ABD'den Iran'in Güney Kore'deki 7 milyar dolarini "insani yardim malzemeleri" için kullanmasina onayAhmet Dursun
ANKARA (AA) - ABD'nin, Güney Kore bankalarinda dondurulan Iran'a ait 7 milyar dolarlik varligin Tahran tarafindan "insani yardim malzemeleri" için kullanilmasina izin verdigi bildirildi.
ABD hükümetinin fon sagladigi Voice of America'nin Farsça Servisine konusan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinin ismi açiklanmayan bir sözcüsü, Iran'in Güney Kore bankalarinda dondurulan 7 milyar dolarlik varligini insani yardim malzemeleri satin almak için kullanabilecegini söyledi.
Güney Kore bankalarindaki Iran'a ait fonlarin "insani yardim isleri için erisilebilen kisitli bir hesapta" tutuldugunu belirten sözcü, Iran'da "hukuksuz" sekilde tutuklu bulunan Amerikalilarin da bir an önce serbest birakilmasi gerektigini dile getirdi.
Açiklamanin Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk-Yeol'un Washington ziyareti sirasinda gelmesi dikkati çekti.
Öte yandan Iran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyine yakinligiyla bilinen Nournews, Tahran ve Washington'un Iran'in dondurulmus varliklarinin nasil serbest birakilacagi konusunda anlasmaya vardigini ve bu konuda iki taraftan uzmanlar arasinda teknik müzakerelerin devam ettigini bildirdi.
- Iran, ABD'nin tek tarafli yaptirimlari nedeniyle varliklarina erisemiyor
Iran, Güney Kore'ye petrol ihracatindan elde edilen ve bu ülkedeki bankalarda tutulan 7 milyar dolarlik dövizine ABD'nin tek tarafli bankacilik yaptirimlari nedeniyle erisemiyor.
ABD'nin NBC News televizyonu 15 Subat'ta Amerikali yetkililere dayandirdigi haberinde, Tahran ve Washington'un iki ülkede tutuklularin takasi ve Iran'in Güney Kore'de tutulan milyarlarca dolarlik varliginin serbest birakilmasi için Katar ve Ingiltere'nin araciligiyla dolayli görüsmeler yaptigini duyurmustu.
Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan da 12 Mart'ta yaptigi açiklamada, "Geçen günlerde bir anlasmaya vardik ve Amerikan tarafinda her sey yolunda giderse kisa vadede bir tutuklu mübadelesine tanik olacagimizi düsünüyorum." ifadelerini kullanmisti.