Iki asirlik "Davaha" dokumasinin köyündeki son temsilcisiGültekin Yetgin- Giresun'da Fatma Hastaoglu, 63 yildir yok olmaya yüz tutan Davaha dokumasini yasatmaya çalisiyor - Hastaoglu: - "Kimilerinin ölmesi, kimilerinin de Istanbul'a göç etmesiyle benden baska köyde kilim dokuyan kalmadi"

Iki asirlik "Davaha" dokumasinin köyündeki son temsilcisiGültekin Yetgin- Giresun'da Fatma Hastaoglu, 63 yildir yok olmaya yüz tutan Davaha dokumasini yasatmaya çalisiyor
- Hastaoglu:
- "Kimilerinin ölmesi, kimilerinin de Istanbul'a göç etmesiyle benden baska köyde kilim dokuyan kalmadi"

GIRESUN (AA) - GÜLTEKIN YETGIN - Giresun'da Akçiçek köyüne özgü iki asirlik Davaha dokumasinin yok olmamasi için 75 yasindaki Fatma Hastaoglu, evindeki tezgahta kilim dokumaya devam ediyor.

Alucra ilçesinde ismini 60 haneli köyün eski adindan alan, rengarenk iplerin ahsap tezgahta geometrik ve bitki motiflerine dönüstürülmesi ile elde edilen Davaha dokumasi, geçmiste neredeyse tüm evlerde yayginken günümüzde yalnizca Fatma Hastaoglu tarafindan yapiliyor.

Fatma Hastaoglu, 63 yildir esinin yaptigi tezgahta siparis üzerine çesitli ebatlarda kilim dokuyor.

Davaha dokumasinin köyündeki son temsilcisi olan Fatma Hastaoglu, AA muhabirine, kimilerinin ölmesi, kimilerinin ise Istanbul'a göç etmesiyle kendinden baska köyde kilim dokuyan kalmadigini söyledi.

Geçmiste 6 metrekarelik kilimi 3 kisinin dokudugunu anlatan Hastaoglu, su an ise tüm isi kendisinin yaptigini söyledi.

Hastaoglu, Davaha kiliminin kullanisli oldugunu belirterek, "Eskiden koyun yününden dokunuyordu. Yünler boyaniyor, taraniyordu. Ugrasmasi zordu ama su an hazir ipler var, ipleri paket paket alip dokuyorsun. Per, egrilce, ulama gibi nakis isimleri var. Geçmiste nakislari da aramizda bölüsüp tamami bitince birlestiriyorduk." dedi.

- "Kilim satip evimize seker, un, yag aliyorduk, çocuklarimiza bakiyorduk"

Dokumadan geçmiste kazanç sagladiklarini dile getiren Hastaoglu, "Bizim köyümüz kirsal kesimde, diger köylerden gelip bu dokumalari aliyorlardi, biz de para kazaniyorduk. Kilim satip evimize seker, un, yag aliyorduk, çocuklarimiza bakiyorduk." diye konustu.

Fatma Hastaoglu, gençlerin Davaha dokumasina ilgi göstermemesinin kendisini üzdügünü belirterek, "Köyde su an bir tezgah daha var. Tezgahin sahibi öldü ama tezgah kapisinda kurulu duruyor. Oradan geçerken, o tezgahi gördükçe burnumun ucu sizliyor." ifadelerini kullandi.

Ortalama 15 günde bir kilim dokudugunu ifade eden 6 çocuk annesi Hastaoglu, çok renk kullanarak kilim dokumanin emek isteyen bir is oldugunu sözlerine ekledi.