Kolombiya'nin turistik kasabasi: "El Penon de Guatape"Sinan Dogan- Guatape Kayasi ve gölleri, ülkenin turizm açisindan en degerli dogal zenginlikleri arasinda bulunuyor - Rehber Edgar Morales Hernandez: - "Insanlar, gölün etrafindaki çiftliklere hayran kaliyor, bilhassa ünlü uyusturucu baronu Pablo Escobar'in kizi Manuela'nin adina yaptirdigi devasa çiftlik, görenlerin en çok sordugu soru olarak karsimiza çikiyor"

Kolombiya'nin turistik kasabasi: "El Penon de Guatape"Sinan Dogan- Guatape Kayasi ve gölleri, ülkenin turizm açisindan en degerli dogal zenginlikleri arasinda bulunuyor
- Rehber Edgar Morales Hernandez:
- "Insanlar, gölün etrafindaki çiftliklere hayran kaliyor, bilhassa ünlü uyusturucu baronu Pablo Escobar'in kizi Manuela'nin adina yaptirdigi devasa çiftlik, görenlerin en çok sordugu soru olarak karsimiza çikiyor"

MEDELLIN (AA) - SINAN DOGAN - Kolombiya'nin en büyük ikinci kenti Medellin'e yaklasik 79 kilometre mesafedeki Guatape kasabasi, rengarenk evleri ve gölleriyle her yil yüz binlerce yerli ve yabanci turisti bölgeye çekiyor.

Bölge sakinleri tarafindan "El Penon de Guatape" veya "La Piedra del Penol" diye adlandirilan kasabanin ismi, "görünür", "heybetli" ve "essiz mücevher" anlamina geliyor.

Kaynaklarda Ispanyol kasiflerden önce bölgede yasayan "Guatape" adindaki sefin Tahami yerlilerine önderlik ettigi ve onun serefine yerlilerin kasabaya "Guatape" ismini verdigi dile getiriliyor.

Kasabanin merkezinde muhtelif el yapimi ürünlerin satildigi magazalar, geleneksel yemekleriyle ünlü restoranlar ve Chiva adinda 3 tekerlekli toplu tasima araçlari yogun ilgi görüyor. Kolonyal yapiya uygun boyanmis rengarenk evler ve her birinin farkli ilginç motifleri dikkati çekiyor.

Devlet, zengin su rezervleri nedeniyle 1960'in sonlarinda bölgede devasa bir hidroelektrik santrali insa etti ve bu sebeple bazi mahalleler sular altinda kaldi.

Ülkenin enerji ihtiyacinin tek basina yüzde 30'unu karsilayan baraj gölünde ayrica su sporlari, balikçilik ve tekne turlari organize ediliyor.

- Ünlü Guatape Kayasi'nin zirvesine tirmanis

Kasabaya gelen ziyaretçilerin ilk ugrak yeri, 2 bin 137 metre yükseklikteki Guatape Kayasi oluyor.

644 basamakli merdivenle çikilan Guatape Kayasi'nin zirvesinde göl ve etrafinda çiftlik evleri bulunuyor.

Yorucu tirmanisin ardindan zirveye ulasanlar, gördükleri manzaranin fotograf ve görüntülerini çekiyor. Turistler, bölgedeki restoranlari ve geleneksel esya satilan dükkanlari ziyaret ediyor.

El Penol Tarih Müzesi Müdürü Jose Nevardo Garcia, bölgeyi turistlerin yani sira yerlilerin de ziyaret ettigini söyledi.

Guatape Kayasi'nin jeolojik zamanlardan kaldigi tahmin ediliyor. Olaganüstü görünüsü nedeniyle yerli halk, Guatape Kayasi'ni yalnizca basini gösteren toplu bir igneye benzetiyor.

Kasabayi ziyaret edenlere gölde tekne turu yaptiran ve ayrica rehberlik yapan Edgar Morales Hernandez, AA muhabirine, bölgeye ortalama aylik 100 bin kisinin geldigini söyledi.

- "Insanlar, gölün etrafindaki çiftliklere hayran kaliyor"

Hernandez, özellikle Avrupali turistlerin yogun ilgi gösterdiklerini belirterek, "26 yildir bu isi büyük keyifle yapiyorum, insanlar gölün etrafindaki çiftliklere hayran kaliyor, bilhassa ünlü uyusturucu baronu Pablo Escobar'in kizi Manuela'nin adina yaptirdigi devasa çiftlik, görenlerin en çok sordugu soru olarak karsimiza çikiyor." ifadelerini kullandi.

Ünlü milli futbolcular James Rodriguez ve David Ospina'nin gölün kiyisinda görkemli villalar insa ettigini anlatan Hernandez, Guatape Kayasi'nin ve göllerinin ülkede en fazla ziyaret edilen turizm noktalarindan oldugunu söyledi.