Gazeteci yazar Hifzi Topuz son yolculuguna ugurlandiAhmet Esad Sani,Ümit Türk- Tedavi gördügü hastanede 100 yasinda hayatini kaybeden Topuz için Tesvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze törenine, ailesi, CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, IBB Baskani Imamoglu ile pek çok kisi katildi - Cenaze namazinin ardindan Topuz'un naasi Feriköy Mezarligi'nda topraga verildi
ISTANBUL (AA) - Istanbul'da tedavi gördügü hastanede 100 yasinda hayatini kaybeden gazeteci yazar Hifzi Topuz son yolculuguna ugurlandi.
Harbiye Muhsin Ertugrul Sahnesi'nde düzenlenen törenin ardindan Topuz'un cenazesi ögle vakti Tesvikiye Camii'ne getirildi.
Cenaze törenine katilan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, Topuz'un vefatinin basin ve düsünce dünyasi için önemli bir kayip oldugunu söyledi.
Kiliçdaroglu, "Eserleriyle, arastirmalariyla, yazilariyla birden fazla kusaga örnek oldu. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, hepimizin basi sag olsun." dedi.
Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu da Topuz'un her yönüyle cumhuriyetin simgesi isimlerden biri oldugunu kaydederek, "Elbette üzüntülüyüz ama bir yaniyla da cumhuriyetimizin böyle çok kiymetli insanlari var. Onlari rahmetle, minnetle aniyor olmak, böyle bir toplum olmak bizim için kiymetli." diye konustu.
Taziyeleri kabul eden Ayse Topuz, esinin gençler için elinden gelen her seyi yapmak isteyen ve onlari çok önemseyen biri oldugunu dile getirdi.
Esinin gençlerle birlikte olmayi daha çok tercih ettigini, kendi yasiti dostlari ve arkadaslarinin da bulundugunu anlatan Topuz, "Ama gençler onun için o kadar kiymetliydi ki onlarla hep genç kaldi, enerjisini diri tuttu. Ben hayat arkadasimi, hayatimi kaybettim. O nedenle zor bir süreç." ifadelerini kullandi.
- "Biz ondan çok sey ögrendik"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Baskani Turgay Olcayto, Hifzi Topuz'un hem basinin hem de edebiyatin bellegi oldugunu belirtti.
Topuz'un eski ile bugün arasinda bag kuran köprü görevi gördügüne dikkati çeken Olcayto, "Biz ondan çok sey ögrendik. Gazetecilikte bayagi yol aldigim bir sirada Hifzi Hoca ile yollarimiz kesisti, ondan sonra hep ustam saydim çünkü ondan pek çok sey ögrendim." dedi.
TGC Genel Sekreteri Sibel Günes ise çok degerli bir meslek büyügü ve agabeyleri olan Topuz'u kaybettikleri için çok üzgün olduklarini söyledi.
Topuz'un son iki yila kadar tüm toplantilarina katildigini aktaran Günes, "Genç kusakla kidemli kusak arasinda köprü kurdu. Gazeteciligin bagimsiz ve etik kurallarla yapilmasi için mücadele eden insanlardan biriydi." degerlendirmesinde bulundu.
Oyuncu Rutkay Aziz de Topuz'un uluslararasi bir deger olduguna isaret ederek, "Cumhuriyetin bütün degerlerine sonuna kadar sahip çikti ama bence en önemlisi 100 yasina kadar ilkeli, onurlu, namuslu, dürüst ve yalansiz yasadi." seklinde konustu.
Törene merhum Hifzi Topuz'un oglu Kerem Topuz, CHP'li Canan Kaftancioglu ve eski CHP Milletvekili Berhan Simsek'in de aralarinda bulundugu siyaset, sanat ve basin camiasindan pek çok kisi katildi.
CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, IBB Baskani Imamoglu ve törene katilanlar, Topuz'un ailesine bassagligi diledi.
Cenaze namazinin ardindan Topuz'un naasi Feriköy Mezarligi'nda topraga verildi.
- Hifzi Topuz kimdir?
Istanbul'da 1923'te dünyaya gelen Hifzi Topuz, Galatasaray Lisesi ve Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.
Çesitli gazetelerde çalisan Topuz, çok sayida kitaba imza atti.
Topuz'un kaleme aldigi romanlar söyle:
"Meyyale", "Taif'te Ölüm", "Paris'te Son Osmanlilar", "Gazi ve Fikriye", "Milli Mücadelede Çamlica'nin Üç Gülü", "Devrim Yillari", "Tavcan", "Özgürlüge Kursun", "Kara Çiglik", "Abdülmecit; Imparatorluk Çökerken Sarayda 22 Yil", "Hava Kursun Gibi Agir" Nazim Romani, "Elbet Sabah Olacaktir" Tevfik Fikret Romani, "Vatani Sattik Bir Pula" Namik Kemal Romani, "Çilgin ve Özgür" Neyzen Tevfik Romani, Sanli Kanli Yillar", "Nevbahar", "Paris Sürgünü"
Inceleme ve arastirma eserleri:
"Fransa'da Gazetecilerin Statüsü ve Asgari Ücret", "Information Internationale dans la Presse Turque", "Basin Sözlügü", "Kara Afrika", "100 Soruda Basin Tarihi", "Seçim Savaslari", "Uluslararasi Iletisim", "Iletisimde Karikatür ve Toplum", "Lumumba", "Kara Afrika'da Iletisim", "Basinda Tekellesmeler", "Yarinin Radyo TV Düzeni", "Türkiye'de Seçim Kampanyalari", "Siyasal Reklamcilik", "Kara Afrika Sanati", "Hosgörü", "Baslangicindan Bugüne Kadar Dünya Karikatürü", "Dünyada ve Türkiye'de Kültür Politikalari", "Türk Basin Tarihi", "Büyülü Afrika"
Ani türünde kaleme aldigi eserler ise sunlar:
"Konuklar Geçiyor", "Parisli Yillar", "Eski Dostlar", "Elveda Afrika, Hosça Kal Paris", "Fikret Mualla", "Basin Öne Egilmesin", "Paris 68, Bir Devrim Denemesi", "Nisantasi Anilari", "Bana Atatürk'ü Anlattilar", "Gülümseyen Anilar", "Ardindan Yillar Geçti", "Paris'te Bir Türk Ressami, Fikret Mualla", "Atatürk Sesleniyor", "Bir Zamanlar Nisantasi'nda", "Ani ve Mektuplarla Melih Cevdet Anday"