son yolculuguna ugurlandiTezcan Ekizler

IZMIR (AA) - "Kanto kraliçesi" olarak da anilan ses sanatçisi ve oyuncu Nurhan Damcioglu, 82 yasinda vefat ettigi Izmir'de son yolculuguna ugurlandi.

Nurhan Damcioglu için ilk tören, Izmir Devlet Tiyatrolari Konak Sahnesi'nde düzenlendi.

Izmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Levent Ulukut, törende yaptigi konusmada, büyük bir sanatçiyi kaybetmenin üzüntüsünü yasadiklarini söyledi.

Nurhan Damcioglu'nun birçok önemli sanatçiyla sahne aldigini belirten Ulukut, söyle dedi:

"Nurhan Damcioglu, ilk kez Ankara'da Devlet Tiyatrosunda sahneye çikti. Pek çok oyunda oynadi. Dönemin en önemli gazinolarinda ve kulüplerinde kanto gösterileri yapti. Yurt disinda birçok ülkede kanto türünde sarki söyleyip müzikallerde oynadi. Vefatiyla herkesi derinden üzen Damcioglu, ilk kez tiyatro safhasiyla tanistigi Devlet Tiyatrolari sahnesinden ugurlaniyor. Basta ailesi olmak üzere tüm severlere sabir ve bassagligi diliyoruz."

- Yegeni, Damcioglu'nun salini tabutuna birakti

Damcioglu'nun yegeni Istanbul Sehir Tiyatrosu Sanatçisi Yagmur Damcioglu, yaptigi konusmada, törenin yapilmasini saglayan Kültür ve Turizm Bakanligi Devlet Tiyatrolari Genel Müdürlügü ile Izmir Büyüksehir Belediyesine tesekkür etti.

Halasinin özel yasaminda da çok enerjik ve hayat dolu bir insan oldugunu anlatan Yagmur Damcioglu, bir kurum sanatçisindan ziyade "gönüllere taht kurmus" bir halk sanatçisi oldugunu söyledi.

Nurhan Damcioglu'nun kantoya askla bagli oldugunu anlatan Yagmur Damcioglu, sunlari kaydetti:

"2015 yilinin ekim ayinda oynadigim oyuna geldi. Kuliste ellerimi sikica tuttu. 'Hayatin ne getirecegi bilinmez. Yasanacak zorluklar, bu meslegin cilvesidir. Hem de bir kadin için ne zordur, en iyi ben bilirim ama hiç umutsuzluga kapilma. Yüregindeki aska güven' demisti. Tüm Türkiye'nin kalbinde yer etmis, kahkahasiyla nese katmis, hayatimdaki en cesur, emekçi kadin halacigim! Merak etme sen. Biraktigin miras isik olacak. Gittigin yerde isiklar karsilasin seni. Eminim sen oradakileri neselendirmenin bir yolunu bulursun."

Yagmur Damcioglu, konusmasinin ardindan halasinin sahnede kanto gösterisi yaparken taktigi sali öperek tabutun üzerine birakti.

- Dakikalarca alkislandi

Konusmalarin ardindan Nurhan Damcioglu'nun sanat yasamini anlatan video izlendi. Törene katilanlar, sanatçiyi dakikalarca ayakta alkisladi.

Tören, sanatçilarin ve yakinlarinin Damcioglu'nun tabutuna karanfil birakmasiyla sona erdi.

Törene, Damcioglu ailesi, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, eski Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Hakan Tartan ve sanatçilar katildi.

Damcioglu, 5 Haziran Pazartesi günü fizik tedavi için gittigi Izmir Bakirçay Üniversitesi Çigli Egitim ve Arastirma Hastanesinde fenalasarak yogun bakim servisinde tedavi altina alindi ancak kalp yetmezligi nedeniyle yasamini yitirdi.

- Tiyatro ve kantoya adanmis bir ömür

Adana'da 1 Mayis 1941'de dogan Damciloglu, 9 yasinda Devlet Tiyatrolari Genel Müdürlügü Çocuk Bölümü'nde tiyatroya adim atti.

Bale dersleri de alan Damcioglu, Radyo Çocuk Kulübünde 9 yil çalisti. 16 yasindan itibaren de Devlet Tiyatrosunda oynadi.

Kanto türü eseri ilk olarak Toto Karaca'dan dinleyen Damcioglu, Mücap Ofluoglu’nun tesviki ile 1969’da ilk olarak kanto türü sarki söyledi. Kendisini tümüyle kantoya veren Damcioglu, gazinolarda da sahne aldi.

Televizyon programlariyla genis kitlelere ulasan Damcioglu, 56 yil sahnelerde gösteri yapti.