Kanada, ülkedeki Nazi savas suçlularinin isimlerini kamuoyuyla paylasmayi degerlendiriyorBurak Dag

Kanada, ülkedeki Nazi savas suçlularinin isimlerini kamuoyuyla paylasmayi degerlendiriyorBurak Dag

TRENTON (AA) - Kanada Basbakani Justin Trudeau, ülkedeki Nazi savas suçlularinin isimlerinin kamuoyuyla paylasilmasinin düsünüldügünü belirtti.

Trudeau, basina yaptigi açiklamada, Kanada'daki Nazi savas suçlulari hakkinda olusturulmus gizli bir raporun incelenmesi talimatini verdigini ve söz konusu isimlerin kamuoyuyla paylasilabilecegini belirtti.

Trudeau, "Arsivleri arastirmak da dahil olmak üzere konuyu çok dikkatli bir sekilde inceleyen üst düzey kamu görevlileri var." dedi.

Söz konusu isimlerin 1980'lerde tamamlanan Deschenes Komisyonu raporunda yer aldigi belirtiliyor.

Raporun kamuoyuyla paylasilan ilk bölümünde, savas suçlularinin iadesini kolaylastiracak yöntemler öneriliyor.

Ancak raporun bugüne kadar gizli tutulmus ikinci kisminda, Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan Kanada'ya kabul edilen ve Nazi oldugu ileri sürülen 2 bin kadar ismin bulundugu iddia ediliyor.

"B'nai Brith Canada" ve "Friends of the Simon Wiesenthal Centre" gibi Yahudi kuruluslari, savasin ardindan kaç eski Nazi askerinin "utanç verici bir sekilde" Kanada'ya kabul edildiginin ortaya çikarilabilmesi için Deschenes raporunun "gizli" kisimlarinin açiklanmasi gerektigini belirtti.

- Nazi Birligi'nde görev yapmis askere, "Kanada Nisani" verildi

Ayrica 2017'de ölen eski Nazi askeri Peter Savaryn'e 1987'de "Kanada Nisani" verildigi ortaya çikarildi.

Kanada Genel Valisi Mary Simon'un ofisinden, Savaryn'in, Kanada Nisani ile ödüllendirilmesine iliskin özür açiklamasi yapildi.

Simon'un sözcüsü, Savaryn'in ödüllendirilmis olmasinin yol açmis olabilecegi sikintilardan dolayi Kanada halkindan özür dilediklerini belirtti.

Ikinci Dünya Savasi'nda Galiçya Tümeni olarak da bilinen 14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni'nde görev alan Savaryn, 1982'den 1986'ya kadar Alberta Üniversitesinin rektörü olarak görev yapmisti.

Savaryn, Kanada Parlamentosunda yapilan oturumda, "savas kahramani" olarak tanitilan ve Parlamento üyeleri tarafindan ayakta alkislanan eski Nazi askeri Yaroslav Hunka ile ayni Nazi birliginde bulunuyordu.

Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy'in, 22 Eylül'de Kanada Avam Kamarasi'nda yaptigi konusmanin ardindan, Avam Kamarasi Baskani Anthony Rota, salonda bulunan 98 yasindaki Yaroslov Hunka'yi "savas kahramani" olarak tanitmis ve kendisine hizmetlerinden dolayi tesekkür etmisti.

Parlamento üyelerince alkislarla karsilanan Hunka'nin, Ikinci Dünya Savasi'nda Nazilerin tarafinda savastiginin ortaya çikmasi üzerine Rota, agir elestirilere maruz kalmisti.

Rota bunun ardindan özür dilemis, Kanada Basbakani Trudeau ise olayi "utanç verici" olarak nitelendirmis ve Hunka'nin Parlamentoda "savas kahramani" olarak tanitilmasindan ötürü özür dilemisti.

Ülkede birçok kesimden yapilan istifa çagrilarinin ardindan Rota, 26 Eylül'de istifa etmisti.