Almanya ve Fransa'da Türkiye'deki Cumhurbaskani ve Milletvekili Seçimleri için oy verme islemi basladiMesut Zeyrek,Esra Taskin

Almanya ve Fransa'da Türkiye'deki Cumhurbaskani ve Milletvekili Seçimleri için oy verme islemi basladiMesut Zeyrek,Esra Taskin

KÖLN/???????PARIS (AA) - Almanya ve Fransa'da, Türkiye'de 14 Mayis'ta yapilacak Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme islemlerine baslandi.

Türkiye disinda en çok seçmenin bulundugu Almanya'da 16 kentte seçmenler yerel saatle 09.00'dan itibaren Türkiye'de 14 Mayis'ta yapilacak Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanmaya basladi.

Oylarini kullanmak isteyenler sabahin erken saatlerinde Türkiye'nin Köln Baskonsoloslugu önünde uzun kuyruklar olusturdu.

Seçmenler Köln Baskonsoloslugunda kurulan 12 sandikta oylarini kullanmaya basladi.

Türkiye'nin, Almanya'da Berlin, Hamburg, Hannover, Münster, Essen, Düsseldorf, Köln, Mainz, Frankfurt, Karlsruhe, Stuttgart, Münih ve Nürnberg kentlerinde baskonsolosluklari bulunuyor.

Bu kentlerin yani sira, Türkiye'nin fahri konsolosluklarinin bulundugu Aachen, Bremen ve Regensburg'da da ilave sandiklar kuruldu.

- Yurt disinda en çok seçmen Almanya'da

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, en çok seçmenin bulundugu ülke 1 milyon 501 bin 152 ile Almanya oldu.

Almanya'yi 397 bin 86 seçmenin yasadigi Fransa ve 286 bin 753 seçmenin kayitli oldugu Hollanda izledi.

- Fransa

Fransa'nin 6 kentinde de oy verme islemlerine baslandi.

Fransa'daki Türkler, Paris, Marsilya, Strazburg, Lyon, Nantes, Bordo kentlerindeki sandik merkezinde yerel saatle 09.00'dan itibaren oy kullanmaya baslarken bu kentlerdeki Türk seçmen, ilk turda 9 Mayis'a kadar oy verebilecek.

Fransa'da yasayan Türk seçmenler ayrica Mulhouse, Clermont-Ferrand ve Ingre kentlerinde 29 Nisan-1 Mayis tarihleri arasinda oy kullanabilecek.

800 bin civarinda Türk vatandasinin yasadigi Fransa'da, 397 bin 86 Türk seçmen bulunuyor.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Ali Onaner'in, seçimlerin ilk turunda Fransa'daki toplam 9 sandik merkezini ziyaret etmesi planlaniyor.

Fransa'daki oy pusulalarinin 10 Mayis'ta Türkiye'ye hava yoluyla gönderilmesi planlanirken oylari sayma islemleri 14 Mayis'ta Türkiye'de yapilacak.

2018'de Türkiye'deki Cumhurbaskani ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Fransa'da yasayan Türk seçmenlerin yüzde 47,3'ü sandiga gitmisti.