Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne alindiIsa Toprak- Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: - "Bir müjdemiz var! UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne 20. varligimizi da kaydettirdik. Ankaramizin essiz kültür varliklarindan biri olan Gordion Antik Kenti 'Dünya Mirasi' oldu"

Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne alindiIsa Toprak- Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy:
- "Bir müjdemiz var! UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne 20. varligimizi da kaydettirdik. Ankaramizin essiz kültür varliklarindan biri olan Gordion Antik Kenti 'Dünya Mirasi' oldu"

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, antik dönemin en önemli arkeolojik alanlarindan Gordion Antik Kenti'nin, UNESCO tarafindan "Dünya Mirasi" ilan edildigini duyurdu.

Ersoy, sosyal medya hesabindan paylastigi mesajda, "Bir müjdemiz var! UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne 20. varligimizi da kaydettirdik. Ankara'mizin essiz kültür varliklarindan biri olan Gordion Antik Kenti 'Dünya Mirasi' oldu." ifadelerini kullandi.

Emegi geçenlere tesekkür eden Ersoy, mesajinda sunlari kaydetti:

"Ancak, daha bitmedi! UNESCO'dan yeni bir müjde daha bekliyoruz. Anadolu'nun ahsap destekli camilerinden de almayi bekledigimiz güzel haberle insallah Dünya Mirasi Listesi'ndeki sayimizi daha da artiracagiz. Hayirli olsun."

- Türkiye'nin listedeki 20'inci kültür varligi

Suudi Arabistan'in baskenti Riyad'da gerçeklestirilen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantisinda alinan kararla Gordion artik bir dünya mirasi olarak korunacak.

Bakan Ersoy'un sosyal medya hesaplarindan duyurdugu bu müjdeyle Türkiye, UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne 20'inci kültür varligini kaydettirmis oldu.

- Gordion, en uzun süre yerlesimin görüldügü nadir alanlardan

Ankara'nin Polatli ilçesinde antik dönemden bugüne ulasan Gordion'da, M.Ö. 2.500 yillarinda (Erken Bronz Çagi) baslayan yerlesim, günümüzde antik kentin bitisigindeki Yassihöyük'te devam ediyor.

Antik Kent ve çevresinde 4 bin 500 yil süren uzun bir zaman diliminde çok az kesintiye ugrayan yerlesim, Gordion'u dünyanin "en uzun süre yerlesimin görüldügü nadir alanlar" arasina tasiyor.

Frig uygarliginin baskenti olan Gordion'un yakin çevresinde göze çarpan çok sayida Tümülüs, M.Ö. 9. yüzyildan M.Ö. 3. yüzyila kadar farkli dönemlere tarihleniyor.

Sitadel Höyügü, Gordion Arkeolojik Alani'ni olusturan en önemli unsur olarak bu döneme ulasirken, erken dönem Frig Kalesi surlari ve anitsal yapilari da o dönem için Anadolu'daki essiz birer örnek olarak öne çikiyor.