Avrupa'nin en iyi müzelerinden biri seçilen Tunceli Müzesi turist beklentisini artirdiSidar Can Eren- Avrupa Müze Forumunca geçen yil düzenlenen Avrupa'nin En Iyi Müzesi Yarismasi'nda sertifikaya layik görülen Tunceli Müzesi, bu sene de Avrupa Müze Akademisi Luigi Micheletti Ödülleri Yarismasi'ndan elde ettigi ikincilikle Avrupa'nin en iyi 3 müzesinden biri oldu - Müze müdürü Kenan Öncel: - "Bu basarilarin hem yerelde hem ulusalda hem de uluslararasi alanlarda Tunceli'nin kültürünü daha iyi yerl

Avrupa'nin en iyi müzelerinden biri seçilen Tunceli Müzesi turist beklentisini artirdiSidar Can Eren- Avrupa Müze Forumunca geçen yil düzenlenen Avrupa'nin En Iyi Müzesi Yarismasi'nda sertifikaya layik görülen Tunceli Müzesi, bu sene de Avrupa Müze Akademisi Luigi Micheletti Ödülleri Yarismasi'ndan elde ettigi ikincilikle Avrupa'nin en iyi 3 müzesinden biri oldu
- Müze müdürü Kenan Öncel:
- "Bu basarilarin hem yerelde hem ulusalda hem de uluslararasi alanlarda Tunceli'nin kültürünü daha iyi yerl

TUNCELI (AA) - SIDAR CAN EREN - Avrupa Müze Akademisince (European Museum Forum) düzenlenen Luigi Micheletti Ödülleri'nde Avrupa'nin en iyi üç müzesinden biri seçilen Tunceli Müzesi'ne yabanci ziyaretçi ilgisinin artmasi bekleniyor.

Kentte 2015 yilinda restorasyonuna baslanan ve 24 Aralik 2020'de hizmete açilan Tunceli Müzesi, dört blok halinde 5 bin 800 metrekare kapali alandan olusuyor.

Yaklasik 2 bin civarinda eserin korumaya alindigi müzede, "Alevilik", "arkeoloji" ve "etnografya" bölümleri bulunuyor.

Tarihin kültürle iç içe sergilendigi müzede, binlerce yillik tas aletler, bal mumu heykelleri, koç ve at biçimli mezar taslari, çömlekler, sikkeler, ok uçlari ve madenlerden yapilmis eserler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Her yil binlerce turisti agirlayan müze, belirli dönemlerde yapilan organizasyonlar sayesinde de uluslararasi yarismalarda yer aliyor.

Avrupa Müze Forumunca geçen yil düzenlenen Avrupa'nin En Iyi Müzesi Yarismasi'nda sertifikaya layik görülen Tunceli Müzesi, bu sene ise Avrupa Müze Akademisi (European Museum Academy) Luigi Micheletti Ödülleri için yaristi.

Degerlendirme sonucunda ikincilik ödülü kazanarak Avrupa'nin en iyi 3 müzesinden biri seçilen Tunceli Müzesi'ne, daha çok yabanci turist gelmesi bekleniyor.

Müze müdürü Kenan Öncel, AA muhabirine, müzenin açilmasiyla kentteki tarihi ve kültürel çalismalara agirlik verdiklerini söyledi.

- "Yasayan müze anlayisiyla sehrin içinde bir parça olmayi basardik"

Müzede çok sayida eserin sergilendigini belirten Öncel, "Bir yandan kültür varliklarinin tespiti, koruma altina alinmasi ve sergilenmesini yaparken diger yandan Tunceli'nin kültürünü, florasini, faunasini, etnografyasini ve inancini halka anlattik. Bu süre zarfinda çok sayida ziyaretçi agirladik. Ayni zamanda yasayan müze anlayisiyla sehrin içinde bir parça olmayi basardik. Müzemizde belirli zamanlarda çesitli sosyal aktivitelere yer veriyoruz." dedi.

Müzenin taninirligini artirmak için de yarismalara katildiklarini vurgulayan Öncel, söyle devam etti:

"Müzemiz geçen yil Avrupa Komisyonu himayesindeki Avrupa Müze Forumu'nda bir yarismaya katilmisti ve platformda 68 ülke vardi. Biz de Tunceli Müzesi olarak Göbeklitepe ve Van müzelerimizle bu platforma dahil olduk. Hem sehrimizi hem de ülkemizi temsil tanittik. Bu forum tarafindan bir sertifikayla ödüllendirilmistik."

Öncel, Tunceli Müzesi'nin daha iyi yerlerde olmasi için çalismalara devam ettiklerini aktararak, "2023 yili içerisinde Avrupa Müze Akademisinin düzenledigi Avrupa'nin En Iyi Müze Yarismalarina basvurularimizi yaptik. Yaklasik 9 aylik hazirlik ve çalisma sürecimiz oldu. Geçtigimiz haftada Romanya'nin Temesvar kentinde Avrupa Müze Akademisi'nin galasi yapildi. Buraya basvuran müzeler degerlendirildi." diye konustu.

- "Ülkemiz müzeciligi ve Tunceli Müzesi kendi gücüne güç katti"

Öncel, Avrupa'nin en iyi müzeleri içerisinde ilk 3'e girerek yarismayi ikincilikle tamamladiklarini hatirlatarak, sunlari kaydetti:

"Tabi bu sadece yerel ve ulusalda degil uluslararasi alanda da müzenin taninirligini, müzenin degerlerinin bütün Avrupa'ya ve dünyaya anlatilmasi açisindan önemliydi. Ülkemiz müzeciligi ve Tunceli Müzesi kendi gücüne güç katti. Çok büyük müzelerle yarisabilecek güçte oldugumuzu gösterdik. Bu basarilarin hem yerelde hem ulusalda hem de uluslararasi alanlarda Tunceli'nin kültürünü daha iyi yerlere tasiyacagini ve taninirligini artiracagini düsünüyoruz."