Islam Isbirligi Teskilati 3 Mayis'ta Sudan için "acil" toplanacakIbrahim Khazen,Zeynep Tüfekçi Gülay- Arap Birligi de Sudan'daki durumu görüsmek üzere ikinci kez toplandi

Islam Isbirligi Teskilati 3 Mayis'ta Sudan için "acil" toplanacakIbrahim Khazen,Zeynep Tüfekçi Gülay- Arap Birligi de Sudan'daki durumu görüsmek üzere ikinci kez toplandi

ISTANBUL (AA) - Islam Isbirligi Teskilati (IIT), Sudan'da yasanan son gelismeleri görüsmek için 3 Mayis Çarsamba günü olaganüstü toplanti düzenlenecegini duyurdu.

IIT'den yapilan yazili açiklamada, IIT Zirve Dönem Baskani Suudi Arabistan'in çagrisi üzerine Cidde'de düzenlenecek toplantinin, "yürütme kurulu" düzeyinde gerçeklestirilecegi belirtildi.

Açiklamada, "Bu toplanti, IIT'ye üye ülkelerin, Sudan'daki mevcut duruma gösterdigi ihtimami ve bölgede güvenlik ve istikrari yeniden saglamaya yönelik çabasini yansitiyor." ifadelerine yer verdi.

- Arap Birligi Sudan'i görüsmek için "ikinci kez" toplandi

Öte yandan Arap Birligi de Sudan'daki durumu görüsmek üzere bir kez daha toplandi.

Misir resmi haber ajansi MENA'ya göre, baskent Kahire'de "daimi temsilciler" düzeyinde düzenlenen olaganüstü toplantiya Misir baskanlik ediyor.

Arap Birligi, Sudan'da çatismalarin baslamasindan bir gün sonra 16 Nisan'da, Misir ve Suudi Arabistan'in çagrisi üzerine olaganüstü toplanmisti.

Toplantida, çatismalarin acilen durdurulmasi çagrisi yapilarak, krizin çözümü için arabuluculuk teklifinde bulunulmustu.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Saglik Bakanligi, ordu ile HDK arasinda 15 Nisan'da baslayan çatismalarda 528 kisinin öldügünü, 4 bin 599 kisinin yaralandigini bildirmisti.