Emlakjet deprem felaketi sonrasi konut trendlerini arastirdiErgin Garip- Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan en çok konut aranan il Kayseri olurken, müstakil konut aramalari yüzde 1.541 artti

Emlakjet deprem felaketi sonrasi konut trendlerini arastirdiErgin Garip- Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan en çok konut aranan il Kayseri olurken, müstakil konut aramalari yüzde 1.541 artti

ISTANBUL (AA) - Çevrim içi gayrimenkul platformu Emlakjet, 400 bine ulasan satilik ve kiralik emlak ilanindan olusan veri tabaninda gerçeklesen hareketler dogrultusunda subat ayi emlak verilerini yayimladi.

Emlakjet'ten yapilan açiklamaya göre, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan subat ayinda arama hacmindeki degisim bazinda en çok konut aranan illerde önemli degisimler görüldü.

6-28 Subat'ta konut arama hacimleri degerlendirildiginde Kayseri yüzde 512’lik artis ile dikkati çekerken, onu Diyarbakir yüzde 475, Mersin ise yüzde 447 artis ile takip etti. Bu üç ili sirasiyla Antalya, Adana, Ankara ve Eskisehir takip etti.

Emlakjet’in düzenli olarak gerçeklestirdigi ev tiplerine göre konut aramalari verilerinde ise müstakil konut aramalarindaki keskin yükselis dikkati çekti.

Deprem felaketi sonrasinda müstakil konut aramalarinda yüzde 1.541’lik artis gözlemlenirken, toplam konut aramalarinda kiralik/satilik ayiriminda da önemli degisiklikler yasandi. Toplam konut aramalari içinde kiralik aramalarin orani artarak yüzde 75’e ulasirken, kullanicilarin yüzde 25’i satilik konut aradi.

Emlakjet’in deprem felaketi sonrasinda özel olarak gerçeklestirdigi arastirma dosyasinda ise “Deprem Sonrasi Konut Tercihleri” degerlendirildi.

Anket sonuçlarina göre Emlakjet kullanicilarinin yüzde 69’u “deprem aninda evinde yapilmasi gerekenleri biliyorum” seçenegini isaretlerken, yasadigi binaya güvenenlerin orani yüzde 54 oldu. Yüksek yapili konut arama tercihine yüzde 62 oraninda “Hayir” cevabi verilirken, katilimcilarin yüzde 43’ü yasadigi ilden ayrilmayi düsündügünü belirtti.

Katilimcilara hangi ilde yasamayi düsündükleri sorusuna ise en çok yüzde 42 Ege Bölgesi cevabi verilirken, katilimcilarin yüzde 31’i büyük sehirlerde yasamayi düsündüklerini belirtti. Ankette, Iç Anadolu Bölgesi yüzde 20, Karadeniz Bölgesi ise yüzde 7 katilimci tarafindan tercih edildi.

- "Müstakil konut arama hacmi deprem felaketi sonrasinda yüzde 1541 artti"

Açiklamada görüslerine yer verilen Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Idikat, kullanicilarin yüksek katli binalardan müstakil yapilara geçis yapmayi düsünürken, konut tipine göre aramalarda ise müstakil konutlarin arama hacminin deprem felaketi sonrasinda yüzde 1.541 artis gösterdigini belirtti.

Söz konusu artislarda depremlerin etkisinin büyük oldugunu ifade eden Idikat, "Deprem felaketinden etkilenen vatandaslarimizin öncelikli sorunlarindan biri barinma ve bu nedenle deprem bölgesinden Türkiye’nin farkli illerine giden vatandaslarimiz var. Biz de Emlakjet olarak Içisleri Bakanligi ile birlikte yürüttügümüz 'Evim Yuvan Olsun' kampanyamiz ile depremzede vatandaslarimizin barinma sorunlarini Bakanlik ile koordinasyon içerisinde ve iletisimi sürdürerek daha çok vatandasimiza ulasmaya devam edecegiz."

Emlakjet Prestige Plus Üyesi Dialog Fsm Gayrimenkul yöneticisi Erol Seker ise sunlari kaydetti:

"Kahramanmaras merkez üssü olan yasanilan deprem felaketinden sonra konut arayan kullanicilarda bina sifir olsa bile bir tedirginlik söz konusu. Kullanicilar oturacagi yapilar hakkinda daha fazla arastirma yaparak güven ile oturabilecekler konut arayisinda. Bu nedenle müstakil yapilara talep artmis durumda. Talebin artmasi ile fiyatlarda da yükselis oldugunu gözlemliyoruz."